fbpx
Manifestation i samband med omröstningen i FN om kärnvapenförbudet 2017. Foto: Ican/Ralf Schlesener.
22 januari, 2021 / Debattartiklar

Kärnvapenförbud förverkligas – men Sverige saknas

Förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet pekar på att Sverige står utanför när det historiska FN-avtalet mot kärnvapen träder i kraft den 22 januari.

Den 22 januari 2021 träder FN:s avtal för ett kärnvapenförbud (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, TPNW) i kraft. Därmed får världen, med FN-chefen António Guterres ord, ännu ”en viktig komponent inom nedrustnings- och ickespridningsregimen”.

Sverige saknas tyvärr bland de stater som hittills har anslutit sig till avtalet. I argumentationen för att Sverige inte ska skriva på avtalet hörs stundtals gissningar, spekulationer och ibland rena missförstånd. Statsminister Stefan Löfven hade följande budskap till besvikna ungdomar på SSU-stämman i augusti 2019:

”Det mest avgörande argumentet för min del det är att vi har två konventioner, som Sverige är anslutna till, som vi bygger hela vår politik på det här området kring. Det ena är icke-spridnings-avtalet, det är det riktigt starkaste. Det andra är provstoppsavtalet. Den nya konventionen riskerade att försvaga båda – och då skulle vi riskera att ta ett steg tillbaks.”

Löfvens argument går stick i stäv med FN-chefens syn på TPNW som en del av rustningskontrollramverket. Det går också emot Tariq Rauf, världsledande expert på icke-spridningsavtalet (NPT), som i en färsk artikel publicerad av Toda Peace Institute avfärdar argumentet att TPNW skulle undergräva NPT.

USA har under Donald Trump satt press på FN-medlemmarna, bland dem Sverige, att avstå från att gå med i FN-avtalet. Inte heller den tillträdande presidenten Joe Biden kan förväntas gilla FN:s kärnvapenförbud, men han har sannolikt vett nog att inte utöva otillbörlig press på stater som tycker det motsatta.

Om Sverige går med i TPNW kan Sverige inte befatta sig med kärnvapen och inte heller be om skydd av kärnvapen. Vi medborgare har fått bilden av att Sveriges samarbete med Nato inte har handlat om kärnvapen på något sätt. Om det i själva verket, som Försvarsmakten i ett remissvar har låtit påskina, finns en ”implicit nukleär dimension” i våra samövningar med USA och Storbritannien blir det omöjligt att fortsätta med dessa.

I mitten av 1990-talet uttryckte en klar majoritet i riksdagens utrikesutskott att all användning och hot om användning av kärnvapen var oförenlig med folkrättens skydd för civila i krigssituationer. Det vore orimligt om Sverige skulle ha gått från denna bestämda hållning till att acceptera ens ”implicita dimensioner” av kärnvapenbruk i de samövningar vi håller med Nato.

Att Sverige ännu inte har anslutit sig till FN:s kärnvapenförbud är ett avsteg från traditionell svensk nedrustningspolitik. Ett sätt att återgå till en sådan linje – och samtidigt hålla kärnvapenfrågan utanför Sveriges samverkan med Nato – är att regering och riksdag skriver under och ratificerar FN:s kärnvapenförbud TPNW.

Annelie Börjesson, ordförande, Svenska FN-förbundet
Marianne Sjövall, talesperson, Borås FN-förening
Karin Alexanderson, ordförande, Falu FN-förening
Helge Sonntag, ordförande, Dalarnas FN-distrikt
Albin Oskarsson, ordförande, Göteborgs FN-förening
Anita Omerbasic, ordförande, Jönköpings FN-förening
Helena Tinnert, ordförande, Kalmar Öland FN-förening
Anders Daleskog, ordförande, Karlstad FN-förening
Jan Lindelöf, ordförande, Kristianstads FN-förening
Tedde Gyllenstedt, ordförande, Kristinehamns FN-förening
Sven Svedulf, ordförande, Kungsbacka FN-förening
Tomas Bylund, ordförande, Lerums FN-förening
Agne Gustafsson, ordförande, Lidköpings FN-förening
Kristina Post, ordförande, Mjölby-Motala FN-förening
Bosse Bergqvist, ordförande, Norrtälje FN-förening
Carina Bindzau, ordförande, Sollentuna Väsby FN-förening
Petter Ölmunger, ordförande, Stenungsund, Tjörn & Orust FN-förening
Britt-Marie Lövgren, ordförande, Södra Dalarnas FN-förening
Ann-Mari Lannge, ordförande, Torsby FN-förening
Lena Eriksson, kontaktperson, Trollhättans FN-förening
Karl-Göran Sundvall, ordförande, Uddevalla FN-förening
Felicia Sandin, ordförande, Umeå FN-förening
Gunilla Grunditz, ordförande, Varbergs FN-förening
Eva Hallström, ordförande, Värmlands läns FN-distrikt
Thomas Billet, ordförande, Växjö FN-förening
Inger Åsén, ordförande, Åre FN-förening
Stellan Bäcklund, ordförande, Örnsköldsviks FN-förening

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer