fbpx
5 oktober, 2020 / Debattartiklar

Unga om de globala målen: Vår framtid står på spel

Handlingsprogrammet Agenda 2030 med de 17 globala målen antogs för fem år sedan. Om våra politiker misslyckas att säkra en hållbar värld försämras våra möjligheter i livet, skriver FN-förbundets unga ambassadörer för de globala målen i en debattartikel.

Den 25 september 2015 antog världens ledare i FN resolutionen Agenda 2030 med de 17 globala målen för hållbar utveckling. För första gången fick alla världens länder en gemensam utvecklingsagenda med målet att bland annat utrota hunger och fattigdom, uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män och säkra att den globala konsumtionen och produktionen blir hållbar. Stora framsteg har gjorts de senaste 30 åren men nu hotas utvecklingen.

Redan innan coronapandemin kom signaler om att den extrema fattigdomen och hungern inte minskar tillräckligt snabbt. Nu gör pandemin att tiotals miljoner kastas tillbaka i fattigdom och att miljontals arbetstillfällen går förlorade. För kvinnor och flickor ökar utsattheten för våld i hemmet, försämrad mödravård och barnäktenskap.

När skolor stänger, utbildning försenas eller uteblir och ungdomsarbetslösheten är hög försämras ungas möjlighet till försörjning. Begreppet ”the lockdown generation” eller ”karantängenerationen” beskriver hur pandemin drabbar dagens unga världen över. Även i Sverige är barn och ungdomar särskilt utsatta trots att Sverige är det land i världen som har bäst förutsättningar att förverkliga Agenda 2030 och nå de globala målen.

Agenda 2030 består av 17 mål och 169 delmål som delas in i de tre dimensionerna socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling. Vissa delmål i agendan fokuserar på ungdomar. Mål 4 handlar om god utbildning för alla. Det möjliggör kvalifikationer för jobb, vilket bidrar till mål 8 om anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt – och ett av delmålen handlar just om att främja ungas anställning, utbildning och praktik. Det gör i sin tur att individer och familjer kan ta sig ur fattigdom. Mål 16 handlar bland annat om att minska alla former av våld och att skydda barn mot övergrepp, men också om att säkra lyhört, inkluderande och representativt beslutsfattande.

Kommande generationer ska inte behöva leva i fattigdom. På motsvarande sätt ska mänskliga rättigheter och planetens ekologiska gränser respekteras. Klimatet är en ödesfråga för mänskligheten och ett reellt hot för oss som är unga. En verklig politik för hållbar utveckling handlar om att samordna politikområden och att förhindra målkonflikter med negativ påverkan på uppfyllandet av de globala målen.

Dagens politiska beslut kommer att påverka hur vår framtid kommer se ut. Om våra politiker inte kan säkra en hållbar värld försämras ungas livschanser. I Sverige är ungdomar engagerade i politiska frågor och vill göra skillnad, men våra röster blir sällan hörda. Vi som är unga kan göra en hel del för att påverka, som att lämna in medborgarförslag, engagera oss ideellt, aktivera oss på nätet och skriva debattartiklar. Så får vi politikerna att förstå att Agenda 2030 är vår agenda. Agera du också och kom ihåg: du som är ung har möjlighet att göra skillnad!

Anita Omerbasic, Jönköping
Hamza Jamous, Uddevalla
Anton Karlsson, Borås
Tilda Thordmark, Mariefred
Jessica Brunnberg, Täby
Felicia Sandin, Umeå
Nairi Moosakhanian, Göteborg
Madeleine Skoglösa, Göteborg
Ida Paananen, Surahammar
Vilma Åberg, Halmstad

Artikeln har publicerats i följande tidningar: Borås Tidning, Mitt i Stockholm, Måsen (Mariefreds tidning), Hallandsposten, Folkbladet Västerbotten, Vestmanlands Läns Tidning, Jönköpingsposten, Bohusläningen

Engagemang i Svenska FN-förbundet för dig som är ung

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer