fbpx
Albaniens FN-förbundet anordnade ett FN-rollspel där delegater från inte mindre än tio olika länder deltog.
7 november, 2022 / Blogg

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

Parfym, cigarettrök, avgaser, ett myller av folk i alla åldrar, caféer, restauranger, gamla byggnader, skrapor, sol, berg, framtidstro och förhoppning om EU-medlemskap – så skulle jag paketera mina intryck av dagarna i Albaniens huvudstad Tirana. Tillsammans med några kollegor från FN-förbundet har jag för första gången besökt detta lilla land på Balkan, med en befolkning på cirka 3 miljoner människor. Ett land vars invånare fram till 1990-talet levt isolerat under diktatorn Hoxhas hårda hand, där många oliktänkande avrättades och kommunismen i stalinistisk version var verklighet. Idag finns en rad minnesmärken som skildrar detta, och för egen del hann jag med ett snabbt besök i en av de bunkrar som idag är museum. Rysligt och förfärligt på många sätt, och en enorm kontrast till den sol, det myller och den trevliga stämning som idag råder ovan jord.

Så varför var vi i Tirana, undrar du kanske? Jo, spännande så det förslår är det. Vi söker efter nya partnerförbund att samarbeta med, och där är FN-förbundet i Albanien en väldigt intressant kandidat. Det är ett ungt FN-förbund som startades 2016, och sedan dess har mycket hänt. FN-förbundet är nu en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Under dagarna vi var på plats, vilket för övrigt var veckan efter FN-dagen (flaggor och vimplar var hissade i stadskärnan), arrangerade FN-förbundet i Albanien ett FN-rollspel där delegater från inte mindre än tio olika länder deltog. Fantastiskt att se dessa 70 ungdomar in action – vilket engagemang! Vi hade med knappt 20 elever från några av våra FN-skolor, och det samlade intrycket de hade var att detta var ett mycket givande rollspel på många sätt. Förutom att dyka ner i ett annat lands skor och representera detta, så knyts kontakter som är värdefulla för framtiden, och livserfarenheten får en boost genom känslan att ’jag klarar faktiskt det här’ – underbart!

Det generella intrycket av FN-förbundet i Albanien var mycket positivt. Som FN-förbund har vi många gemensamma beröringspunkter och mycket att lära av varandra, vilket är en god grund för ett framtida partnerskap. Vi träffade också landets resident coordinator, alltså chefen för FN:s landkontor, samt Sveriges ambassad. Intensiva och givande dagar – i en stad som i år dessutom är European Youth Capital! Med dessa rader tackar jag för att du läste min korta blogg om besöket i Albanien!

Annelie Börjesson, ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer