fbpx
21 november, 2017 / Blogg

Julia representerade Jordanien i generalförsamlingen

En kylig morgon står ett hundratal kostymklädda studenter samlade utanför Aula Magna vid Stockholms universitet. Nervositeten ligger i luften och engelska hälsningsfraser blandas med både svenska, tyska och franska. Det har blivit dags för den årliga Stockholm Model United Nations (SMUN) – ett FN-rollspel där studenter från hela världen samlas under fyra dagar för att representera olika länder och försöka förhandla fram en resolution kring en dagsaktuell fråga.

Detta var första gången jag deltog i ett FN-rollspel. Jag kan villigt erkänna att nerverna var på helspänn i början, då intrycken var många. Innan konferensen börjar ska man som delegat ha tagit reda på hur landet man representerar ställer sig i en viss fråga, vilka samarbeten som finns och vad för mål landet har i frågan. Jag representerade Jordanien i generalförsamlingen och diskuterade blockaden i Jemen, något som jag inte alls var insatt i till en början, men som jag nu nästan känner mig som en expert på. Framförallt har erfarenheten gett mig en djupare förståelse för hur FN fungerar.

Att få chansen att träffa studenter från världens alla hörn och testa på hur det är att jobba i FN i verkligheten är något som jag tycker alla borde få chansen att göra!

Läs mer om SMUN här.

SMUN är inte en del av Svenska FN-förbundets verksamhet. Svenska FN-förbundet arrangerar ett eget rollspel för gymnasieelever i Sverige: SweMUN (Sweden Model United Nations). SweMUN är ett årligt återkommande nationellt FN-rollspel som är öppet för gymnasieungdomar från hela Sverige. Under tre intensiva dagar debatteras internationella frågor i flera olika utskott. Anmälan till SweMUN 2018 och mer information hittar ni på www.fn.se/swemun.

 

 

Julia Söderberg
Praktikant på Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer