fbpx
FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Foto: UN Photo / Jean-Marc Ferré.
10 december, 2022 / Debattartiklar

MR-dagen 2022: FN-arbetet för mänskliga rättigheter behöver medlemmarnas stöd

Situationen i Iran är en av många utmaningar i arbetet för att garantera mänskliga rättigheter för alla, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för den lokala FN-rörelsen i hela landet.

Över 300 människor har dödats och minst 15 000 har arresterats under demonstrationerna i Iran. Den islamiska regimens våld mot kvinnor, män och barn upprör och engagerar en hel värld. FN-chefen António Guterres har fördömt regimens agerande, UN Women har uttalat stöd för demonstranterna och Unicef kräver att iranska barn skyddas. FN:s råd för mänskliga rättigheter tillsatte nyligen, med stöd av högkommissarien för mänskliga rättigheter, en utredning som ska granska våldet.

Iran är ett av flera länder där kvinnors och flickors rättigheter möter våldsamt motstånd. En grupp oberoende FN-experter föreslog nyligen att talibanernas inskränkningar av kvinnors rättigheter i Afghanistan ska utredas som könsbaserad förföljelse och brott mot mänskligheten. Våld mot kvinnor och flickor är den mest utbredda formen av kränkningar av mänskliga rättigheter, enligt elva FN-organisationer. Statistik visar att över hälften av alla mord på kvinnor begås i hemmet.

FN leder på medlemmarnas uppdrag arbetet för mänskliga rättigheter. FN är också en mötesplats där medlemmarna diskuterar och beslutar om gemensamma utmaningar. Länder som missköter sig kan beläggas med sanktioner och embargon samt uteslutas från vissa sammanhang. Att Iran är representerat i FN-arbetet för kvinnors rättigheter har högst förklarligt väckt frågor. Skälet är att FN-arbetet baseras på geografisk tillhörighet. Av 47 länder i FN:s råd för mänskliga rättigheter röstade sex länder emot att händelserna i Iran utreds. Sexton lade ned sin röst. Det påminner om att FN speglar världen som den ser ut – men också om att FN-medlemmarna måste bli bättre på att rikta kritik mot länder som förtjänar det. I fallet Iran är ytterligare sanktioner mot både myndigheter och individer en väg framåt.

Den svenska FN-rörelsen stödjer FN:s arbete för kvinnors och flickors rättigheter genom att bland annat samarbeta med FN:s befolkningsfond UNFPA. Vi välkomnar riksdagspartiernas starka engagemang för Irans kvinnor och påminner i sammanhanget om FN-biståndets roll. Det så kallade kärnstödet är icke öronmärkta medel som möjliggör för FN att arbeta både långsiktigt för utveckling och i akuta humanitära kriser. Behoven är stora och allt FN-arbete, från insatser i Ukraina till övervakningen av universella mänskliga rättigheter, är beroende av detta stöd från Sverige och andra medlemmar.

FN har gett världen en omfattande katalog över mänskliga rättigheter och är unikt som mötesplats. Medlemsstaterna är skyldiga att efterleva den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och de konventioner som de har ratificerat. Genom att fortsätta kritisera och sätta ljuset på den förtryckande regimen i Iran kan omvärlden bidra till att skydda landets flickor, kvinnor och andra utsatta – en av många angelägna uppgifter i arbetet för att garantera mänskliga rättigheter för alla överallt.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer