fbpx
Koll & kommentar
10 april, 2018 / Blogg

Zimbabwe – hopp om en bättre framtid?

Förra veckan ledde FN-förbundet en studieresa för riksdagsledamöter till Zimbabwe. Syftet med förbundets årliga resor är att studera FN:s arbete i fält och genomförandet av de globala målen samt att få en bild av läget i länder där FN-verkar.

Världens blickar riktades mot Zimbabwe i november när Robert Mugabe tvingades lämna presidentposten efter 37 år vid makten. Mugabes efterträdare Emmerson Mnangagwa från samma parti, Zanu-PF, har lovat förändra ekonomin och landets styre. Demokratiska val ska hållas i juli eller augusti.

Mnangagwas löften förpliktigar. Människorna i Zimbabwe har lidit av vanstyre, våld och förtryck. FN har funnits länge i landet och gör ett omfattande arbete till nytta för många människor dagligen. Samtidigt är frågan om mänskliga rättigheter fortfarande en utmaning. Kvinnors och flickors möjligheter är begränsade. En av tre flickor under 18 år gifts bort och berövas sin frihet.

Zimbabwes framtid är i händerna på ett styre som tidigare var en del av Mugabes regim. Om utländska investerare ska komma till landet behöver regeringen och presidenten leva upp till sina löften om demokrati och genomföra val som kan godkännas som fria, öppna och transparenta av internationella observatörer.

Om Mnangagwa kan leverera demokrati finns det hopp om att Zimbabwe med stöd av FN och andra kan bli en ljuspunkt i en problematisk region. Frågan är dock som en person uttryckte det vid vårt besök: ”Busschauffören är utbytt, men är bussen fortfarande densamma?”.

Aleksander Gabelic, ordförande
Petra Hallebrant, generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer