De nya restriktionerna ökar ytterligare utsattheten för kvinnor som lever med våldsamma män. Foto: iStock
25 november, 2020 / Debattartiklar

Våld mot kvinnor ökar i coronatider

Situationen för våldsutsatta kvinnor förvärras när nya coronarestriktioner tvingar många att vistas i hemmet, skriver Svenska FN-förbundet och fyra medlemsorganisationer i Upsala Nya Tidning på FN-dagen mot våld mot kvinnor.

Bara under 2019 dödades 16 kvinnor i Sverige av en närstående person. Det är ett skrämmande bevis för att hemmet inte alltid är den säkraste platsen att vara på – trots att det borde vara så. Våld mot kvinnor utövas också på allmän plats och via nätet. En av tre kvinnor har någon gång utsatts för fysiskt eller sexuellt våld, ofta av en nära partner, vilket också orsakar stort psykiskt lidande. I alltför många fall slutar det med att flickor och kvinnor berövas sina liv.

Under coronaåret 2020 har kvinnors utsatthet ökat kraftigt, visar entydiga rapporter. När miljontals människor befinner sig i karantän betyder det att många flickor och kvinnor stängs in hos sina förövare. FN rapporterade redan i våras en 30-procentig ökning av våld i hemmet.

Efter sommaren går nu en andra och tredje coronavåg genom många länder. Som följd införs nya begränsningar av människors rörelsefrihet. Sverige är inget undantag. De nya restriktioner som har meddelats innebär att familjemedlemmar åter tvingas att leva nära varandra under stora delar av dygnet. Det ökar ytterligare utsattheten för kvinnor som lever med våldsamma män. I områden där människor lever under svåra förhållanden och i trångboddhet blir detta extra tydligt.

Storhelger innebär ökad risk för våld i hemmet. Inför julmånaden och kommande helgledigheter riktar vi följande uppmaningar till Sveriges feministiska regering:

Inkludera skydd för kvinnor i en nationell handlingsplan mot corona
Sverige saknar en nationell handlingsplan mot corona och därmed också en strategi för hur våldsutsatta kvinnor ska skyddas under pandemin.

Fortsatt stöd till organisationer och kvinnojourer
Akut verksamhet samt rådgivning och stödtelefon hos landets tjej- och kvinnojourer blir ännu viktigare under pandemin. När öppna verksamheter som läxläsning minskar eller stängs helt för att minimera smittspridning av covid-19 blir situationen ännu svårare för många.

Stärk rättsväsendet
Prioritera åtal mot förbrytare och förbättra möjligheterna för kvinnor att söka hjälp utan att deras partner informeras. Fokus måste riktas mot särskilt utsatta som är i behov av extra stöd under och efter pandemin.

Tillämpa lagar mot hedersförtryck
Coronarestriktionerna ökar hoten mot den som är utsatt för hedersförtryck. Risk för barnäktenskap, ökat våld, inlåsning och att därmed tvingas vara bland närstående som är smittade – den skärpta lagstiftningen mot hedersförtryck i olika former måste tillämpas även i ljuset av corona.

Säkerställ tillgången till sexualundervisning när fler elever studerar hemifrån
Samtal i skolan om normer, jämställdhet och maskulinitet förebygger våld och stärker unga att själva kunna fatta beslut om sin kropp och sexualitet. FN-organen UNAIDS, UNFPA, Unicef, UN Women och WHO har tillsammans tagit fram viktiga riktlinjer för sexualundervisning.

Några av dessa krav har ställts även av FN:s generalsekreterare António Guterres som redan i början av coronakrisen uttalade sig om kvinnors särskilda utsatthet. FN-chefen efterlyste också höjda hälsoutgifter och säkrade leveranser av skyddsmateriel, något som har förverkligats i flera länder. Arbetet mot covid-19 måste bedrivas såväl i krigszoner som i hemmet, var FN-chefens resoluta budskap.

FN-året 2020 skulle ha blivit ett superår för jämställdhetsfrågorna. I stället har det blivit ett förlorat år. FN:s befolkningsfond UNFPA har pekat på att flickor och kvinnor är särskilt riskutsatta på grund av covid-19. Omkring 70 procent av världens hälsoarbetare är kvinnor. Insatser för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter blir lidande när resurser flyttas till coronabekämpning.

Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999. Dagen hedrar minnet av systrarna Mirabal som mördades 1960 av diktatorn Rafael Trujillo i Dominikanska republiken. Den 25 november – och den 25 i varje månad – är också Orange Day då FN uppmanar hela världen att manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld utan våld mot kvinnor och flickor.

Trots FN-konventioner, deklarationer och kunskapshöjande initiativ mot våld mot kvinnor kvarstår problemet. Senast har världens länder i Agenda 2030 lovat att vidta åtgärder. Tills löftena har uppfyllts fortsätter vi att kräva att alla stater inklusive Sverige tar sitt ansvar och stoppar våld mot kvinnor – och att arbetet bedrivs med full kraft även under coronaåret 2020.

Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet

Talin Davidian, ordförande i TRIS – Tjejers rätt i samhället

Petra Engberg, verksamhetschef för UN Women Sverige

Hans Linde, förbundsordförande för RFSU

Christina Zeidlitz, unionspresident för Sverigeunionen av Soroptimistklubbar

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer