fbpx
En kärnvapenexplosion skapar en enorm förödelse. Foto: iStock
3 november, 2021 / Debattartiklar

Anslut Sverige till kärnvapenkonventionen

I veckan har Socialdemokraterna partikongress i Göteborg. På dagordningen står bland annat val av ny partiordförande och ett ställningstagande om FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

För första gången någonsin står Sverige utanför ett multilateralt nedrustningsavtal som trätt i kraft. Det är ett tydligt avbrott från den svenska nedrustningstraditionen. Socialdemokraterna måste nu under Magdalena Anderssons ledning återuppta sin tydliga röst för kärnvapennedrustning i samma anda som Inga Thorson, Olof Palme, Alva Myrdal och Maj Britt Theorin.

FN:s kärnvapenförbud trädde i kraft i januari i år. I dagsläget har 86 stater undertecknat och 56 länder ratificerat avtalet, och i mars 2022 äger det första statspartsmötet rum i Wien. Sverige står än så länge utanför avtalet. Detta trots att det finns ett starkt stöd inom det socialdemokratiska partiet för att gå med i det första avtal någonsin som förbjuder kärnvapen.

Kärnvapenmotståndet inom socialdemokratin syns tydligt i det 40-tal motioner som kommit in till S-kongressen och som stödjer en anslutning till förbudet. Ingen motion har inkommit med stöd för motsatsen. Även hos befolkningen i stort är kärnvapenmotståndet betydande. I flera år har Olof Palmes Internationella Center via Sifo undersökt svenska folkets syn på frågan.

Fyra femtedelar, 78 procent, av Sveriges befolkning vill att regeringen ska skriva på förbudet och hela 83 procent av de socialdemokratiska väljarna vill att Sverige ska skriva på FN:s kärnvapenförbud. Samtliga av arbetarrörelsens sidoförbund har ställt sig bakom FN:s konvention om förbud mot kärnvapen; SSU, S-kvinnor, Socialdemokrater för tro och solidaritet, S-studenter och HBT-Socialdemokrater.

Faktum är att det redan finns ett ställningstagande för ett kärnvapenförbud i Socialdemokraternas tyngsta ideologiska grund – partiprogrammet från 2013. Det väger tyngre än det internationella program som ska röstas om under årets kongress.

Partiprogrammet säger att Socialdemokraterna ska verka för en konvention som förbjuder kärnvapen liknande de internationella konventionerna som förbjuder biologiska och kemiska vapen. Detta beslut bekräftades i de politiska riktlinjerna vid kongressen 2017. Socialdemokraterna verkställde sedan beslutet 2017 när de deltog under förhandlingarna om FN:s konvention om förbud mot kärnvapen och därefter röstade igenom avtalet i FN:s generalförsamling 2017. Det innebär att partiledningen inte fullföljer partiets tydliga ambition om ett kärnvapenförbud.

Ett av de motargument som partistyrelsen gett i anslutning till de internationella programmet och kärnvapenförbudet är att det inte finns majoritet i riksdagen för en ratificering. En partikongress bör staka ut partiets linje och inte på förväg säga att regeringen inte kan agera på grund av bristande stöd i riksdagen. Sedan blir det upp till regeringen att med kongressens beslut i ryggen arbeta vidare för att kunna implementera partiets politik.

Diskussionen inom Socialdemokraterna om FN:s konvention om förbud mot kärnvapen är inte helt olik den debatt som fördes om det svenska atombombsprogrammet på 50- och 60-talet. Även då var partiet splittrat. Än en gång måste Socialdemokraterna välja rätt sida av historien. Det är lätt att känna sig maktlös inför stora ödesfrågor. FN:s kärnvapenförbud ger oss möjlighet att själva sätta agendan och välja vilken framtid vi vill se.

Vi behöver inte vänta på kärnvapenstaterna i 50 år till för att börja skapa en värld fri från kärnvapen. Magdalena Andersson och den socialdemokratiska partistyrelsen måste lyssna på den överväldigande partimajoriteten och ställa sig bakom svensk anslutning till FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

Agnes Hellström, ordförande, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
Annelie Börjesson, ordförande, Svenska FN-förbundet
Åsa Lindström, akutläkare och ordförande, Svenska Läkare Mot Kärnvapen

Malin Nilsson, generalsekreterare, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF)

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer