Koll & kommentar
I Georgien upplevs mens som skamfullt, menar Vide Wassberg som är en av Svenska FN-förbundets internationella praktikanter.
28 maj, 2020 / Blogg

Mens – skamfyllt och tabubelagt

Som kille kan jag inte föreställa mig att något naturligt som händer med min kropp beläggs med samma värderingar som flickors och kvinnors menstruation. Myter, ritualer, pseudovetenskap och tabu – mens är tyvärr förknippat med mycket mer än dess biologiska funktion. I Georgien, där jag gör min utlandspraktik, är mensen kontroversiell och inte något som diskuteras öppet.

Social stigmatisering och isolering kopplat till mens är rotat i samhällens generella patriarkala strukturer, könsdiskriminering och okunskap. Det påverkar kvinnor och flickors rättigheter till arbete och inkomster, säkerhet, utbildning, mänsklig värdighet, ickediskriminering och jämställdhet.

Stigmatisering och marginalisering av menstruation finns över hela världen, frånkopplat samhällens generella utvecklingsnivå. Medan försäljningen av mensskydd i vissa stater i Amerika fortfarande beskattas som lyxartiklar ses exempelvis mens i vissa urfolkssamhällen i Nordamerika som en tid för reflektion, meditation, ledighet och stärkande av kvinnors egenmakt.

I Georgien upplevs menstruation generellt som skamfullt och det är svårt att finna information om ämnet på georgiska. Myter florerar fortfarande om hygien vid mens. Ett uppmärksammat exempel var när ett fitnesscenter i Tbilisi inte tillät kvinnor tillträde till deras pool om de hade mens. Som i många andra kulturer ses flickor som får sin första mens som “riktiga kvinnor”, vilket kan ha betydelse för barnäktenskap som fortfarande förekommer i vissa etniska minoriteter i Georgien. I och med att de får mens kan flickor ses som redo för äktenskap och barnafödsel, även om de kroppsligt och mentalt inte är det. Brist på utbildning om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är generellt den huvudsakliga orsaken till problemet, men ses även som en del av lösningen.

Enligt kollegor på det georgiska FN-förbundet (UNAG) är SRHR-utbildning inte prioriterat, varken inom skolan eller politiken. Skollärare hoppar ofta över lektioner som rör ämnet då det är tabubelagt, och politiken är påverkad av konservativa religiösa värderingar. Däremot har Georgiens unga tagit saken i egna händer och driver frågan. Sociala medier används som en plattform för dialog och har blivit den viktigaste källan till information och utbyte av erfarenheter. Dock är internet inte alltid tillgängligt i mindre byar och samhällen.

UNAG:s program Fostering Inclusive Democracy ger unga i regionen kunskap och möjlighet att driva frågor som de själva tycker är viktiga. Under förra året hölls SRHR-utbildningar av en deltagare i programmet för unga tjejer i Georgiens bergsområden, de första i sitt slag. Svenska FN-förbundets projekt Flicka bidrar till att säkra flickors rätt till utbildning och frihet från barnäktenskap och könsstympning. I kombination med främjandet av en bred samhällsdebatt är aktiviteter som dessa grundläggande för att säkerställa människors rätt till kontroll över sina egna kroppar.

Vide Wassberg
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer