fbpx
8 januari, 2018 / Blogg

Världsmedborgare 2018

Välkommen till Svenska FN-förbundet 2018!

Efter helgdagsfirande och ledighet tar nu det nya året vid på allvar. Det gäller för oss här på Svenska FN-förbundet, liksom för de flesta människor i Sverige och världen. Ett nytt år för jorden och alla dess invånare, eller som Niklas Ekdal skrev i DN Debatt på nyårsaftoncitizens of the world.

2017 var på många sätt ett nedslående år för oss som tror på idén om internationellt samarbete och samhörighet över kulturella och geografiska gränser. Vi såg splittring i form av fortsatta konflikter, våld mot en fredlig självständighetsrörelse i ett europeiskt grannland och nazistiska yttringar på svenska gator. Vi följde president Trumps Twitterkonto, bevittnade hans erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och upplevde vad som måste betecknas som det starkaste hotet om kärnvapenkrig sedan kalla kriget.

Med Niklas Ekdals ord färska i minnet vill vi uppmuntra dig som ännu inte är medlem i Svenska FN-förbundet att ta steget att bli det och hjälpa oss i arbetet för en bättre och mer sammanhållen värld.

Vi välkomnar också Niklas och andra nya medlemmar och riktar ett stort tack till er för att ni delar vår tro på en bättre värld vars invånare hjälps åt och håller ihop. Det gäller förstås också dig som funnits med länge och väljer att förnya ditt medlemskap i år.

Låt oss nu tillsammans se till att 2018 blir ett bättre och globalare år än 2017.

Varmt välkommen som medlem i FN-förbundet!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer