Jag har aldrig gillat kärnvapen. I synnerhet har jag inte gillat de ryska. Det kan säkert vara en konsekvens av barndomsminnet av att på hösten 1981 vakna upp till insikten om att en sovjetisk kärnvapenbestyckad ubåt gått på grund i min hemstad. 

Att vi inte tog chansen och avskaffade dessa vapen en gång för alla efter kalla krigets slut tror jag kommer att visa sig vara ett av mänsklighetens största misslyckanden. Så länge dessa vapen tillåts finnas kvar så kommer risken att de också används att vara stor. Att vi överlevde kalla kriget berodde inte på att vi hade ett säkerhetssystem som fungerade. Det berodde på tur och endast tur. 

Nu ser vi hur Putin upprepat viftar med kärnvapenhotet i samband med hans krig mot Ukraina. Kärnvapen går inte att använda utan att civila drabbas oproportionellt hårt. Det är alltså ytterligare krigsförbrytelser Putin förbereder, utöver de som han redan drabbat Ukrainas befolkning med. 

Läget blir tyvärr inte bättre av att röster också i väst hörs om att tänka kring eget kärnvapenbruk som svar på Putins hot. Frankrikes utrikesminister var t ex snabb med att möta Putins första kärnvapenhot med en påminnelse om att också Nato är en kärnvapenallians.  

8-9 maj firar vi årsdagarna av andra världskrigets slut i Europa 1945. I Moskva kommer detta att firas med sedvanlig militärparad i vilken också de domedagsvapen som nu åter riktas mot väst kommer att visas upp. Om man tänker på det är det rätt bisarrt. Efter att Sovjet svängde och gjorde rätt under andra världskriget så bekämpade vi ju faktiskt Hitler tillsammans. Det gjordes t o m under slagordet ”United Nations” och det var så FN tillkom. Ett FN vars stadgar Putin nu valt att spotta på. 

Jag finner tröst i att vi är många som varje onsdag står utanför den ryska ambassaden i Stockholm kl 12.30. Nu på onsdag får vi sällskap också av förre statsministern Stefan Löfven.

Jag finner också tröst i att jag och andra ska delta i det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud, som hålls i Wien strax före midsommar. Ett avtal också Sverige och andra stater, Nato-medlemmar eller ej, borde sträva efter att ansluta sig till. 

Jens Petersson
Senior rådgivare i freds-, säkerhets- och nedrustningsfrågor

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Demokratin på tillbakagång i världen 

06 december, 2022 / Världshorisont

På global nivå är de senaste 32 årens demokratiska framsteg utraderade. Den bilden framgår av det svenska institutet V-Dems forskning. En likartad bild ger två andra institutioner som genomför globala demokratimätningar, Freedom House och tidningen The Economist. 

Läs mer

Unesco högrelevant när demokrati och rättigheter hotas 

05 december, 2022 / Världshorisont

Ett FN-organ som har särskild relevans för demokrati och yttrandefrihet är Unesco. Trots ett ovanligt kärvt samarbetsklimat i dessa frågor är det värdefullt att världens stater möts och samtalar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.

Läs mer

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer