fbpx
Foto: Annie Spratt/Unsplash
24 maj, 2019 / Blogg

Mammor kan stoppa skadliga traditioner

”Det är många år sedan nu, men jag minns fortfarande min lillasysters skrik som om det vore igår. Jag ryser i hela kroppen och mår så dåligt när jag tänker på det.” Orden är inte mina egna, utan en manlig bekants. Han är från Eritrea, och berättar om när hans syster som liten flicka utsattes för könsstympning. Ingen bedövning används – man bara håller fast flickan – och skär bort delar av könsorganet med ett rakblad eller en glasbit.

Trots att könsstympning är förbjudet i många länder sker det ändå i stor omfattning, främst i afrikanska länder. Hela fenomenet är för mig så svårt att förstå – hur det för flera tusen år sedan ens uppkom, att det överlevt som skadlig sedvänja och att det fortfarande är den grymma verkligheten för omkring fyra miljoner små flickebarn varje år. Som mamma till en liten tjej blir jag illamående av blotta tanken. Könsstympning är ett horribelt övergrepp som kränker mänskliga rättigheter å det grövsta och innebär allvarliga men, både fysiska och psykiska, för flickor under resten av livet.

Att få till förändring är en tidskrävande och långsam process – men mammor som Kediga i Etiopien har tack vare stöd från FN-förbundet visat att det är möjligt. Inför mors dag tänker jag lite extra på alla de mammor som kämpar för sina och sina barns rättigheter.

Det handlar om att ändra tänkande, attityder och värderingar kring dessa traditioner – att genom upplysning, samtal och påverkan få med både kvinnor och män för att könsstympning ska överges. Det handlar också om att hitta arbeten till de som livnär sig på könsstympning, liksom att få till såväl lagstiftning som ett fungerande rättsväsende för att se till att lagar efterlevs.

Barnen själva har inte möjlighet att göra något – men det har du. Genom att stödja vårt projekt Flicka bidrar du till att förändra för en liten dotter någon annanstans i världen.

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer