Utrikesminister Ann Linde i samtal med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Nato.
25 september, 2020 / Blogg

Linde borde prata nedrustning med Nato

Frågan om kärnvapendelning borde diskuteras i kontakterna mellan Sveriges regering och försvarsalliansen Nato, skriver Jens Petersson på FN-bloggen.

Den 26 september är FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. I veckan publicerades ett öppet brev från 56 före detta politiska ledare från länder som står under beskydd av USA:s kärnvapen, till exempel genom att vara medlemmar i militäralliansen Nato.

I brevet talar ledarna sig varma för FN:s nya kärnvapenförbud och de uppmanar sina länder att ompröva sina nej till avtalet. Bland undertecknarna finns tidigare Nato-chefer som Willy Claes och Javier Solana. Där finns också FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-moon.

Utspelet kommer efter vårens och sommarens stundtals heta kärnvapendebatt i flera Nato-länder. Debatten har i synnerhet gällt frågan om de kärnvapen som USA fortsätter att låna ut till de belgiska, nederländska, tyska och italienska flygvapnen genom så kallad kärnvapendelning.

Vi ser nu starten på en uppfriskande och nödvändig diskussion om kärnvapnens roll inom Nato. Det vore önskvärt att det nedrustningsvänliga Sverige gav sitt stöd till de inom militäralliansen som ifrågasätter vapnens roll. Troligare är dock att Sverige kommer att ligga lågt, men utrikesminister Ann Linde får gärna korrigera mig på den punkten.

När utrikesdepartementet lät ambassadör Lars-Erik Lundin utreda ett svenskt tillträde till FN:s kärnvapenförbud var just rädslan för hur en kritisk svensk hållning skulle mottas inom Nato ett av Lundins starka argument mot svensk anslutning. Lundin beskrev också Natos kärnvapendelning i positiva ordalag. Utredaren noterade att ”det system för kärnvapendelning som finns inom Nato uppfattas fylla en funktion för att bibehålla Natos sammanhållning”.

Uppenbarligen ser före detta Nato-ledare som Solana och Claes saken i ett annat ljus. Det gjorde också den svenskledda Weapons of Mass Destruction Commission, initierad av Anna Lindh och ledd av Hans Blix. En av dess rekommendationer var att kärnvapnen inte ska kunna spridas utanför kärnvapenstaternas egna gränser, vilket hade omöjliggjort kärnvapendelning.

Tyska socialdemokrater har på senare tid ifrågasatt Tysklands medverkan i Natos kärnvapendelning. Natos nuvarande generalsekreterare Jens Stoltenberg har gett dem mothugg i debatten och slagit vakt om kärnvapnen ifråga. I veckan som gick träffade utrikesminister Ann Linde Nato-chefen Stoltenberg i Bryssel. Jag önskar att hon hade haft med sig förre Natochefen Javier Solana vid mötet.

Framtiden behöver ett mjukare Nato som tar steg bort från det farliga beroendet av massförstörelsevapen – inte tvärtom.

Jens Petersson
Senior rådgivare i fredsfrågor
Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer