9 maj, 2022 / Blogg

Stoppa Putins krig mot Ukraina!

Jag har aldrig gillat kärnvapen. I synnerhet har jag inte gillat de ryska. Det kan säkert vara en konsekvens av barndomsminnet av att på hösten 1981 vakna upp till insikten om att en sovjetisk kärnvapenbestyckad ubåt gått på grund i min hemstad. 

Att vi inte tog chansen och avskaffade dessa vapen en gång för alla efter kalla krigets slut tror jag kommer att visa sig vara ett av mänsklighetens största misslyckanden. Så länge dessa vapen tillåts finnas kvar så kommer risken att de också används att vara stor. Att vi överlevde kalla kriget berodde inte på att vi hade ett säkerhetssystem som fungerade. Det berodde på tur och endast tur. 

Nu ser vi hur Putin upprepat viftar med kärnvapenhotet i samband med hans krig mot Ukraina. Kärnvapen går inte att använda utan att civila drabbas oproportionellt hårt. Det är alltså ytterligare krigsförbrytelser Putin förbereder, utöver de som han redan drabbat Ukrainas befolkning med. 

Läget blir tyvärr inte bättre av att röster också i väst hörs om att tänka kring eget kärnvapenbruk som svar på Putins hot. Frankrikes utrikesminister var t ex snabb med att möta Putins första kärnvapenhot med en påminnelse om att också Nato är en kärnvapenallians.  

8-9 maj firar vi årsdagarna av andra världskrigets slut i Europa 1945. I Moskva kommer detta att firas med sedvanlig militärparad i vilken också de domedagsvapen som nu åter riktas mot väst kommer att visas upp. Om man tänker på det är det rätt bisarrt. Efter att Sovjet svängde och gjorde rätt under andra världskriget så bekämpade vi ju faktiskt Hitler tillsammans. Det gjordes t o m under slagordet ”United Nations” och det var så FN tillkom. Ett FN vars stadgar Putin nu valt att spotta på. 

Jag finner tröst i att vi är många som varje onsdag står utanför den ryska ambassaden i Stockholm kl 12.30. Nu på onsdag får vi sällskap också av förre statsministern Stefan Löfven.

Jag finner också tröst i att jag och andra ska delta i det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud, som hålls i Wien strax före midsommar. Ett avtal också Sverige och andra stater, Nato-medlemmar eller ej, borde sträva efter att ansluta sig till. 

Jens Petersson
Senior rådgivare i freds-, säkerhets- och nedrustningsfrågor

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Pandemi, krig och klimatkris – arbetet i FN fortsätter

20 juli, 2022 / Blogg

Så är årets HLPF (High Level Political Forum) om hållbar utveckling över. Konferensen hålls varje sommar i FN:s högkvarter i New York och vid varje tillfälle rapporterar drygt 40 medlemsländer om sitt arbete med Agenda 2030 och de globala målen.

Läs mer

Ukrainakriget visar på behov av starkare domstol mot krigsförbrytelser

17 juli, 2022 / Nyheter

20-årsjubilerande krigsförbrytardomstolen ICC har en viktig roll att spela, inte minst i Ukrainakriget. Men det är ett rättssystem som behöver förstärkningar, säger Svenska FN-förbundet på Internationella straffrättsdagen 17 juli.

Läs mer

Att strypa tillgången till abort riskerar kvinnors liv

11 juli, 2022 / Blogg

Idag, den 11 juli, uppmärksammas världsbefolkningsdagen och året då världens befolkning förväntas nå hela 8 miljarder. Mina tankar går spontant till situationen för de som utgör mer än hälften av denna siffra – nämligen kvinnor och flickor.

Läs mer

HLPF 2022: Världen är långt ifrån halvvägs till målen

08 juli, 2022 / Nyheter

Årets högnivåmöte för Agenda 2030, High Level Political Forum (HLPF), öppnade i New York den 5 juli. För första gången sedan 2019 träffas delegaterna fysiskt. Utbildning, jämställdhet, tillstånden för ekosystemen i hav och land samt partnerskap och genomförande är i fokus under årets möte. Men istället för att vara halvvägs mot målen går utvecklingen inom många områden åt fel håll.

Läs mer

Almedalen: Håll löftena om svenskt FN-stöd!

01 juli, 2022 / Nyheter

Alla riksdagspartier står bakom FN-samarbetet och sex av åtta partier stödjer enprocentsmålet för biståndet, enligt en enkät i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont. I en osäker värld med konflikter, pandemi och klimathot måste politikerna hålla sina löften om stöd till världsorganisationen, säger FN-förbundet som medverkar under Almedalsveckan.

Läs mer

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer