Diskussionen om vetorätten i FN:s säkerhetsråd och de fem permanenta medlemmarnas särställning återkommer ständigt. Det veto som för över 70 år sedan var en förutsättning för FN:s bildande är i dag en anomali som en majoritet av medlemmarna vill begränsa. Sveriges regering hör till dem som har tagit avstånd från vetot.
Bland vetoländerna själva är dock intresset ljumt. I konflikten i Syrien har vetot använts för att stoppa resolutioner som är kritiska mot regimen. Bara under de senaste veckorna har Ryssland vid tre tillfällen stoppat rådets mekanism som utreder om kemiska vapen har använts i konflikten. Det ryska agerandet är oansvarigt och skadar förtroendet för FN. Kritiken har med all rätt varit skarp från många håll, inte minst från USA och Storbritannien.
Vällovliga initiativ har tagits av bland andra Frankrike och Mexiko för att vetot inte ska användas vid allvarliga brott mot mänskligheten. Det bästa vore om FN:s generalförsamling kunde utvärdera säkerhetsrådets arbete inklusive bruket av vetorätten. En sådan process måste ha som syfte att avskaffa vetot eller åtminstone starkt begränsa det. Också rådsmedlemmarna, bland dem Sverige, borde välkomna ett sådant initiativ. Efter Rysslands senaste veton är det hög tid att agera.
Aleksander Gabelic
Ordförande
26 november, 2024 / Nyheter
Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras. FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till
Läs mer21 november, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.
Läs mer18 november, 2024 / Nyheter
Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.
Läs mer05 november, 2024 / Nyheter
Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.
Läs mer04 november, 2024 / Nyheter
Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut
Läs mer01 november, 2024 / Nyheter
Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i
Läs mer30 oktober, 2024 / Världshorisont
Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,
Läs mer24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden
Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen.
Läs mer23 oktober, 2024 / Debattartiklar
Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.
Läs mer