fbpx
Ungdomar i Tanzania deltog på ett Hackathon, anordnat för att inkludera dem mer i klimatarbetet. Foto: UNA Tanzania
1 november, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: Klimathot och klimathopp

I Dar Es Salaam är det oroväckande torrt. Utanför min lägenhet härskar en värme så kvalmig att den är nästintill outhärdlig. Regnperioden som borde ha anlänt vid den här tiden på året lyser med sin frånvaro och vattennivåerna har nått rekordlåga nivåer. Enligt Tanzanias vattenmyndighet har tillgången på rent vatten i floden Ruvu, som är landets största vattenkälla, sjunkit med mer än en tredjedel. Därför beslutade landets vattenmyndighet förra veckan att stänga av vattenkranarna varannan dag för Dar Es Salaams fem miljoner invånare. Avstängningarna sker på obestämd tid i olika stadsdelar på skiftande dagar och schemat planeras uppdateras löpande beroende på aktuella vattennivåer.

Vattenransoneringen är ett av flera exempel på hur tanzanier upplever klimatförändringarna in på bara huden. Trots att Tanzania står bakom en mycket liten andel av de globala utsläppen av växthusgaser är landet hårt drabbat av dess konsekvenser. Effekterna av extrema väderhändelser är redan tydliga, oavsett om vi pratar om översvämningar, torka, perioder av extremhetta eller kortare och mer intensiva regnperioder. De extrema och opålitliga väderskiftningarna leder bland annat till sämre tillgång till mat och rent vatten vilket gör att migrationen och fattigdomen ökar. De traditionella odlingsväxterna riskerar även att slås ut av de extrema väderförhållandena och familjer riskerar att få sämre inkomster. Konsekvenserna av klimatförändringarna medför katastrofala följder för landets ekonomi, infrastruktur, biologiska mångfald och människors hälsa. Allra värst drabbas de som redan tillhör utsatta samhällsgrupper – kvinnor, barn och äldre personer på landsbygden vars huvudsakliga försörjning kommer från jordbruket.

Samtidigt som klimatförändringarna ökar pekar prognoser på att Tanzanias befolkning tillhör en av de snabbast växande i världen. På bara 10 år har befolkningen ökat med mer än 10 miljoner. En trend som beräknas gå i fortsatt riktning enligt FN:s avdelning för ekonomi och sociala frågor, som i en nyligen publicerad rapport konstaterade att Tanzanias befolkning förväntas öka med två till tre procent mellan 2022 och 2050. Utvecklingen har lett till att Tanzania har en mycket ung befolkning där 75 procent av invånarna är under 35 år. Det är därför av största vikt att involvera landets unga i klimatarbetet, inte bara för att låta dem komma till tals i en fråga som rör dem – utan också för att komma fram till långsiktiga lösningar som skapar en mer hållbar värld för alla.

Deltagare på Hackathon. Foto: UNA Tanzania

FN-förbundet i Tanzania har länge arbetat för att uppmärksamma klimatfrågan och för att inkludera ungas deltagande i arbetet med genomförandet av de globala målen. Ett nyligen genomfört Hackathon belyste särskilt ungas engagemang och verkställandet av Agenda 2030:s mål 13 (climate action). Under Hackathonet samlades ett trettiotal ungdomar under tre dagar för att tillsammans utveckla prototyper som kan bidra till konkreta lösningar på lokala klimatproblem. Under dagarna gavs ungdomarna möjlighet att både utbyta idéer med varandra, diskutera klimatrelaterade frågor med experter och tillskansa sig konkreta verktyg för att agera för klimatet. I slutet av eventet korades de vinnande lagen som kommer att få möjlighet att utveckla sina idéer ytterligare under ett så kallat bootcamp. Under bootcampen kommer lagen få ytterligare tillgång till expertrådgivning för att kunna sjösätta sina idéer på marknaden.

En gruppbild från Hackathonet. Foto: UNA Tanzania

Hackathonet är ett exempel på event som bidrar till att fånga upp och inkludera unga i arbetet med klimatomställning. Organisationer i civilsamhället Tanzania har en oerhört viktig roll att spela i att utbilda unga så att de är rustade för att möta det förändrade klimatet. En utökad andel medvetna och handlingskraftiga medborgare kan dessutom sätta press på makthavare att ta klimathotet på allvar, och agera därefter. Det är ett viktigt, och nödvändigt, arbete för Tanzania, men också ett arbete som skapar klimathopp bland alla klimathot.

Moa Leppämäki, Internationell praktikant, Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer