fbpx
10 april, 2018 / Blogg

Zimbabwe – hopp om en bättre framtid?

Förra veckan ledde FN-förbundet en studieresa för riksdagsledamöter till Zimbabwe. Syftet med förbundets årliga resor är att studera FN:s arbete i fält och genomförandet av de globala målen samt att få en bild av läget i länder där FN-verkar.

Världens blickar riktades mot Zimbabwe i november när Robert Mugabe tvingades lämna presidentposten efter 37 år vid makten. Mugabes efterträdare Emmerson Mnangagwa från samma parti, Zanu-PF, har lovat förändra ekonomin och landets styre. Demokratiska val ska hållas i juli eller augusti.

Mnangagwas löften förpliktigar. Människorna i Zimbabwe har lidit av vanstyre, våld och förtryck. FN har funnits länge i landet och gör ett omfattande arbete till nytta för många människor dagligen. Samtidigt är frågan om mänskliga rättigheter fortfarande en utmaning. Kvinnors och flickors möjligheter är begränsade. En av tre flickor under 18 år gifts bort och berövas sin frihet.

Zimbabwes framtid är i händerna på ett styre som tidigare var en del av Mugabes regim. Om utländska investerare ska komma till landet behöver regeringen och presidenten leva upp till sina löften om demokrati och genomföra val som kan godkännas som fria, öppna och transparenta av internationella observatörer.

Om Mnangagwa kan leverera demokrati finns det hopp om att Zimbabwe med stöd av FN och andra kan bli en ljuspunkt i en problematisk region. Frågan är dock som en person uttryckte det vid vårt besök: ”Busschauffören är utbytt, men är bussen fortfarande densamma?”.

Aleksander Gabelic, ordförande
Petra Hallebrant, generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer