28 juni, 2022 / Blogg

Värme, vinter och viktiga val

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte. Tillsammans med min kollega Jens och ytterligare civilsamhällesrepresentanter var vi ett tiotal svenskar på plats i värmen. Att munskydd skulle bäras mesta delen av tiden gjorde det inte svalare, och dessutom brinnande frågor. Sammanfattningsvis hade vi det hett – inte bara om öronen.

Som du säkert vet antogs FN:s kärnvapenförbud av generalförsamlingen 2017 då 122 länder röstade ja. Sedan dess har 65 stater ratificerat avtalet, 86 har signerat det och det trädde i kraft den 22 januari 2021. Nu var det alltså dags för första mötet. Detta föregicks av inte mindre än två andra konferenser – först ut var ICAN:s två dagar långa Nuclear Ban Forum, sedan Österrikes heldag om de humanitära konsekvenserna av kärnvapen. Detta blev en bra uppvärmning inför statspartsmötet då vi alla verkligen blev insatta i hur fruktansvärda dessa massförstörelsevapen är och vad de kan innebära för oss och för vår planet så som vi känner den. Vi fick möjlighet att lyssna till och tala med forskare, aktivister, diplomater och överlevare – hibakusha. Det är väldigt känslosamt att tala med någon som upplevt kärnvapen. De var små barn när det hände, men de minns så tydligt och klart dessa bilder som etsat sig fast. Och lukterna av brända kroppar. Förfärligt.

Vad som är så skrämmande och totalt oacceptabelt är att de nio länder som idag innehar kärnvapen och de få individer som har makten att sätta dessa i bruk, kan hålla alla övriga världens människor som gisslan så här. Simuleringar visar ett det räcker med ett knapptryck – att ett kärnvapen detonerar – för att det ska eskalera och vara kört för alla. Allt sot och skräp som kommer av kärnvapen skulle stiga upp i atmosfären och lägga sig som ett mörkt täcke ovan molnen. Solens strålar skulle inte komma igenom vilket skulle resultera i en så kallad nukleär vinter. Det skulle inte gå att odla något och det mesta och de flesta skulle dö. Det skulle ta flera år innan solen åter skulle värma vår planet.

Sverige har inte ratificerat TPNW men var med på mötet som observatör och höll ett anförande. Trots att vi inte direkt hade några förhoppningar blev det en besvikelse för oss alla. Det var tydligt – “Let me reiterate that the Swedish government’s decision of 2019 not to sign nor ratify the TPNW stands.” Att inga kärnvapenstater anslutit sig och att avtalet har många brister och frågetecken uppgavs som skäl, och det så kallade Stockholmsinitiativet lyftes fram. Låt mig här också citera Irlands representant Joe Hackett som sa: ”For those of you who have not yet ratified the treaty, we urge you to do so. What other options do you see?” Hackett och många andra poängterade att tidigare avtal inte varit tillräckliga, och för att våra barn ska ha en framtid måste kärnvapen bort. Även om jag där och då insåg att Sverige stängt dörren mot TPNW än mer, så finns alltid hoppet. Statspartsmötet i sig blev trots allt lyckat – en ’Vienna Declaration and Action Plan’ antogs och arbetet för en kärnvapenfri värld fortsätter. There is no other option.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem!

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer