fbpx
9 maj, 2022 / Blogg

Stoppa Putins krig mot Ukraina!

Jag har aldrig gillat kärnvapen. I synnerhet har jag inte gillat de ryska. Det kan säkert vara en konsekvens av barndomsminnet av att på hösten 1981 vakna upp till insikten om att en sovjetisk kärnvapenbestyckad ubåt gått på grund i min hemstad. 

Att vi inte tog chansen och avskaffade dessa vapen en gång för alla efter kalla krigets slut tror jag kommer att visa sig vara ett av mänsklighetens största misslyckanden. Så länge dessa vapen tillåts finnas kvar så kommer risken att de också används att vara stor. Att vi överlevde kalla kriget berodde inte på att vi hade ett säkerhetssystem som fungerade. Det berodde på tur och endast tur. 

Nu ser vi hur Putin upprepat viftar med kärnvapenhotet i samband med hans krig mot Ukraina. Kärnvapen går inte att använda utan att civila drabbas oproportionellt hårt. Det är alltså ytterligare krigsförbrytelser Putin förbereder, utöver de som han redan drabbat Ukrainas befolkning med. 

Läget blir tyvärr inte bättre av att röster också i väst hörs om att tänka kring eget kärnvapenbruk som svar på Putins hot. Frankrikes utrikesminister var t ex snabb med att möta Putins första kärnvapenhot med en påminnelse om att också Nato är en kärnvapenallians.  

8-9 maj firar vi årsdagarna av andra världskrigets slut i Europa 1945. I Moskva kommer detta att firas med sedvanlig militärparad i vilken också de domedagsvapen som nu åter riktas mot väst kommer att visas upp. Om man tänker på det är det rätt bisarrt. Efter att Sovjet svängde och gjorde rätt under andra världskriget så bekämpade vi ju faktiskt Hitler tillsammans. Det gjordes t o m under slagordet ”United Nations” och det var så FN tillkom. Ett FN vars stadgar Putin nu valt att spotta på. 

Jag finner tröst i att vi är många som varje onsdag står utanför den ryska ambassaden i Stockholm kl 12.30. Nu på onsdag får vi sällskap också av förre statsministern Stefan Löfven.

Jag finner också tröst i att jag och andra ska delta i det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud, som hålls i Wien strax före midsommar. Ett avtal också Sverige och andra stater, Nato-medlemmar eller ej, borde sträva efter att ansluta sig till. 

Jens Petersson
Senior rådgivare i freds-, säkerhets- och nedrustningsfrågor

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer