fbpx
Albaniens FN-förbundet anordnade ett FN-rollspel där delegater från inte mindre än tio olika länder deltog.
7 november, 2022 / Blogg

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

Parfym, cigarettrök, avgaser, ett myller av folk i alla åldrar, caféer, restauranger, gamla byggnader, skrapor, sol, berg, framtidstro och förhoppning om EU-medlemskap – så skulle jag paketera mina intryck av dagarna i Albaniens huvudstad Tirana. Tillsammans med några kollegor från FN-förbundet har jag för första gången besökt detta lilla land på Balkan, med en befolkning på cirka 3 miljoner människor. Ett land vars invånare fram till 1990-talet levt isolerat under diktatorn Hoxhas hårda hand, där många oliktänkande avrättades och kommunismen i stalinistisk version var verklighet. Idag finns en rad minnesmärken som skildrar detta, och för egen del hann jag med ett snabbt besök i en av de bunkrar som idag är museum. Rysligt och förfärligt på många sätt, och en enorm kontrast till den sol, det myller och den trevliga stämning som idag råder ovan jord.

Så varför var vi i Tirana, undrar du kanske? Jo, spännande så det förslår är det. Vi söker efter nya partnerförbund att samarbeta med, och där är FN-förbundet i Albanien en väldigt intressant kandidat. Det är ett ungt FN-förbund som startades 2016, och sedan dess har mycket hänt. FN-förbundet är nu en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Under dagarna vi var på plats, vilket för övrigt var veckan efter FN-dagen (flaggor och vimplar var hissade i stadskärnan), arrangerade FN-förbundet i Albanien ett FN-rollspel där delegater från inte mindre än tio olika länder deltog. Fantastiskt att se dessa 70 ungdomar in action – vilket engagemang! Vi hade med knappt 20 elever från några av våra FN-skolor, och det samlade intrycket de hade var att detta var ett mycket givande rollspel på många sätt. Förutom att dyka ner i ett annat lands skor och representera detta, så knyts kontakter som är värdefulla för framtiden, och livserfarenheten får en boost genom känslan att ’jag klarar faktiskt det här’ – underbart!

Det generella intrycket av FN-förbundet i Albanien var mycket positivt. Som FN-förbund har vi många gemensamma beröringspunkter och mycket att lära av varandra, vilket är en god grund för ett framtida partnerskap. Vi träffade också landets resident coordinator, alltså chefen för FN:s landkontor, samt Sveriges ambassad. Intensiva och givande dagar – i en stad som i år dessutom är European Youth Capital! Med dessa rader tackar jag för att du läste min korta blogg om besöket i Albanien!

Annelie Börjesson, ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Större framsteg när jämställdhet kopplas till klimatanpassning 

11 januari, 2023 / Världshorisont

Liberia är ett av många länder där den tidigare svenska regeringens feministiska utrikespolitik omvandlats till konkreta projekt. Martin Demmelmaier, medlem i FN-förbundet, var i våras i landet i tre månader och utförde fältstudier för både ett examensarbete och för Sveriges ambassad. Projektet undersökte hur feministisk utrikespolitik kan samverka med klimatresilient utveckling och resulterade i konkreta förslag för ambassadens arbete. 

Läs mer

Vi måste få besked om biståndspolitiken

10 januari, 2023 / Debattartiklar

Regeringen måste inleda en dialog med civilsamhället om hur vi tillsammans ska verka för effektivt, långsiktigt och transparent bistånd, skriver sjutton organisation i Svenska Dagbladet.

Läs mer

Gott nytt 1998!

28 december, 2022 / Blogg

Årsskifte och nyårsfestande stundar, men för oss fredsvänner måste 2022 sägas ha varit ett riktigt dåligt år. Jag tänker förstås på Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina, men också på många

Läs mer

Dags skrota BNP? Nya mått för välstånd behövs 

27 december, 2022 / Världshorisont

Miljö- och klimatkris parallellt med ökande fattigdom och social oro gör att BNP som mått på välstånd har spelat ut sin roll, menar många. Världshorisont har tittat närmare på några nya sätt att mäta.

Läs mer

FN och en världsordning i krig och fred

22 december, 2022 / Blogg

Kriget i Ukraina är det yttersta uttrycket för nödvändigheten att hålla fast vid den regelbaserade världsordningen, skriver Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, i en betraktelse över det gångna året.

Läs mer

6 700 namn mot Rysslands krig

21 december, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet lämnade på onsdagen en lista med över 6 700 namn mot kriget i Ukraina till Rysslands ambassad i Stockholm. Demonstrationerna utanför ambassaden har pågått hela året och återupptas den 11 januari.

Läs mer

Iran utesluts ur FN:s kvinnokommission

15 december, 2022 / Nyheter

FN:s ekonomiska och sociala råd Ecosoc har beslutat att dra in Irans medlemskap i FN:s kvinnokommission.

Läs mer

FN-förbundets internationella program: Unga driver förändring 

14 december, 2022 / Världshorisont

Genom samarbete med FN-förbund runt om i världen bidrar Svenska FN-förbundet till demokratisk utveckling globalt. Systerförbunden i Armenien, Georgien och Tanzania satsar på unga som förändringsaktörer i sina länder. 

Läs mer

Hallå där, Cecilia Ruthström-Ruin!  

13 december, 2022 / Världshorisont

Cecilia Ruthström-Ruin, ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer svarar på Världshorisonts frågor.

Läs mer