fbpx
Koll & kommentar
Foto: Ari Beser/ICAN
27 april, 2020 / Debattartiklar

Regeringens kärnvapenprioriteringar är svårtolkade

Det är av största vikt att Sverige agerar och inte hamnar i ett vakuum på grund av att översynskonferensen om icke-spridningsavtalet om kärnvapen skjutits upp, skriver fyra organisationer på Altinget.

I en värld där säkerhetshoten domineras av virus, klimatförändringar och konflikter som tvingar människor på flykt satsar kärnvapenstaterna miljarder på sina arsenaler. Kärnvapen är det mest destruktiva vapen som människan har konstruerat. Samtidigt är det fullständigt odugligt i arbetet mot dagens säkerhetspolitiska hot. Trots det förstärker presidenterna Trump och Putin kärnvapnens roll i sina krigsmakters doktriner och undanröjer avtal som hindrar dem att upprusta.

I dag skulle översynskonferensen om icke-spridningsavtalet om kärnvapen ha inletts i FN:s högkvarter i New York. På grund av spridningen av covid-19 har konferensen skjutits upp till senast april 2021. Inför översynskonferensen har Sverige varit aktivt. Vi hoppas att ambitionsnivån höjs ännu ett snäpp och inte sänks på grund av att konferensen skjutits upp.

Regeringens budskap och prioriteringar inför översynskonferensen är dock svårtolkade. De svenska initiativen indikerar å ena sidan att det inte är rätt tid att insistera på faktisk nedrustning utan att länderna i stället ska fokusera på minimala förtroendeskapande åtgärder som kärnvapenstaterna kan förmås vidta. Å andra sidan sänds signaler om att just icke-spridningsavtalet är det viktigaste avtalet för nedrustning. Regeringen meddelar också att nedrustningsbeslut som tagits vid tidigare konferenser inom avtalet måste värnas och fullföljas.

Med tanke på att regeringen betonat att icke-spridningsavtalet är viktigare än FN:s kärnvapenförbud för att uppnå faktisk nedrustning är avsaknaden av konkreta nedrustningsförslag både märklig och bekymmersam.

I sin utrikesdeklaration nyligen förklarade utrikesminister Ann Linde att nedrustning och ickespridning är en “central utrikes- och säkerhetspolitisk prioritering för regeringen”, vilket vi välkomnar. Men visionen om en kärnvapenfri värld samt erkännandet av kärnvapens katastrofala humanitära konsekvenser nämndes inte i deklarationen till skillnad från förra året. De humanitära konsekvenserna av kärnvapen – en fråga som varit central i utvecklingen av FN:s kärnvapenförbud – nämns inte heller i de deklarationer som Sveriges initiativ inför översynskonferensen av icke-spridningsavtalet lade fram, varken i Stockholm 2019 eller i Berlin 2020. Vi påminner om att regeringen i 2020 års handlingsplan för den feministiska utrikespolitiken har åtagit sig att driva frågan om kärnvapnens humanitära konsekvenser inom icke-spridningsavtalet.

Andra delfrågor som saknas i regeringens position är ett ifrågasättande av Natos kärnvapendelning och kärnvapenstaters vägran att binda sig vid att åtminstone inte vara de som använder kärnvapen först i en krigssituation, på engelska no first use policies.

Nu är det av största vikt att Sverige agerar och inte hamnar i ett vakuum på grund av att översynskonferensen skjutits upp. Omvärlden måste bryta den destruktiva linje som kärnvapenstaterna driver och pressa dem att ändra färdriktning – genom att stå upp för faktiska och konkreta nedrustningskrav. Sverige kan, som det anstår en humanitär stormakt, till exempel kräva att det humanitära perspektivet är vägledande i alla konferenser, samtal och förhandlingar som rör kärnvapen.

För Sverige, som icke-kärnvapenstat med en lång historia av aktivt nedrustningsarbete, vore dock det viktigaste steget att skyndsamt ansluta sig till FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Det är angeläget att olagligförklara kärnvapen, det enda massförstörelsevapnet som ännu är tillåtet att inneha, använda och hota att använda, samt att stärka normen om att kärnvapen inte skapar säkerhet. Det är också centralt att Sverige, som genom försvarssamarbeten närmar sig stater och allianser med kärnvapendoktriner, tydliggör att kärnvapen aldrig är ett acceptabelt vapen.

Åsa Lindström, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen

Elin Liss, generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet

Annelie Börjesson, ordförande Svenska FN-förbundet

Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Läs artikeln på Altingets webbplats.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer