11 oktober, 2019 / Blogg

Tillsammans kan vi stoppa könsstympning och barnäktenskap

I dag är det en väldigt viktig dag. Det är den internationella flickdagen. Den belyser flickors utsatta situation världen över och sätter ljuset på företeelser som barnäktenskap och könsstympning. Sedan jag först hörde talas om könsstympning har jag engagerat mig i frågan – det jag hörde gjorde djupa intryck i både själ och hjärta.

Årligen utsätts drygt 3 miljoner små flickor för detta övergrepp som är något av det värsta jag kan tänka mig. Ofta används smutsiga, enkla redskap – ett rakblad, en glasskärva, en kniv eller liknande. I regel används ingen bedövning utan man bara håller fast flickan och skär. Det är så hjärtat brister och det är svårt att förstå hur man kan göra något sådant.

Paradoxalt nog är könsstympning i vissa kulturer ett sätt för föräldrarna att försöka göra livet bättre för sin dotter. Det låter märkligt, men av kulturella och traditionella skäl är traditonen en viktig del för att bli accepterad i samhället. Könsstympning utförs i ett trettiotal länder och övergreppen fortsätter trots lagstiftning.

För att få verklig förändring krävs därför lokalt arbete för att förändra attityder och värderingar. Att den skadliga sedvänjan ens har uppkommit för ett par tusen år sedan är för mig en gåta. Tanken på hur många flickor som tvingats uppleva detta trauma genom årens lopp är svindlande. WHO uppskattar att 200 miljoner i dag levande flickor och kvinnor har utsatts och många får leva med såväl mentala som fysiska komplikationer under resten av sina liv. Det måste få ett slut.

Faktum är att det finns hopp! Agenda 2030 och de globala målen är ett av de verktyg som världen har för att komma tillrätta med könsstympning. Mål 5.3 tar särskilt upp att skadliga sedvänjor som tvångsäktenskap, barnäktenskap och könsstympning ska avskaffas senast år 2030. Det går åt rätt håll men mycket arbete återstår.

Ett enkelt och effektivt sätt att hjälpa är att stötta vårt projekt Flicka. Kan du tänka dig – tillsammans har vår folkrörelse räddat 10 000 flickor från att bli könsstympade eller bortgifta. Det är något att vara stolt över – varje liten flicka som undgår detta övergrepp är en seger. Samtidigt finns det många flickor som står på tur. De kan sällan själva göra något åt sin utsatthet, men det kan faktiskt du och jag. Ge ett bidrag på www.fn.se/flicka – tillsammans kan vi se till att könsstympning och barnäktenskap stoppas.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till år 2030.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer