fbpx
Foto: UN Photo/Mitsugu Kishida.
5 augusti, 2024 / Debattartiklar

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen.

Den 6 och 9 augusti infaller årsdagarna av atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki. För första gången uppmärksammas dessa dagar med Sverige som medlemsstat i en kärnvapenallians, Nato.

Vi i Svenska FN-förbundet har sedan länge valt att inte ta ställning till Natomedlemskapet som sådant. Vi är samtidigt måna om att Sverige är pådrivande för kärnvapennedrustning. Som medlem i Nato blir det dock svårt för Sverige att till exempel ansluta sig till FN:s avtal om förbud mot kärnvapen, TPNW. Det är synd, men detta är inte det enda Sverige skulle kunna göra för att minska risken för kärnvapenkrig.

Sverige skulle bland annat inom Nato kunna verka för en policy om att väst aldrig får bli de som griper till kärnvapen först i en konfliktsituation. Detta brukar kallas för att ha en ”no first use”-policy. Kina har sedan länge en sådan, men inte de övriga kärnvapenstaterna. Bäst vore förstås om sådan policy också kunde låsas fast i avtal mellan alla dessa, men ”no first use” fyller faktiskt ett syfte även om det skulle uttalas ensidigt av Natoländerna. Det skulle sända en signal om att vi vill bort från beroendet av dessa vapen, att vi inte ser dem som ett vapen som andra utan som något i grunden problematiskt.

Inför Natomedlemskapet sade regeringsföreträdare att diskussion om detaljer i hur vi ska agera i kärnvapenrelaterade frågor fick anstå till efter att vi blivit medlemmar. Nu är vi där, men debatten verkar fastna vid frågan om huruvida amerikanska kärnvapen kan – eller inte kan – föras in på svenskt territorium.

Det senaste greppet i den debatten är att den mer Natovänliga sidan påstår att det skulle strida mot icke-spridningsfördraget NPT om så skedde. Eftersom Expressen på ledarplats lyft fram även Natos oro för att det finns flera missförstånd om kärnvapen i det svenska samhällssamtalet vill jag därför förklara att detta tyvärr är fel.

Påståendet framfördes senast av chefen för Sveriges Natodelegation, ambassadör Axel Wernhoff i P1:s Godmorgon världen den 14 juli. Han fick i inslaget frågan ”Är det helt uteslutet med kärnvapen på svensk mark i framtiden?” och svarade: ”Ja, om man lyssnar på vad både Natos generalsekreterare säger och vad USA säger, det är de som äger de här kärnvapnen, så är det överhuvudtaget inte aktuellt. Det skulle dessutom strida mot NPT, icke-spridningsavtalets paragraf 1 och det finns inget behov av det, så att jag är inte det minsta orolig för det.”

Sant är att icke-spridningsavtalet förhindrar kärnvapenstater att överlåta kärnvapen, eller kontroll över sådana, till icke-kärnvapenstater. Men under 1970- och 80-talen hade kärnvapenstaterna mängder av kärnvapen utplacerade i andra länder och USA har alltjämt några hundra sådana i europeiska länder och Ryssland nu sannolikt i Belarus. Dessa vapen är dock, åtminstone i fredstid, fortsatt under kärnvapenstaternas kontroll. Det vore djärvt att påstå att detta vore ett brott mot NPT.

I debatten har det inte heller framförts oro över att kärnvapen skulle överlåtas till Sverige. Oron har gällt om USA skulle vilja placera egna sådana här, nu eller i framtiden, oavsett om det just nu är ”aktuellt” med sådan utplacering eller ej.

En till detta gränsande fråga är också om Sverige som Natomedlem tänker delta i kärnvapenrelaterade övningar inom Nato? Den största årliga övningen heter ”Steadfast noon” och Norge är ett av de länder som väljer att inte delta i den. Det borde också Sverige låta bli.

Låt oss fortsatt tala om kärnvapen och nedrustning öppet och utan missförstånd.

Artikeln har tidigare publicerats på Expressen Debatt.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer