fbpx
Koll & kommentar
24 mars, 2015 / Lärare och elever på FN-skolor berättar

Daniel är Årets FN-lärare

Daniel Gustavsson Emmertz, lärare på gymnasieskolan Spyken i Lund, har tilldelats Svenska FN-förbundets nyinstiftade pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

– Det är naturligtvis en stor ära och en glädje för mig att ta emot priset som Årets FN – lärare. Internationella frågor och ett internationellt perspektiv på undervisningen, är och har alltid varit viktigt för mig. Att då bli uppmärksammad för mitt arbete, och att svenska FN – förbundet väljer att tilldela mig priset, gör naturligtvis att jag blir än mer sporrad att fortsätta med arbetet att för mina elever verkliggöra internationella frågor i allmänhet, och mänskliga rättigheter i synnerhet, sa Daniel Gustavsson Emmertz i ett uttalande.

Den 24 mars delades för första gången Svenska FN-förbundets pris till Årets FN-lärare ut. Priset har instiftats för att uppmärksamma särskilt betydelsefulla insatser för att öka kunskapen, engagemanget och förståelsen för globala frågor i skolan. Mottagare av priset är Daniel Gustavsson, lärare på gymnasieskolan Spyken i Lund. Emmertz. Motiveringen lyder:

”Juryn för priset Årets FN-lärare har valt att tilldela Daniel Gustafsson Emmertz på gymnasieskolan Spyken i Lund årets pris. Daniel har under flera år varit drivande i skolans utvecklingsarbete med internationella frågor. Tillsammans med kollegor förbereder han nu en ny samhällsvetenskaplig inriktning på temat mänskliga rättigheter med tanken att rättighetsperspektivet ska genomsyra undervisningen i flera ämnen. Han har även gett eleverna chansen att genom utbyte lära sig förståelse och empati för hur människor i andra världsdelar lever och uppmuntrat dem att göra skillnad och bidra till en bättre värld. Med tanke på hur Daniel har vinnlagt sig om att ge eleverna perspektiv på och kunskap om läget i världen önskar vi honom lycka i sin gärning och utser honom till Årets FN-lärare.”

Daniel Gustavsson Emmertz tar emot utmärkelsen när det nationella FN-rollspelet SweMun 2015 inleds på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm kl 13.00 på tisdagen. Priset, ett diplom och en studieresa till FN i Genève, överlämnas av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic som har suttit i juryn.

Intervju

Daniel Gustavsson Emmertz nås på mobiltelefon 0733-92 77 43.

Läs mer om FN-förbundets FN-rollspel på http://www.fn.se/skola/fn-rollspel/swemun/.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer