6 april, 2022 / Glokala Sverige

Viktiga dagar- kommunikation och aktion

Använd miljökonferensen Stockholm +50 i juni och andra viktiga dagar under våren som avstamp eller stöd i ert eget hållbarhetsarbete. Här kan du se vad som redan erbjuds och vad andra gör.

På Glokala Sveriges webbinarium 5 april pratade vi bland annat om vårens ”viktiga dagar”, sådan som FN har stadfäst på olika teman och som återkommer årligen. Vi tipsade också om seminarier och om Nationella samordnarens konferens Nollvision avfall. Ta hjälp av alla evenemang när ni planerar egna insatser om miljö, konsumtion och hur det globala blir lokalt!

Här är länkarna

Här är vårens viktiga dagar (FN-dagar) – klicka på rubrikerna för länkar till mer information.

Världsvattendagen 22 mars har redan infallit, men får vara med här eftersom den återkommer 2023.

Svenska FN-förbundet bjuder in

31 maj-1 juni arrangerar Svenska FN-förbundet ett livesänt seminarium med rubriken Stockholm +50 – The Peoples´ Perspective. Snart kan du läsa mer om det här på fn.se.

Svenska FN-förbundet välkomnar också alla till två intressanta webbinarier – anmäl dig via länken i rubriken

Fråga och dela i Glokala Sveriges Forum

Dela era idéer och planer på dessa teman och dagar i Glokala Sveriges Forum. Eller be om inspiration och tips från andra! Du som är med i Glokala Sverige har tillgång till Forum. Behöver du hjälp, kontakta Caroline Byh.

#intebarasnack som resurs

Mer stöd och material för kommunikation om de olika globala målen levereras stadigt i kampanjen #intebarasnack, ända fram till midsommar. Här finns allt material (inlogg krävs).

Se webbinariet

Här kan du ladda ner inspelningen av webbinariet den 5 april.
Inloggning krävs.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Klimatkonferens för unga: Ungas röster lyfts inför Stockholm +50

17 maj, 2022 / Världshorisont


Den 6-8 maj arrangerades en klimatkonferens för unga på Kärsögården i Stockholm. Där samlades ett hundratal ungdomar för att lyssna på föreläsningar, umgås, delta i workshops och hålla FN-rollspel.

Läs mer

Kräv Nato på besked om kärnvapnen!

13 maj, 2022 / Debattartiklar

Som FN-medlem och nedrustningsförespråkare måste Sverige säkerställa rätten att ha en kritisk syn på kärnvapen. Det är en rätt som måste gälla oavsett om Sverige går med i Nato eller inte, skriver Annelie Börjesson i Sydsvenska Dagbladet.  

Läs mer

Stoppa Putins krig mot Ukraina!

09 maj, 2022 / Blogg

Jag har aldrig gillat kärnvapen. I synnerhet har jag inte gillat de ryska. Det kan säkert vara en konsekvens av barndomsminnet av att på hösten 1981 vakna upp till insikten

Läs mer

Så slår biståndsnedskärningarna

29 april, 2022 / Nyheter

Färre insatser för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ungas inflytande – och i värsta fall ännu fler flyktingkatastrofer. FN-förbundets samarbeten med systerförbund i andra länder och många andra projekt hotas om planerna på nedskärningar i biståndet blir verklighet.

Läs mer

Nytt FN-beslut ska försvåra användningen av vetot

27 april, 2022 / Nyheter

Enligt en ny FN-resolution ska generalförsamlingen hädanefter sammankallas senast tio dagar efter att ett veto har lagts i säkerhetsrådet. Beslutet följer på Rysslands veto efter landets invasion av Ukraina.

Läs mer

Rundabordssamtal i Polen – demokrati, mänskliga rättigheter och Ukraina 

26 april, 2022 / Blogg

För en liten tid sedan besökte jag det polska FN-förbundet som har sitt säte i Warszawa. I det måldokument som vår kongress antog 2022 står att en del i vårt

Läs mer

Moder Jords dag 22 april

22 april, 2022 / Nyheter

Den 22 april firas Moder Jords dag. Naturen lider. Haven fylls med plast, extremväder blir allt vanligare och allt fler arter hotas av utrotning. Klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald och avfallsproblemen är tre kriser som behöver lösas.

Läs mer

Biståndsnedskärningar drabbar världens fattiga

20 april, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet kritiserar regeringens vårändringsbudget med aviserad neddragning av biståndsbudgeten med nästan tio miljarder kronor, för att finansiera flyktingmottagande. 

Läs mer

Ryssland utesluts ur MR-rådet – vad innebär det? 

08 april, 2022 / Nyheter

FN:s generalförsamling har röstat för att utesluta Ryssland ur rådet för mänskliga rättigheter. Vad betyder beslutet och har det någon faktisk effekt?  

Läs mer