fbpx
6 mars 2022 i Mosul, Irak, 12 åriga Yousef.
5 april, 2022 / Debattartiklar

Oacceptabelt att använda biståndet till flyktingmottagandet

Kriget i Ukraina sänder svallvågor långt utanför Europas gränser. Matpriserna har ökat dramatiskt och FN varnar för att upp till 30 miljoner fler människor kommer att lida av akut hungersnöd före sommaren. Samtidigt tar regeringen från det svenska biståndet, som ska gå till världens allra fattigaste, för att finansiera flyktingmottagandet. Det är oacceptabelt, skriver vi tillsammans med andra organisationer på Göteborgspostens debattplats.

Den socialdemokratiska regeringen måste inse att situationen i världen – skenande matpriser, hungersnöd på Afrikas Horn, förtrycket i Myanmar, katastrofen i Afghanistan, klimatkrisen – gör det omöjligt att låta biståndet betala för det nödvändiga mottagandet av flyktingar från Ukraina. Biståndsministern behöver stå upp för sitt uppdrag.

Kriget i Ukraina sänder svallvågor långt utanför Europas gränser. Redan nu har matpriserna ökat dramatiskt och FN:s livsmedelsprogram varnar för att upp till 30 miljoner fler människor kommer att lida av akut hungersnöd före sommaren – och det i ett läge där världens låginkomstländer fortfarande kämpar med coronapandemin och dess effekter. Att då som migrationsminister Anders Ygeman och biståndsminister Matilda Ernkrans argumentera för att det är världens allra fattigaste som ska betala priset för det svenska flyktingmottagandet är oacceptabelt.

Dras från biståndet

Under en presskonferens på torsdagen meddelade regeringen att kostnaderna för flyktingmottagandet kommer att tas i huvudsak från biståndet och aviserade att 9,8 miljarder kommer att dras från biståndet i vårbudgeten, som presenteras den 14 april.

Migrationsministern har redan tidigare argumenterat för att biståndet – i strid med internationella regelverk om vad bistånd får användas till – kan användas som påtryckningsmedel för att skicka tillbaka människor som har nekats asyl, vilket vi kraftfullt har reagerat emot.

Låt oss, innan vi går vidare, klargöra att vi välkomnar att Sverige tar emot de som flyr från krigets Ukraina. Vi menar dock att Sverige inte bör ställa utsatta människor mot varandra. Särskilt som finansministern så sent som i förra veckan gick ut i Dagens Industri och pratade om Sveriges starka ekonomi.

Stå upp för sitt uppdrag

Det vi nu frågar oss är vem som värnar om biståndet? Biståndsminister Matilda Ernkrans behöver stå upp för sitt uppdrag, att företräda fattiga människors intressen och lyssna på de varningar som kommer – både från David Beasley, som nyligen tog emot Nobels fredpris för arbetet inom FN:s livsmedelsprogram, och från bistånds- och miljöorganisationer. Vi som i decennier har arbetat för just de värden som det svenska biståndet säger sig värna – att förbättra livssituationen för människor som lever i fattigdom och förtryck och att bidra till en hållbar utveckling.

I stället har vi en biståndsminister som krånglar in sig i tekniska formuleringar om flexibilitet och möjligheter som de facto innebär att världens fattigaste får betala för det svenska flyktingmottagandet – samtidigt som hon upprepar att vi är världsmästare på bistånd.

Den här debatten är inte ny. Men att OECD-DAC:s regler – under vissa former – tillåter att man får räkna flyktingkostnader i mottagarländerna som bistånd innebär inte att man måste räkna på det sättet. Att låta många miljarder av de svenska biståndspengarna gå till insatser inom Sveriges gränser och samtidigt hävda att man är bäst i världen på bistånd, som Matilda Ernkrans gjorde i Ekot förra måndagen, är magstarkt.

Om Sverige även fortsättningsvis ska ses som ett föregångsland inom biståndet måste vi vara beredda att leda – inte genom att kreativt försöka kringgå biståndets huvudsyfte, utan genom att ta täten i arbetet för en bättre och säkrare värld.

Läs hela debattartikeln i Göteborgsposten här.

Annelie Börjesson, ordförande Svenska FN-förbundet

Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan

Louise Lindfors, generalsekreterare Afrikagrupperna

Lena Ingelstam, generalsekreterare Diakonia

Anna Stenvinkel, generalsekreterare ForumCiv

Martin Nihlgård, generalsekreterare IM

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till kvinna

Jesper Hansén, generalsekreterare MyRight

Mariann Eriksson, generalsekreterare Plan International Sverige

Niclas Lindgren, direktor PMU

Helena Thybell, generalsekreterare Rädda Barnen

Andreas Stefansson, generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén

Charlotta Norrby, generalsekreterare Svenska Missionsrådet

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect och Vi-skogen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer