fbpx
8 januari, 2018 / Blogg

Världsmedborgare 2018

Välkommen till Svenska FN-förbundet 2018!

Efter helgdagsfirande och ledighet tar nu det nya året vid på allvar. Det gäller för oss här på Svenska FN-förbundet, liksom för de flesta människor i Sverige och världen. Ett nytt år för jorden och alla dess invånare, eller som Niklas Ekdal skrev i DN Debatt på nyårsaftoncitizens of the world.

2017 var på många sätt ett nedslående år för oss som tror på idén om internationellt samarbete och samhörighet över kulturella och geografiska gränser. Vi såg splittring i form av fortsatta konflikter, våld mot en fredlig självständighetsrörelse i ett europeiskt grannland och nazistiska yttringar på svenska gator. Vi följde president Trumps Twitterkonto, bevittnade hans erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och upplevde vad som måste betecknas som det starkaste hotet om kärnvapenkrig sedan kalla kriget.

Med Niklas Ekdals ord färska i minnet vill vi uppmuntra dig som ännu inte är medlem i Svenska FN-förbundet att ta steget att bli det och hjälpa oss i arbetet för en bättre och mer sammanhållen värld.

Vi välkomnar också Niklas och andra nya medlemmar och riktar ett stort tack till er för att ni delar vår tro på en bättre värld vars invånare hjälps åt och håller ihop. Det gäller förstås också dig som funnits med länge och väljer att förnya ditt medlemskap i år.

Låt oss nu tillsammans se till att 2018 blir ett bättre och globalare år än 2017.

Varmt välkommen som medlem i FN-förbundet!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer