8 mars, 2020 / Blogg

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter!

Det är med tungt hjärta och sinne jag försöker bilda mig en uppfattning om läget för världens flickor och kvinnor. För mig och för många andra är det självklart att alla – oavsett kön – ska ha samma rättigheter, men för en del är det inte det. Normer och värderingar styr i såväl det stora som det lilla. Jag läser att UNDP:s nyutkomna rapport ”Tackling social norms” säger att 91 procent av män och 86 procent av kvinnor har någon typ av fördom eller förutfattad mening gällande jämställdhet. Det rör områden som utbildning, ekonomi, politik och fysisk integritet. Utan tvekan är detta siffror som visar på komplexiteten i att åstadkomma förändring.

Det är totalt oacceptabelt att hälften av jordens befolkning på grund av sitt kön inte har samma rättigheter som den andra halvan. Maktlösheten att själv inte kunna bestämma över sin egen kropp är ett faktum för alla de flickor och kvinnor som årligen gifts bort, könsstympas, utsätts för våld och övergrepp i hemmet eller på arbetsplatsen, säljs och på olika sätt utnyttjas och diskrimineras. Listan kan göras lång. Även pojkar och män utsätts för dessa brott, men i långt mindre utsträckning.

För att komma tillrätta med dessa orättvisor och övergrepp har FN arbetat fram viktiga dokument. Ett av dessa är den så kallade Pekingplattformen som firar 25 år i år. På FN:s stora årliga konferens CSW, the Commission on the Status of Women, skulle den stå i fokus. År 2020 är sedan länge omnämnt som ett superår för kvinnofrågor då vi dessutom uppmärksammar att resolution 1325 fyller 20 år, UN Women tio år och Agenda 2030 fem år. FN-organ hade tillsammans med världens regeringar och civilsamhällesorganisationer laddat för att ta itu med en mängd frågor med start i morgon måndag. Dessvärre fick i princip allt ställas in på grund av coronavirusets framfart. Det var en oerhörd besvikelse, men samtidigt ett klokt och fullt förståeligt beslut.

Från stora världskonferenser till mitt skrivbord tänker jag så här: verklig förändring börjar hos varje enskild individ. Den börjar hos dig och mig. Överallt finns exempel på de fördomar som UNDP lyfter i sin rapport. Genom att ta ställning, markera, säga ifrån och föregå med gott exempel kan vi svänga om tänket – hos vuxna, men framförallt hos våra barn. Värderingar och normer formas i tidig ålder och vi har alla ett ansvar att bidra till förståelse för att jämställdhet är en självklarhet. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter!

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer