fbpx
Albaniens FN-förbundet anordnade ett FN-rollspel där delegater från inte mindre än tio olika länder deltog.
7 november, 2022 / Blogg

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

Parfym, cigarettrök, avgaser, ett myller av folk i alla åldrar, caféer, restauranger, gamla byggnader, skrapor, sol, berg, framtidstro och förhoppning om EU-medlemskap – så skulle jag paketera mina intryck av dagarna i Albaniens huvudstad Tirana. Tillsammans med några kollegor från FN-förbundet har jag för första gången besökt detta lilla land på Balkan, med en befolkning på cirka 3 miljoner människor. Ett land vars invånare fram till 1990-talet levt isolerat under diktatorn Hoxhas hårda hand, där många oliktänkande avrättades och kommunismen i stalinistisk version var verklighet. Idag finns en rad minnesmärken som skildrar detta, och för egen del hann jag med ett snabbt besök i en av de bunkrar som idag är museum. Rysligt och förfärligt på många sätt, och en enorm kontrast till den sol, det myller och den trevliga stämning som idag råder ovan jord.

Så varför var vi i Tirana, undrar du kanske? Jo, spännande så det förslår är det. Vi söker efter nya partnerförbund att samarbeta med, och där är FN-förbundet i Albanien en väldigt intressant kandidat. Det är ett ungt FN-förbund som startades 2016, och sedan dess har mycket hänt. FN-förbundet är nu en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Under dagarna vi var på plats, vilket för övrigt var veckan efter FN-dagen (flaggor och vimplar var hissade i stadskärnan), arrangerade FN-förbundet i Albanien ett FN-rollspel där delegater från inte mindre än tio olika länder deltog. Fantastiskt att se dessa 70 ungdomar in action – vilket engagemang! Vi hade med knappt 20 elever från några av våra FN-skolor, och det samlade intrycket de hade var att detta var ett mycket givande rollspel på många sätt. Förutom att dyka ner i ett annat lands skor och representera detta, så knyts kontakter som är värdefulla för framtiden, och livserfarenheten får en boost genom känslan att ’jag klarar faktiskt det här’ – underbart!

Det generella intrycket av FN-förbundet i Albanien var mycket positivt. Som FN-förbund har vi många gemensamma beröringspunkter och mycket att lära av varandra, vilket är en god grund för ett framtida partnerskap. Vi träffade också landets resident coordinator, alltså chefen för FN:s landkontor, samt Sveriges ambassad. Intensiva och givande dagar – i en stad som i år dessutom är European Youth Capital! Med dessa rader tackar jag för att du läste min korta blogg om besöket i Albanien!

Annelie Börjesson, ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer