fbpx
24 mars, 2015 / Lärare och elever på FN-skolor berättar

Daniel är Årets FN-lärare

Daniel Gustavsson Emmertz, lärare på gymnasieskolan Spyken i Lund, har tilldelats Svenska FN-förbundets nyinstiftade pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

– Det är naturligtvis en stor ära och en glädje för mig att ta emot priset som Årets FN – lärare. Internationella frågor och ett internationellt perspektiv på undervisningen, är och har alltid varit viktigt för mig. Att då bli uppmärksammad för mitt arbete, och att svenska FN – förbundet väljer att tilldela mig priset, gör naturligtvis att jag blir än mer sporrad att fortsätta med arbetet att för mina elever verkliggöra internationella frågor i allmänhet, och mänskliga rättigheter i synnerhet, sa Daniel Gustavsson Emmertz i ett uttalande.

Den 24 mars delades för första gången Svenska FN-förbundets pris till Årets FN-lärare ut. Priset har instiftats för att uppmärksamma särskilt betydelsefulla insatser för att öka kunskapen, engagemanget och förståelsen för globala frågor i skolan. Mottagare av priset är Daniel Gustavsson, lärare på gymnasieskolan Spyken i Lund. Emmertz. Motiveringen lyder:

”Juryn för priset Årets FN-lärare har valt att tilldela Daniel Gustafsson Emmertz på gymnasieskolan Spyken i Lund årets pris. Daniel har under flera år varit drivande i skolans utvecklingsarbete med internationella frågor. Tillsammans med kollegor förbereder han nu en ny samhällsvetenskaplig inriktning på temat mänskliga rättigheter med tanken att rättighetsperspektivet ska genomsyra undervisningen i flera ämnen. Han har även gett eleverna chansen att genom utbyte lära sig förståelse och empati för hur människor i andra världsdelar lever och uppmuntrat dem att göra skillnad och bidra till en bättre värld. Med tanke på hur Daniel har vinnlagt sig om att ge eleverna perspektiv på och kunskap om läget i världen önskar vi honom lycka i sin gärning och utser honom till Årets FN-lärare.”

Daniel Gustavsson Emmertz tar emot utmärkelsen när det nationella FN-rollspelet SweMun 2015 inleds på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm kl 13.00 på tisdagen. Priset, ett diplom och en studieresa till FN i Genève, överlämnas av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic som har suttit i juryn.

Intervju

Daniel Gustavsson Emmertz nås på mobiltelefon 0733-92 77 43.

Läs mer om FN-förbundets FN-rollspel på http://www.fn.se/skola/fn-rollspel/swemun/.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer