Koll & kommentar
6 mars, 2020 / Debattartiklar

Viktigt år för världens kvinnor

Nya hot mot kvinnors rättigheter gör det viktigt att försvara jämställdheten, skriver Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Förenta Nationerna fyller 75 år under 2020. Det uppmärksammas bland annat genom en global enkät som ger alla invånare i FN:s medlemsländer möjlighet att ge sin syn på det framtida samarbetet i världsorganisationen. Därefter ska världens ledare anta en resolution om framtidens FN vid ett möte i New York i september.

År 2020 är också ett viktigt år för kvinnors rättigheter. I år är det 25 år sedan världskonferensen i Peking då världens länder enades om en handlingsplan för att förverkliga FN:s kvinnokonvention. Tjugo år har gått sedan FN:s säkerhetsråd antog resolution 1325 om kvinnors deltagande i de fredsprocesser som traditionellt oftast är förbehållna män. Som av en händelse fyller också FN:s kvinnoorganisation UN Women tio år och utvecklingsplanen Agenda 2030 antogs för fem år sedan.

Alla dessa jämna årtal kan, om de används klokt, bidra till framsteg. FN-arbetet bygger på att medlemmarna samlas regelbundet och bekräftar tidigare åtaganden och i bästa fall gör nya. Mycket talar för att de anstränger sig lite extra när det är dags för stora möten.

På senare tid har dessvärre flickors och kvinnors rättigheter ifrågasatts av religiösa och politiska krafter som försöker vrida klockan tillbaka. Därför går just nu mycket kraft åt att försvara de framsteg som har gjorts de senaste årtiondena.

När Agenda 2030 röstades igenom i september 2015 antogs också 17 globala mål för ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. I mål 5 åtar sig länderna att verka för jämställdhet, bland annat genom att stoppa barnäktenskap, kvinnlig könsstympning och andra skadliga traditioner senast år 2030.

Flera framsteg har gjorts. Mödradödligheten har minskat och flickor börjar för första gången någonsin skolan i lika hög utsträckning som pojkar. Förekomsten av könsstympning och barnäktenskap minskar vilket är glädjande och ett resultat av bland annat FN:s arbete i utsatta områden. Dessvärre sker inte förbättringarna tillräckligt snabbt. Även andra problem, som våld mot kvinnor och underrepresentation i både arbetslivet och politiken, kvarstår. Detsamma gäller kvinnors möjlighet att själva bestämma om och när de vill ha barn.

I år arrangeras en rad FN-möten där länderna ska diskutera jämställdhetsarbetet. Kvardröjande strukturell ojämställdhet och sviktande politisk vilja gör det än viktigare att länder som Sverige försvarar flickors och kvinnors rättigheter och möjligheter.

Utbildning, deltagande i arbetslivet och tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) gynnar inte bara flickor och kvinnor utan bidrar också till utveckling för hela samhällen. Det är ytterligare ett tungt argument för att under FN:s jubileumsår försvara jämställdheten.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer