9 maj, 2022 / Blogg

Stoppa Putins krig mot Ukraina!

Jag har aldrig gillat kärnvapen. I synnerhet har jag inte gillat de ryska. Det kan säkert vara en konsekvens av barndomsminnet av att på hösten 1981 vakna upp till insikten om att en sovjetisk kärnvapenbestyckad ubåt gått på grund i min hemstad. 

Att vi inte tog chansen och avskaffade dessa vapen en gång för alla efter kalla krigets slut tror jag kommer att visa sig vara ett av mänsklighetens största misslyckanden. Så länge dessa vapen tillåts finnas kvar så kommer risken att de också används att vara stor. Att vi överlevde kalla kriget berodde inte på att vi hade ett säkerhetssystem som fungerade. Det berodde på tur och endast tur. 

Nu ser vi hur Putin upprepat viftar med kärnvapenhotet i samband med hans krig mot Ukraina. Kärnvapen går inte att använda utan att civila drabbas oproportionellt hårt. Det är alltså ytterligare krigsförbrytelser Putin förbereder, utöver de som han redan drabbat Ukrainas befolkning med. 

Läget blir tyvärr inte bättre av att röster också i väst hörs om att tänka kring eget kärnvapenbruk som svar på Putins hot. Frankrikes utrikesminister var t ex snabb med att möta Putins första kärnvapenhot med en påminnelse om att också Nato är en kärnvapenallians.  

8-9 maj firar vi årsdagarna av andra världskrigets slut i Europa 1945. I Moskva kommer detta att firas med sedvanlig militärparad i vilken också de domedagsvapen som nu åter riktas mot väst kommer att visas upp. Om man tänker på det är det rätt bisarrt. Efter att Sovjet svängde och gjorde rätt under andra världskriget så bekämpade vi ju faktiskt Hitler tillsammans. Det gjordes t o m under slagordet ”United Nations” och det var så FN tillkom. Ett FN vars stadgar Putin nu valt att spotta på. 

Jag finner tröst i att vi är många som varje onsdag står utanför den ryska ambassaden i Stockholm kl 12.30. Nu på onsdag får vi sällskap också av förre statsministern Stefan Löfven.

Jag finner också tröst i att jag och andra ska delta i det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud, som hålls i Wien strax före midsommar. Ett avtal också Sverige och andra stater, Nato-medlemmar eller ej, borde sträva efter att ansluta sig till. 

Jens Petersson
Senior rådgivare i freds-, säkerhets- och nedrustningsfrågor

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Klimatkonferens för unga: Ungas röster lyfts inför Stockholm +50

17 maj, 2022 / Världshorisont


Den 6-8 maj arrangerades en klimatkonferens för unga på Kärsögården i Stockholm. Där samlades ett hundratal ungdomar för att lyssna på föreläsningar, umgås, delta i workshops och hålla FN-rollspel.

Läs mer

Kräv Nato på besked om kärnvapnen!

13 maj, 2022 / Debattartiklar

Som FN-medlem och nedrustningsförespråkare måste Sverige säkerställa rätten att ha en kritisk syn på kärnvapen. Det är en rätt som måste gälla oavsett om Sverige går med i Nato eller inte, skriver Annelie Börjesson i Sydsvenska Dagbladet.  

Läs mer

Så slår biståndsnedskärningarna

29 april, 2022 / Nyheter

Färre insatser för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ungas inflytande – och i värsta fall ännu fler flyktingkatastrofer. FN-förbundets samarbeten med systerförbund i andra länder och många andra projekt hotas om planerna på nedskärningar i biståndet blir verklighet.

Läs mer

Nytt FN-beslut ska försvåra användningen av vetot

27 april, 2022 / Nyheter

Enligt en ny FN-resolution ska generalförsamlingen hädanefter sammankallas senast tio dagar efter att ett veto har lagts i säkerhetsrådet. Beslutet följer på Rysslands veto efter landets invasion av Ukraina.

Läs mer

Rundabordssamtal i Polen – demokrati, mänskliga rättigheter och Ukraina 

26 april, 2022 / Blogg

För en liten tid sedan besökte jag det polska FN-förbundet som har sitt säte i Warszawa. I det måldokument som vår kongress antog 2022 står att en del i vårt

Läs mer

Moder Jords dag 22 april

22 april, 2022 / Nyheter

Den 22 april firas Moder Jords dag. Naturen lider. Haven fylls med plast, extremväder blir allt vanligare och allt fler arter hotas av utrotning. Klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald och avfallsproblemen är tre kriser som behöver lösas.

Läs mer

Biståndsnedskärningar drabbar världens fattiga

20 april, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet kritiserar regeringens vårändringsbudget med aviserad neddragning av biståndsbudgeten med nästan tio miljarder kronor, för att finansiera flyktingmottagande. 

Läs mer

Ryssland utesluts ur MR-rådet – vad innebär det? 

08 april, 2022 / Nyheter

FN:s generalförsamling har röstat för att utesluta Ryssland ur rådet för mänskliga rättigheter. Vad betyder beslutet och har det någon faktisk effekt?  

Läs mer

Ung, gravid och HIV-positiv: Florence fick ny chans tack vare svenskt bistånd

06 april, 2022 / Världshorisont

Florence har burit på hiv-viruset hela sitt liv men hamnade i kris när hon blev gravid som tonåring. Hon var rädd och orolig för hur allt skulle bli både för henne själv och för barnet. Tack vare ett svenskfinansierat FN-program i hennes hemland Malawi fick hon stöd och har i dag en frisk och hiv-negativ 2-åring.

Läs mer