fbpx
Bostadshus i centrala Tbilisi. Foto: Pauline af Ekenstam
17 oktober, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: Utrotning av fattigdom måste hanteras från olika vinklar

Den 17 oktober uppmärksammas behovet av att utrota fattigdom runt om i världen. Årets tema för den internationella dagen för utrotande av fattigdom är allas rätt till ett värdigt liv.

Georgien är ett exempel på ett land vars ekonomiska tillväxt har ökat kraftigt under de senaste decennierna. Sedan Sovjetunionens fall har landet förflyttats från att tillhöra gruppen låginkomstländer till att vara ett medelinkomstland. Detta trots att 21 procent av landets befolkning fortfarande lever i fattigdom.

Oberoende statistik från Georgiens statistiska centralbyrå visar att den månatliga genomsnittslönen för 2021 var 1 191 georgiska lari. Siffran motsvarar cirka 4 622 svenska kronor.

Statistiken visar dock en förvrängd bild då klyftorna i landet är stora. George Ekseulidze, projektkoordiator vid Georgiens FN-förbund, är kritisk till bilden som statistiken inger.

“Löntagare inom serviceyrken tjänar endast en bråkdel av statliga tjänstepersoners inkomster. Klyftorna blir ännu större om man jämför löner mellan män och kvinnor, minoritetsgrupper och personer som lever i stads- eller landsbygd”, säger han. 

Betalningsautomat i centrala Tbilisi

Fattigdom kan ta sig i uttryck på många olika sätt, och begreppets innebörd har varierat över tid och rum. Likaså är lösningarna till problemet sällan endimensionella.

Den Nobelprisbelönade forskaren Amartya Sen har sedan länge riktat stark kritik mot det traditionella sättet att mäta fattigdom i form av BNP-tillväxt. Istället hävdar han att fattigdom är nära förknippat med avsaknaden av frihet, bland annat i form av tillgång till utbildning, social trygghet och politiskt deltagande.

Med sina ekonomiska klyftor har Georgien en betydande väg att gå innan landets befolkning – i Amartya Sens mening – kan kalla sig helt fri.

Samtidigt finns det många initiativ som arbetar aktivt för att minska fattigdom i landet. Det Georgiska FN-förbundets arbete att både stärka ungas attraktionskraft på arbetsmarknaden och öka deras politiska deltagande, är ett tydligt exempel på hur internationellt utvecklingssamarbete konkret bidrar till människors möjligheter att fritt forma sina liv.

Pauline af Ekenstam, Internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer