fbpx
11 oktober, 2019 / Blogg

Tillsammans kan vi stoppa könsstympning och barnäktenskap

I dag är det en väldigt viktig dag. Det är den internationella flickdagen. Den belyser flickors utsatta situation världen över och sätter ljuset på företeelser som barnäktenskap och könsstympning. Sedan jag först hörde talas om könsstympning har jag engagerat mig i frågan – det jag hörde gjorde djupa intryck i både själ och hjärta.

Årligen utsätts drygt 3 miljoner små flickor för detta övergrepp som är något av det värsta jag kan tänka mig. Ofta används smutsiga, enkla redskap – ett rakblad, en glasskärva, en kniv eller liknande. I regel används ingen bedövning utan man bara håller fast flickan och skär. Det är så hjärtat brister och det är svårt att förstå hur man kan göra något sådant.

Paradoxalt nog är könsstympning i vissa kulturer ett sätt för föräldrarna att försöka göra livet bättre för sin dotter. Det låter märkligt, men av kulturella och traditionella skäl är traditonen en viktig del för att bli accepterad i samhället. Könsstympning utförs i ett trettiotal länder och övergreppen fortsätter trots lagstiftning.

För att få verklig förändring krävs därför lokalt arbete för att förändra attityder och värderingar. Att den skadliga sedvänjan ens har uppkommit för ett par tusen år sedan är för mig en gåta. Tanken på hur många flickor som tvingats uppleva detta trauma genom årens lopp är svindlande. WHO uppskattar att 200 miljoner i dag levande flickor och kvinnor har utsatts och många får leva med såväl mentala som fysiska komplikationer under resten av sina liv. Det måste få ett slut.

Faktum är att det finns hopp! Agenda 2030 och de globala målen är ett av de verktyg som världen har för att komma tillrätta med könsstympning. Mål 5.3 tar särskilt upp att skadliga sedvänjor som tvångsäktenskap, barnäktenskap och könsstympning ska avskaffas senast år 2030. Det går åt rätt håll men mycket arbete återstår.

Ett enkelt och effektivt sätt att hjälpa är att stötta vårt projekt Flicka. Kan du tänka dig – tillsammans har vår folkrörelse räddat 10 000 flickor från att bli könsstympade eller bortgifta. Det är något att vara stolt över – varje liten flicka som undgår detta övergrepp är en seger. Samtidigt finns det många flickor som står på tur. De kan sällan själva göra något åt sin utsatthet, men det kan faktiskt du och jag. Ge ett bidrag på www.fn.se/flicka – tillsammans kan vi se till att könsstympning och barnäktenskap stoppas.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till år 2030.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer