fbpx
9 maj, 2022 / Blogg

Stoppa Putins krig mot Ukraina!

Jag har aldrig gillat kärnvapen. I synnerhet har jag inte gillat de ryska. Det kan säkert vara en konsekvens av barndomsminnet av att på hösten 1981 vakna upp till insikten om att en sovjetisk kärnvapenbestyckad ubåt gått på grund i min hemstad. 

Att vi inte tog chansen och avskaffade dessa vapen en gång för alla efter kalla krigets slut tror jag kommer att visa sig vara ett av mänsklighetens största misslyckanden. Så länge dessa vapen tillåts finnas kvar så kommer risken att de också används att vara stor. Att vi överlevde kalla kriget berodde inte på att vi hade ett säkerhetssystem som fungerade. Det berodde på tur och endast tur. 

Nu ser vi hur Putin upprepat viftar med kärnvapenhotet i samband med hans krig mot Ukraina. Kärnvapen går inte att använda utan att civila drabbas oproportionellt hårt. Det är alltså ytterligare krigsförbrytelser Putin förbereder, utöver de som han redan drabbat Ukrainas befolkning med. 

Läget blir tyvärr inte bättre av att röster också i väst hörs om att tänka kring eget kärnvapenbruk som svar på Putins hot. Frankrikes utrikesminister var t ex snabb med att möta Putins första kärnvapenhot med en påminnelse om att också Nato är en kärnvapenallians.  

8-9 maj firar vi årsdagarna av andra världskrigets slut i Europa 1945. I Moskva kommer detta att firas med sedvanlig militärparad i vilken också de domedagsvapen som nu åter riktas mot väst kommer att visas upp. Om man tänker på det är det rätt bisarrt. Efter att Sovjet svängde och gjorde rätt under andra världskriget så bekämpade vi ju faktiskt Hitler tillsammans. Det gjordes t o m under slagordet ”United Nations” och det var så FN tillkom. Ett FN vars stadgar Putin nu valt att spotta på. 

Jag finner tröst i att vi är många som varje onsdag står utanför den ryska ambassaden i Stockholm kl 12.30. Nu på onsdag får vi sällskap också av förre statsministern Stefan Löfven.

Jag finner också tröst i att jag och andra ska delta i det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud, som hålls i Wien strax före midsommar. Ett avtal också Sverige och andra stater, Nato-medlemmar eller ej, borde sträva efter att ansluta sig till. 

Jens Petersson
Senior rådgivare i freds-, säkerhets- och nedrustningsfrågor

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer