fbpx
Foto: Region Blekinge.
11 september, 2020 / Glokala Sverige

Nu drar höstens hållbarhetsveckor igång

Umeå, Jönköping, Karlstad, Borås, Norrköping och Linköping, som alla deltar i projektet Glokala Sverige, arrangerar hållbarhetsveckor under hösten 2020.

De sex kommunerna arrangerar under hösten hållbarhetsveckor där de globala målen är centrala. Genom kunskapsförmedling, aktiviteter, goda exempel och möten mellan kommunens företrädare, medborgare, näringsliv och civilsamhälle ska alla kunna delta i arbetet för en mer hållbar kommun och en bättre värld. Syftet är att öka medvetenheten och kunskapen om de globala målen för hållbar utveckling och inspirera och engagera invånare till en mer hållbar framtid.

I höstens satsning ingår också opinionsbildande insatser som debattartiklar i lokalpressen. Först ut är Umeå kommun som tillsammans med FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson skriver på debattplats i Västerbottens-Kuriren. Läs artikeln här.

Läs mer och låt dig inspireras. Vi fyller på med mer information under hösten på fn.se/glokalasverige.

Västerbottens och Norrbottens län: SEE hållbarhetsvecka

SEE hållbarhetsvecka är en årligen återkommande arrangemangsvecka som hålls i Västerbottens och Norrbottens län under vecka 38 (14-20 september). SEE är en förkortning för socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling.

I grund och botten handlar veckan om att:

  • Uppmärksamma och stärka aktörer som satsar på att bidra till en hållbar utveckling
  • Ge möjligheter att nätverka och marknadsföras i ett större sammanhang
  • Sprida information och goda exempel så att fler aktörer påbörjar sitt hållbarhetsarbete

Läs mer om Hållbarhetsveckan i Västerbotten

Jönköpings län: Klimatveckan 2020 – mer digital och tillgänglig för alla

För sjunde året i rad genomförs Klimatveckan den 16–23 september i hela Jönköpings län. I år innehåller veckan fler digitala aktiviteter som är tillgängliga för alla.

Läs mer om Klimatveckan i Jönköpings län
Nyfiken på Jönköpings läns kommunikationspaket? Titta här.
Och här är filmen!

Karlstad: Global vecka den 12-18 oktober

Tänk globalt och agera lokalt! Genom det årliga arrangemanget Globala Karlstad vill Karlstads inspirera Karlstadsborna att känna att de kan bidra till hållbar utveckling.

Globala Karlstad 2020 arrangeras den 12-18 oktober och syftar till att uppmärksamma global utveckling och hur vi som invånare kan vara med och bidra till en mer hållbar värld. 
Läs mer på www.karlstad.se/globalakarlstad från mitten av september.

Västra Götaland: Hållbarhetsfestival med tema biologisk mångfald den 19–25 oktober

Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland är en utveckling av konceptet ”Framtidsvecka” som funnits runt om i Sverige sedan 2010 med syftet att öka samverkan och lyfta lokala aktörer som arbetar med hållbarhetsfrågorna. Det bygger på att olika samhällsaktörer på en ort under en tidsperiod bjuds in att ordna arrangemang om viktiga framtidsfrågor som kopplas till omställningen till ett hållbart samhälle.

Festivalen är en möjlighet att lyfta och duplicera goda exempel, nå ut bredare, visa hur mycket som faktiskt görs och inspirera till vidare handling om att göra ännu mera och ännu fortare.

Navet Science center i Borås har tagit rollen som samordnare i Sjuhäradskommunerna.
Läs mer här om hållbarhetsfestivalen i Västra Götaland

Norrköping: Hållbar livsstil i fokus under Globala veckorna 2020

Årets Globala veckor i Norrköping infaller den 19-30 november. Temat är hållbar livsstil och sätter fokus på hur vi kan bli mer hållbara i vår egen vardag genom de val vi gör kring mat, konsumtion, hälsa, transport, etableringar med mera. Under veckorna kommer det att erbjudas en mängd olika aktiviteter i kommunen – föreläsningar, film, utställningar och mycket mer. 

Alla aktiviteter sammanställs i ett särskilt program samt publiceras i kalendariet på https://www.norrkoping.se/globala
Här är mer information om Globala veckorna i Norrköping

Linköping: Klimat och hälsa i fokus under årets Globala vecka

Klimat och hälsa står i fokus när Linköpings kommun bjuder in till årets Globala Linköping den 16-21 november. Globala Linköping är ett årligt event om FN:s globala mål. I år är programmet digitalt för att ännu fler ska kunna delta.

Programmet innehåller föreläsningar och panelsamtal där frågor som nedan diskuteras:

  • Hur hänger vår livsstil ihop med vår hälsa och klimatpåverkan?
  • Vad kan vi göra för att nå de globala målen 3, god hälsa och välbefinnande, och 13, bekämpa klimatförändringarna?

Föreläsningarna kommer handla om rörelse och hälsa och sambandet med hållbar resande, modekonsumtion och nya konsumtionsmönster och samarbeten för ett hållbart klimat bland annat.
Den 1 oktober publiceras veckans program på Linköpings webbplats

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer