fbpx
24 mars, 2015 / Lärare och elever på FN-skolor berättar

Daniel är Årets FN-lärare

Daniel Gustavsson Emmertz, lärare på gymnasieskolan Spyken i Lund, har tilldelats Svenska FN-förbundets nyinstiftade pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

– Det är naturligtvis en stor ära och en glädje för mig att ta emot priset som Årets FN – lärare. Internationella frågor och ett internationellt perspektiv på undervisningen, är och har alltid varit viktigt för mig. Att då bli uppmärksammad för mitt arbete, och att svenska FN – förbundet väljer att tilldela mig priset, gör naturligtvis att jag blir än mer sporrad att fortsätta med arbetet att för mina elever verkliggöra internationella frågor i allmänhet, och mänskliga rättigheter i synnerhet, sa Daniel Gustavsson Emmertz i ett uttalande.

Den 24 mars delades för första gången Svenska FN-förbundets pris till Årets FN-lärare ut. Priset har instiftats för att uppmärksamma särskilt betydelsefulla insatser för att öka kunskapen, engagemanget och förståelsen för globala frågor i skolan. Mottagare av priset är Daniel Gustavsson, lärare på gymnasieskolan Spyken i Lund. Emmertz. Motiveringen lyder:

”Juryn för priset Årets FN-lärare har valt att tilldela Daniel Gustafsson Emmertz på gymnasieskolan Spyken i Lund årets pris. Daniel har under flera år varit drivande i skolans utvecklingsarbete med internationella frågor. Tillsammans med kollegor förbereder han nu en ny samhällsvetenskaplig inriktning på temat mänskliga rättigheter med tanken att rättighetsperspektivet ska genomsyra undervisningen i flera ämnen. Han har även gett eleverna chansen att genom utbyte lära sig förståelse och empati för hur människor i andra världsdelar lever och uppmuntrat dem att göra skillnad och bidra till en bättre värld. Med tanke på hur Daniel har vinnlagt sig om att ge eleverna perspektiv på och kunskap om läget i världen önskar vi honom lycka i sin gärning och utser honom till Årets FN-lärare.”

Daniel Gustavsson Emmertz tar emot utmärkelsen när det nationella FN-rollspelet SweMun 2015 inleds på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm kl 13.00 på tisdagen. Priset, ett diplom och en studieresa till FN i Genève, överlämnas av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic som har suttit i juryn.

Intervju

Daniel Gustavsson Emmertz nås på mobiltelefon 0733-92 77 43.

Läs mer om FN-förbundets FN-rollspel på http://www.fn.se/skola/fn-rollspel/swemun/.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer