10 april, 2018 / Blogg

Zimbabwe – hopp om en bättre framtid?

Förra veckan ledde FN-förbundet en studieresa för riksdagsledamöter till Zimbabwe. Syftet med förbundets årliga resor är att studera FN:s arbete i fält och genomförandet av de globala målen samt att få en bild av läget i länder där FN-verkar.

Världens blickar riktades mot Zimbabwe i november när Robert Mugabe tvingades lämna presidentposten efter 37 år vid makten. Mugabes efterträdare Emmerson Mnangagwa från samma parti, Zanu-PF, har lovat förändra ekonomin och landets styre. Demokratiska val ska hållas i juli eller augusti.

Mnangagwas löften förpliktigar. Människorna i Zimbabwe har lidit av vanstyre, våld och förtryck. FN har funnits länge i landet och gör ett omfattande arbete till nytta för många människor dagligen. Samtidigt är frågan om mänskliga rättigheter fortfarande en utmaning. Kvinnors och flickors möjligheter är begränsade. En av tre flickor under 18 år gifts bort och berövas sin frihet.

Zimbabwes framtid är i händerna på ett styre som tidigare var en del av Mugabes regim. Om utländska investerare ska komma till landet behöver regeringen och presidenten leva upp till sina löften om demokrati och genomföra val som kan godkännas som fria, öppna och transparenta av internationella observatörer.

Om Mnangagwa kan leverera demokrati finns det hopp om att Zimbabwe med stöd av FN och andra kan bli en ljuspunkt i en problematisk region. Frågan är dock som en person uttryckte det vid vårt besök: ”Busschauffören är utbytt, men är bussen fortfarande densamma?”.

Aleksander Gabelic, ordförande
Petra Hallebrant, generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer