6 april, 2022 / Glokala Sverige

Viktiga dagar- kommunikation och aktion

Använd miljökonferensen Stockholm +50 i juni och andra viktiga dagar under våren som avstamp eller stöd i ert eget hållbarhetsarbete. Här kan du se vad som redan erbjuds och vad andra gör.

På Glokala Sveriges webbinarium 5 april pratade vi bland annat om vårens ”viktiga dagar”, sådan som FN har stadfäst på olika teman och som återkommer årligen. Vi tipsade också om seminarier och om Nationella samordnarens konferens Nollvision avfall. Ta hjälp av alla evenemang när ni planerar egna insatser om miljö, konsumtion och hur det globala blir lokalt!

Här är länkarna

Här är vårens viktiga dagar (FN-dagar) – klicka på rubrikerna för länkar till mer information.

Världsvattendagen 22 mars har redan infallit, men får vara med här eftersom den återkommer 2023.

Svenska FN-förbundet bjuder in

31 maj-1 juni arrangerar Svenska FN-förbundet ett livesänt seminarium med rubriken Stockholm +50 – The Peoples´ Perspective. Snart kan du läsa mer om det här på fn.se.

Svenska FN-förbundet välkomnar också alla till två intressanta webbinarier – anmäl dig via länken i rubriken

Fråga och dela i Glokala Sveriges Forum

Dela era idéer och planer på dessa teman och dagar i Glokala Sveriges Forum. Eller be om inspiration och tips från andra! Du som är med i Glokala Sverige har tillgång till Forum. Behöver du hjälp, kontakta Caroline Byh.

#intebarasnack som resurs

Mer stöd och material för kommunikation om de olika globala målen levereras stadigt i kampanjen #intebarasnack, ända fram till midsommar. Här finns allt material (inlogg krävs).

Se webbinariet

Här kan du ladda ner inspelningen av webbinariet den 5 april.
Inloggning krävs.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Krigsförbrytelser i Ukraina: Omfattande samarbete för att skipa rättvisa

29 september, 2022 / Världshorisont

Medan kriget rasar i Ukraina har arbetet med att skipa rättvisa redan börjat. Hittills har över 20 000 anmälningar om misstänkta övergrepp kommit in. Även Internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett förundersökningar i landet.

Läs mer

Sverige avstår nedrustningstal i FN

26 september, 2022 / Nyheter

Måndagen den 26 september, på kvällen svensk tid, högtidlighålls i New York FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Sverige har ofta hållit anföranden på dessa högnivåmöten, men i år erfar Svenska FN-förbundet att Sverige väljer att avstå från att tala.

Läs mer

Misslyckat NPT-möte och fortsatt stillestånd i kärnvapenfrågan

26 september, 2022 / Världshorisont

Under sommaren har två viktiga kärnvapenkonferenser ägt rum. Sveriges agerande i sammanhanget är fortsatt en besvikelse, menar FN-förbundet.

Läs mer

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer