fbpx
Koll & kommentar
Lova Persson och Wiktoria Szymanska pärlar armband och gläds åt elevföreningens initiativ med särskilda aktiviteter på alla hjärtans dag. Foto: Lisa Lievonen
18 februari, 2022 / Lärare och elever på FN-skolor berättar

Allas lika värde i fokus på FN-skola

På alla hjärtans dag var det full aktivitet på FN-skolan ProCivitas i Malmö. Med glädje, gemenskap och goda gärningar ville elevföreningen skapa trygghet och sprida god stämning.

På FN-skolan ProCivitas i Malmö pågår vårens aktiviteter för fullt. En av idésprutorna är Klaudia Zielinska som går i årskurs två. På kort tid, en termin, har hon blivit vice ordförande i föreningen ProCivitas För Alla, PFA, tack vare sitt stora engagemang för mänskliga rättigheter. Hon är även med i Malmö FN-förening, har nyligen blivit Svenska FN-förbundets ambassadör och jobbar fortfarande med ett projekt mot sexualbrott på nätet som hon engagerade sig i på sin högstadieskola.

– Min skolsköterska tipsade mig om PFA och FN-elevföreningen eftersom jag ville göra skillnad även här, säger hon.

PFA:s syfte är att uppmärksamma och sprida kunskap om jämställdhet och allas lika värde samt att aktivt motarbeta utanförskap och förtryck på ProCivitas i Malmö och utanför. Föreningen fanns redan på skolan när den blev en FN-skola 2020 och när FN-elevföreningen bildades var det naturligt att den blev en del av PFA.

Efter en trevande start det första året fokuserade föreningens medlemmar under hösten 2021 på att bygga upp föreningen mer och att skaffa kontakter med andra FN-skolor och aktörer. Inför aktiviteter och aktioner krävs det mycket planering och kontakter med andra elever, föreningar på skolan och lärare. De större evenemangen, som schemabrytande temadagar och FN-rollspel, behöver dessutom planeras in i schemat.

Alla hjärtans dag

Ett datum som föreningen bestämde sig för att uppmärksamma denna vår var 14 februari, alla hjärtans dag. Det är en stor dag internationellt som uppmärksammar kärleken och det ville elevföreningen använda som ett tillfälle för att skapa positiv stämning på skolan. Med ledord som glädje, gemenskap och goda gärningar ville de att alla skulle trivas lite extra hela veckan.

– Vi ville bidra till att folk ska lära känna varandra ännu bättre och till en ökad trygghet på skolan, säger Klaudia Zielinska.

En idé var att avsätta en vägg i skolans ljusgård där alla kunde sätta upp hälsningar till vänner och lärare på post-it-lappar och dagen till ära fick alla ett vaniljhjärta efter lunchen. Dessutom fanns en mycket populär fotoautomat där alla kunde ta bilder med vänner och lärare.

Det fanns även möjlighet för alla, veckan innan, att hjälpa till med att skapa dekorationer och att tillverka armband som såldes till förmån för FN-förbundets projekt Flicka.

– Det var nog främst mitt initiativ att ha en insamling till projekt Flicka. Eftersom jag är ambassadör för FN-förbundet så har jag behörighet att prata om projektet. Vi tyckte också att det var passande för vårt alla hjärtans dag-firande och allt som är på gång med jämställdhet. Insamlingen kommer åtminstone pågå till internationella kvinnodagen, säger Klaudia Zielinska.

Två elever som var positiva till elevföreningens initiativ var Lova Persson och Wiktoria Szymanska som satt i skolans ljusgård och pärlade egna armband.

– Det är roligt att de gör en sådan här dag extra speciell. Det är lätt att köpa ett armband, alla gör det. Det är också roligt att vi som inte är med i PFA får vara med och göra armband, säger Lova Persson.

– Och att kunna bidra till en bra sak och uppmärksamma det på en sådan här dag. En del har det inte lika bra som vi har, säger Wiktoria Szymanska.

Uppmärksammade förintelsens minnesdag

På Förintelsens minnesdag den 27 januari hade föreningen fått en inspelad föreläsning om förintelsen från föreningen Zikaron som alla klasser tog del av under dagen.

– Innan föreläsningen varnade vi för starka bilder och det blev tufft för vissa. Det fanns de som behövde gå ut. Dagen efter mejlade rektorn oss och berättade att hon var mycket stolt och glad över att vi hade organiserat detta, säger Klaudia Zielinska.

Hon säger att hon och de andra i föreningen vill att så många som möjligt ska känna till FN och få kunskaper för att kunna förbättra och åtgärda problem.

– Kunskaper är det viktigaste. Utan det kommer man ingenstans.

Lisa Lievonen, frilansskribent

————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1/22).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer