fbpx
I Georgien upplevs mens som skamfullt, menar Vide Wassberg som är en av Svenska FN-förbundets internationella praktikanter.
28 maj, 2020 / Blogg

Mens – skamfyllt och tabubelagt

Som kille kan jag inte föreställa mig att något naturligt som händer med min kropp beläggs med samma värderingar som flickors och kvinnors menstruation. Myter, ritualer, pseudovetenskap och tabu – mens är tyvärr förknippat med mycket mer än dess biologiska funktion. I Georgien, där jag gör min utlandspraktik, är mensen kontroversiell och inte något som diskuteras öppet.

Social stigmatisering och isolering kopplat till mens är rotat i samhällens generella patriarkala strukturer, könsdiskriminering och okunskap. Det påverkar kvinnor och flickors rättigheter till arbete och inkomster, säkerhet, utbildning, mänsklig värdighet, ickediskriminering och jämställdhet.

Stigmatisering och marginalisering av menstruation finns över hela världen, frånkopplat samhällens generella utvecklingsnivå. Medan försäljningen av mensskydd i vissa stater i Amerika fortfarande beskattas som lyxartiklar ses exempelvis mens i vissa urfolkssamhällen i Nordamerika som en tid för reflektion, meditation, ledighet och stärkande av kvinnors egenmakt.

I Georgien upplevs menstruation generellt som skamfullt och det är svårt att finna information om ämnet på georgiska. Myter florerar fortfarande om hygien vid mens. Ett uppmärksammat exempel var när ett fitnesscenter i Tbilisi inte tillät kvinnor tillträde till deras pool om de hade mens. Som i många andra kulturer ses flickor som får sin första mens som “riktiga kvinnor”, vilket kan ha betydelse för barnäktenskap som fortfarande förekommer i vissa etniska minoriteter i Georgien. I och med att de får mens kan flickor ses som redo för äktenskap och barnafödsel, även om de kroppsligt och mentalt inte är det. Brist på utbildning om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är generellt den huvudsakliga orsaken till problemet, men ses även som en del av lösningen.

Enligt kollegor på det georgiska FN-förbundet (UNAG) är SRHR-utbildning inte prioriterat, varken inom skolan eller politiken. Skollärare hoppar ofta över lektioner som rör ämnet då det är tabubelagt, och politiken är påverkad av konservativa religiösa värderingar. Däremot har Georgiens unga tagit saken i egna händer och driver frågan. Sociala medier används som en plattform för dialog och har blivit den viktigaste källan till information och utbyte av erfarenheter. Dock är internet inte alltid tillgängligt i mindre byar och samhällen.

UNAG:s program Fostering Inclusive Democracy ger unga i regionen kunskap och möjlighet att driva frågor som de själva tycker är viktiga. Under förra året hölls SRHR-utbildningar av en deltagare i programmet för unga tjejer i Georgiens bergsområden, de första i sitt slag. Svenska FN-förbundets projekt Flicka bidrar till att säkra flickors rätt till utbildning och frihet från barnäktenskap och könsstympning. I kombination med främjandet av en bred samhällsdebatt är aktiviteter som dessa grundläggande för att säkerställa människors rätt till kontroll över sina egna kroppar.

Vide Wassberg
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer