fbpx
6 februari, 2024 /

Guterres kräver stopp för kvinnlig könsstympning

Med anledning av den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning, som infaller årligen den 6:e februari, har FN:s generalsekreterare António Guterres i kraftfulla ordalag manat till fortsatt arbete mot denna skadliga sedvänja.

Cirka 4,4 miljoner flickor riskerar i år att utsättas för könsstympning. Guterres kräver starkare åtgärder för att utrota denna ”grova kränkning av grundläggande mänskliga rättigheter” och ge röst åt överlevande.

”Även en stympning är en för mycket”, sa Guterres i ett meddelande inför den internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning.

Generalsekreteraren betonade också behovet av brådskande investeringar för att nå målet om att all kvinnlig könsstympning helt ska ha upphört år 2030, i linje med de globala målen för hållbar utveckling.

Han efterlyste beslutsamma åtgärder för att ta itu med de sociala, ekonomiska och politiska normer som vidmakthåller diskriminering av kvinnor och flickor, begränsar deras deltagande och ledarskap och begränsar deras tillgång till utbildning och sysselsättning.

”Det arbetet startar med att utmana de patriarkala maktstrukturerna och attityderna som ligger till grund för denna avskyvärda sedvänja”, sa han.

 

Läs hela på news.un.org

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer