fbpx
Jessica Petersson från Umeå är ambassadör för de globala målen hos Svenska FN-förbundet.
30 september, 2022 / Intervjuer med våra ambassadörer

Jessica: ”Jag vill ta mitt intresse för hållbarhet till handling” 

Jessica Petersson studerar statsvetenskap i Umeå och är aktiv medlem i Umeå FN-förening. Jessica är FN-förbundets ambassadör för de globala målen sedan januari 2022.

Hur väcktes ditt intresse och engagemang för FN? 
– Hållbarhetsfrågor har alltid varit ett stort intresse för mig och under en lång tid har jag velat jobba med frågor som berör globala frågor. Intresset förstärktes under min utbildning inom statsvetenskap på Umeå Universitet. Att jag visste att FN arbetade med globala frågor på alla dess plan har därför varit en stark drivkraft i mitt engagemang.

– Majoriteten av de olika frågorna som FN arbetar med går i linje med de områden jag vill dedikera mitt arbetsliv och engagemang till. Jag har sedan en tid tillbaka varit engagerad inom min lokala FN-förening och har alltid försökt jobba med globala frågor, framförallt hållbarhetsfrågor på olika sätt, både i privatlivet och arbetslivet.

Hur blev du engagerad i FN-rörelsen? 
– FN-rörelsen introducerades till mig när jag började studera på universitetet. Snabbt upptäckte jag att FN:s värderingar stämde överens med mina egna vilket ledde till att jag ville börja engagera mig inom min lokala FN-förening. 

Hur kom det sig att du ansökte om att bli ungdomsambassadör? 
– Jag försöker hela tiden hitta sätt att omsätta mitt intresse för bland annat hållbarhetsfrågor till riktig handling. Därför var FN-förbundets ambassadörsprogram ett självklart val för mig. Genom att bli ambassadör för de globala målen kan jag bidra till att fler blir intresserade och engagerade så att vi tillsammans når de globala målen innan 2030.

Vilka FN-frågor är viktigast för dig och varför? 
– För mig är jämställdhetsfrågor extra viktiga då jag alltid haft en stor passion för social hållbarhet. Alla globala mål är integrerade med varandra men jag anser att om det finns en grundläggande tanke att alla i samhället ska behandlas likvärdigt så kommer det underlätta för att uppnå många av de globala målen.

Vad har du gjort under din tid som ambassadör? 
– Under min tid som ambassadör så har jag genomfört föreläsningar och workshop för bland annat studenter och FN-föreningar. Till exempel så anordnade Umeås FN-förening en kväll dedikerat till projektet Flicka där jag föreläste samtidigt som vi samlade in pengar till projektet. Tack vare mitt uppdrag som ambassadör så har jag också fått chansen att träffa andra aktörer som brinner för globala frågor. 

Vad har varit roligast hittills? 
– Det roligaste är att man verkligen känner av att man skapar ett ökat engagemang när man är ute och föreläser och att man vet att det man gör, det gör skillnad. Utöver det så har det också varit väldigt kul att träffa andra människor som också vill jobba med de globala målen mer aktivt.

Bli ambassadör

Ansök om att bli ambassadör för de globala målen

Ansök här >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer