fbpx
21 november, 2017 / Blogg

Julia representerade Jordanien i generalförsamlingen

En kylig morgon står ett hundratal kostymklädda studenter samlade utanför Aula Magna vid Stockholms universitet. Nervositeten ligger i luften och engelska hälsningsfraser blandas med både svenska, tyska och franska. Det har blivit dags för den årliga Stockholm Model United Nations (SMUN) – ett FN-rollspel där studenter från hela världen samlas under fyra dagar för att representera olika länder och försöka förhandla fram en resolution kring en dagsaktuell fråga.

Detta var första gången jag deltog i ett FN-rollspel. Jag kan villigt erkänna att nerverna var på helspänn i början, då intrycken var många. Innan konferensen börjar ska man som delegat ha tagit reda på hur landet man representerar ställer sig i en viss fråga, vilka samarbeten som finns och vad för mål landet har i frågan. Jag representerade Jordanien i generalförsamlingen och diskuterade blockaden i Jemen, något som jag inte alls var insatt i till en början, men som jag nu nästan känner mig som en expert på. Framförallt har erfarenheten gett mig en djupare förståelse för hur FN fungerar.

Att få chansen att träffa studenter från världens alla hörn och testa på hur det är att jobba i FN i verkligheten är något som jag tycker alla borde få chansen att göra!

Läs mer om SMUN här.

SMUN är inte en del av Svenska FN-förbundets verksamhet. Svenska FN-förbundet arrangerar ett eget rollspel för gymnasieelever i Sverige: SweMUN (Sweden Model United Nations). SweMUN är ett årligt återkommande nationellt FN-rollspel som är öppet för gymnasieungdomar från hela Sverige. Under tre intensiva dagar debatteras internationella frågor i flera olika utskott. Anmälan till SweMUN 2018 och mer information hittar ni på www.fn.se/swemun.

 

 

Julia Söderberg
Praktikant på Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer