fbpx
Albaniens FN-förbundet anordnade ett FN-rollspel där delegater från inte mindre än tio olika länder deltog.
7 november, 2022 / Blogg

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

Parfym, cigarettrök, avgaser, ett myller av folk i alla åldrar, caféer, restauranger, gamla byggnader, skrapor, sol, berg, framtidstro och förhoppning om EU-medlemskap – så skulle jag paketera mina intryck av dagarna i Albaniens huvudstad Tirana. Tillsammans med några kollegor från FN-förbundet har jag för första gången besökt detta lilla land på Balkan, med en befolkning på cirka 3 miljoner människor. Ett land vars invånare fram till 1990-talet levt isolerat under diktatorn Hoxhas hårda hand, där många oliktänkande avrättades och kommunismen i stalinistisk version var verklighet. Idag finns en rad minnesmärken som skildrar detta, och för egen del hann jag med ett snabbt besök i en av de bunkrar som idag är museum. Rysligt och förfärligt på många sätt, och en enorm kontrast till den sol, det myller och den trevliga stämning som idag råder ovan jord.

Så varför var vi i Tirana, undrar du kanske? Jo, spännande så det förslår är det. Vi söker efter nya partnerförbund att samarbeta med, och där är FN-förbundet i Albanien en väldigt intressant kandidat. Det är ett ungt FN-förbund som startades 2016, och sedan dess har mycket hänt. FN-förbundet är nu en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Under dagarna vi var på plats, vilket för övrigt var veckan efter FN-dagen (flaggor och vimplar var hissade i stadskärnan), arrangerade FN-förbundet i Albanien ett FN-rollspel där delegater från inte mindre än tio olika länder deltog. Fantastiskt att se dessa 70 ungdomar in action – vilket engagemang! Vi hade med knappt 20 elever från några av våra FN-skolor, och det samlade intrycket de hade var att detta var ett mycket givande rollspel på många sätt. Förutom att dyka ner i ett annat lands skor och representera detta, så knyts kontakter som är värdefulla för framtiden, och livserfarenheten får en boost genom känslan att ’jag klarar faktiskt det här’ – underbart!

Det generella intrycket av FN-förbundet i Albanien var mycket positivt. Som FN-förbund har vi många gemensamma beröringspunkter och mycket att lära av varandra, vilket är en god grund för ett framtida partnerskap. Vi träffade också landets resident coordinator, alltså chefen för FN:s landkontor, samt Sveriges ambassad. Intensiva och givande dagar – i en stad som i år dessutom är European Youth Capital! Med dessa rader tackar jag för att du läste min korta blogg om besöket i Albanien!

Annelie Börjesson, ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer