Albaniens FN-förbundet anordnade ett FN-rollspel där delegater från inte mindre än tio olika länder deltog.

Parfym, cigarettrök, avgaser, ett myller av folk i alla åldrar, caféer, restauranger, gamla byggnader, skrapor, sol, berg, framtidstro och förhoppning om EU-medlemskap – så skulle jag paketera mina intryck av dagarna i Albaniens huvudstad Tirana. Tillsammans med några kollegor från FN-förbundet har jag för första gången besökt detta lilla land på Balkan, med en befolkning på cirka 3 miljoner människor. Ett land vars invånare fram till 1990-talet levt isolerat under diktatorn Hoxhas hårda hand, där många oliktänkande avrättades och kommunismen i stalinistisk version var verklighet. Idag finns en rad minnesmärken som skildrar detta, och för egen del hann jag med ett snabbt besök i en av de bunkrar som idag är museum. Rysligt och förfärligt på många sätt, och en enorm kontrast till den sol, det myller och den trevliga stämning som idag råder ovan jord.

Så varför var vi i Tirana, undrar du kanske? Jo, spännande så det förslår är det. Vi söker efter nya partnerförbund att samarbeta med, och där är FN-förbundet i Albanien en väldigt intressant kandidat. Det är ett ungt FN-förbund som startades 2016, och sedan dess har mycket hänt. FN-förbundet är nu en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Under dagarna vi var på plats, vilket för övrigt var veckan efter FN-dagen (flaggor och vimplar var hissade i stadskärnan), arrangerade FN-förbundet i Albanien ett FN-rollspel där delegater från inte mindre än tio olika länder deltog. Fantastiskt att se dessa 70 ungdomar in action – vilket engagemang! Vi hade med knappt 20 elever från några av våra FN-skolor, och det samlade intrycket de hade var att detta var ett mycket givande rollspel på många sätt. Förutom att dyka ner i ett annat lands skor och representera detta, så knyts kontakter som är värdefulla för framtiden, och livserfarenheten får en boost genom känslan att ’jag klarar faktiskt det här’ – underbart!

Det generella intrycket av FN-förbundet i Albanien var mycket positivt. Som FN-förbund har vi många gemensamma beröringspunkter och mycket att lära av varandra, vilket är en god grund för ett framtida partnerskap. Vi träffade också landets resident coordinator, alltså chefen för FN:s landkontor, samt Sveriges ambassad. Intensiva och givande dagar – i en stad som i år dessutom är European Youth Capital! Med dessa rader tackar jag för att du läste min korta blogg om besöket i Albanien!

Annelie Börjesson, ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unesco högrelevant när demokrati och rättigheter hotas 

05 december, 2022 / Världshorisont

Ett FN-organ som har särskild relevans för demokrati och yttrandefrihet är Unesco. Trots ett ovanligt kärvt samarbetsklimat i dessa frågor är det värdefullt att världens stater möts och samtalar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.

Läs mer

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer