21 november, 2017 / Blogg

Julia representerade Jordanien i generalförsamlingen

En kylig morgon står ett hundratal kostymklädda studenter samlade utanför Aula Magna vid Stockholms universitet. Nervositeten ligger i luften och engelska hälsningsfraser blandas med både svenska, tyska och franska. Det har blivit dags för den årliga Stockholm Model United Nations (SMUN) – ett FN-rollspel där studenter från hela världen samlas under fyra dagar för att representera olika länder och försöka förhandla fram en resolution kring en dagsaktuell fråga.

Detta var första gången jag deltog i ett FN-rollspel. Jag kan villigt erkänna att nerverna var på helspänn i början, då intrycken var många. Innan konferensen börjar ska man som delegat ha tagit reda på hur landet man representerar ställer sig i en viss fråga, vilka samarbeten som finns och vad för mål landet har i frågan. Jag representerade Jordanien i generalförsamlingen och diskuterade blockaden i Jemen, något som jag inte alls var insatt i till en början, men som jag nu nästan känner mig som en expert på. Framförallt har erfarenheten gett mig en djupare förståelse för hur FN fungerar.

Att få chansen att träffa studenter från världens alla hörn och testa på hur det är att jobba i FN i verkligheten är något som jag tycker alla borde få chansen att göra!

Läs mer om SMUN här.

SMUN är inte en del av Svenska FN-förbundets verksamhet. Svenska FN-förbundet arrangerar ett eget rollspel för gymnasieelever i Sverige: SweMUN (Sweden Model United Nations). SweMUN är ett årligt återkommande nationellt FN-rollspel som är öppet för gymnasieungdomar från hela Sverige. Under tre intensiva dagar debatteras internationella frågor i flera olika utskott. Anmälan till SweMUN 2018 och mer information hittar ni på www.fn.se/swemun.

 

 

Julia Söderberg
Praktikant på Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer