fbpx
21 november, 2017 / Blogg

Julia representerade Jordanien i generalförsamlingen

En kylig morgon står ett hundratal kostymklädda studenter samlade utanför Aula Magna vid Stockholms universitet. Nervositeten ligger i luften och engelska hälsningsfraser blandas med både svenska, tyska och franska. Det har blivit dags för den årliga Stockholm Model United Nations (SMUN) – ett FN-rollspel där studenter från hela världen samlas under fyra dagar för att representera olika länder och försöka förhandla fram en resolution kring en dagsaktuell fråga.

Detta var första gången jag deltog i ett FN-rollspel. Jag kan villigt erkänna att nerverna var på helspänn i början, då intrycken var många. Innan konferensen börjar ska man som delegat ha tagit reda på hur landet man representerar ställer sig i en viss fråga, vilka samarbeten som finns och vad för mål landet har i frågan. Jag representerade Jordanien i generalförsamlingen och diskuterade blockaden i Jemen, något som jag inte alls var insatt i till en början, men som jag nu nästan känner mig som en expert på. Framförallt har erfarenheten gett mig en djupare förståelse för hur FN fungerar.

Att få chansen att träffa studenter från världens alla hörn och testa på hur det är att jobba i FN i verkligheten är något som jag tycker alla borde få chansen att göra!

Läs mer om SMUN här.

SMUN är inte en del av Svenska FN-förbundets verksamhet. Svenska FN-förbundet arrangerar ett eget rollspel för gymnasieelever i Sverige: SweMUN (Sweden Model United Nations). SweMUN är ett årligt återkommande nationellt FN-rollspel som är öppet för gymnasieungdomar från hela Sverige. Under tre intensiva dagar debatteras internationella frågor i flera olika utskott. Anmälan till SweMUN 2018 och mer information hittar ni på www.fn.se/swemun.

 

 

Julia Söderberg
Praktikant på Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer