fbpx
Foto: UN Photo/Mitsugu Kishida.
5 augusti, 2024 / Debattartiklar

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen.

Den 6 och 9 augusti infaller årsdagarna av atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki. För första gången uppmärksammas dessa dagar med Sverige som medlemsstat i en kärnvapenallians, Nato.

Vi i Svenska FN-förbundet har sedan länge valt att inte ta ställning till Natomedlemskapet som sådant. Vi är samtidigt måna om att Sverige är pådrivande för kärnvapennedrustning. Som medlem i Nato blir det dock svårt för Sverige att till exempel ansluta sig till FN:s avtal om förbud mot kärnvapen, TPNW. Det är synd, men detta är inte det enda Sverige skulle kunna göra för att minska risken för kärnvapenkrig.

Sverige skulle bland annat inom Nato kunna verka för en policy om att väst aldrig får bli de som griper till kärnvapen först i en konfliktsituation. Detta brukar kallas för att ha en ”no first use”-policy. Kina har sedan länge en sådan, men inte de övriga kärnvapenstaterna. Bäst vore förstås om sådan policy också kunde låsas fast i avtal mellan alla dessa, men ”no first use” fyller faktiskt ett syfte även om det skulle uttalas ensidigt av Natoländerna. Det skulle sända en signal om att vi vill bort från beroendet av dessa vapen, att vi inte ser dem som ett vapen som andra utan som något i grunden problematiskt.

Inför Natomedlemskapet sade regeringsföreträdare att diskussion om detaljer i hur vi ska agera i kärnvapenrelaterade frågor fick anstå till efter att vi blivit medlemmar. Nu är vi där, men debatten verkar fastna vid frågan om huruvida amerikanska kärnvapen kan – eller inte kan – föras in på svenskt territorium.

Det senaste greppet i den debatten är att den mer Natovänliga sidan påstår att det skulle strida mot icke-spridningsfördraget NPT om så skedde. Eftersom Expressen på ledarplats lyft fram även Natos oro för att det finns flera missförstånd om kärnvapen i det svenska samhällssamtalet vill jag därför förklara att detta tyvärr är fel.

Påståendet framfördes senast av chefen för Sveriges Natodelegation, ambassadör Axel Wernhoff i P1:s Godmorgon världen den 14 juli. Han fick i inslaget frågan ”Är det helt uteslutet med kärnvapen på svensk mark i framtiden?” och svarade: ”Ja, om man lyssnar på vad både Natos generalsekreterare säger och vad USA säger, det är de som äger de här kärnvapnen, så är det överhuvudtaget inte aktuellt. Det skulle dessutom strida mot NPT, icke-spridningsavtalets paragraf 1 och det finns inget behov av det, så att jag är inte det minsta orolig för det.”

Sant är att icke-spridningsavtalet förhindrar kärnvapenstater att överlåta kärnvapen, eller kontroll över sådana, till icke-kärnvapenstater. Men under 1970- och 80-talen hade kärnvapenstaterna mängder av kärnvapen utplacerade i andra länder och USA har alltjämt några hundra sådana i europeiska länder och Ryssland nu sannolikt i Belarus. Dessa vapen är dock, åtminstone i fredstid, fortsatt under kärnvapenstaternas kontroll. Det vore djärvt att påstå att detta vore ett brott mot NPT.

I debatten har det inte heller framförts oro över att kärnvapen skulle överlåtas till Sverige. Oron har gällt om USA skulle vilja placera egna sådana här, nu eller i framtiden, oavsett om det just nu är ”aktuellt” med sådan utplacering eller ej.

En till detta gränsande fråga är också om Sverige som Natomedlem tänker delta i kärnvapenrelaterade övningar inom Nato? Den största årliga övningen heter ”Steadfast noon” och Norge är ett av de länder som väljer att inte delta i den. Det borde också Sverige låta bli.

Låt oss fortsatt tala om kärnvapen och nedrustning öppet och utan missförstånd.

Artikeln har tidigare publicerats på Expressen Debatt.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer