fbpx
8 januari, 2018 / Blogg

Världsmedborgare 2018

Välkommen till Svenska FN-förbundet 2018!

Efter helgdagsfirande och ledighet tar nu det nya året vid på allvar. Det gäller för oss här på Svenska FN-förbundet, liksom för de flesta människor i Sverige och världen. Ett nytt år för jorden och alla dess invånare, eller som Niklas Ekdal skrev i DN Debatt på nyårsaftoncitizens of the world.

2017 var på många sätt ett nedslående år för oss som tror på idén om internationellt samarbete och samhörighet över kulturella och geografiska gränser. Vi såg splittring i form av fortsatta konflikter, våld mot en fredlig självständighetsrörelse i ett europeiskt grannland och nazistiska yttringar på svenska gator. Vi följde president Trumps Twitterkonto, bevittnade hans erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och upplevde vad som måste betecknas som det starkaste hotet om kärnvapenkrig sedan kalla kriget.

Med Niklas Ekdals ord färska i minnet vill vi uppmuntra dig som ännu inte är medlem i Svenska FN-förbundet att ta steget att bli det och hjälpa oss i arbetet för en bättre och mer sammanhållen värld.

Vi välkomnar också Niklas och andra nya medlemmar och riktar ett stort tack till er för att ni delar vår tro på en bättre värld vars invånare hjälps åt och håller ihop. Det gäller förstås också dig som funnits med länge och väljer att förnya ditt medlemskap i år.

Låt oss nu tillsammans se till att 2018 blir ett bättre och globalare år än 2017.

Varmt välkommen som medlem i FN-förbundet!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer