28 september, 2018 / Blogg

I väntan på en ny president

När vi landade i Tbilisi i början av september var staden redan fylld av valaffischer. Georgiens sjunde presidentval sedan självständigheten från Sovjetunionen närmar sig. Förra året ändrades konstitutionen och framtida presidenter kommer att utses av elektorskollegiet. Höstens val blir därmed det sista direkta presidentvalet. Det är en spännande tid att vara i Georgien, där vi gör praktik på det georgiska FN-förbundet, UNAG.

När vi frågar våra nyfunna georgiska vänner vem de tror kommer bli vald blir svaret att de inte har någon aning. Landets nuvarande president Giorgi Margvelashvili ställer inte upp i valet som hålls den 28 oktober. Hans parti, Georgisk dröm, nominerar heller ingen ny kandidat och någon självklar efterträdare finns inte.

I mitten av september deltog vi på en konferens där Margvelashvili talade. Han berättade då om frustrationen över att konstitutionen ständigt förändras, vilket gör det svårt att få grepp om presidentrollen. Enligt Margvelashvili är hans beslut att inte ställa upp i valet tänkt att skapa en rättvis spelplan där oppositionen har möjlighet att förena sig kring gemensamma värden.

När vi berättar om det svenska valet och förklarar att vi förtidsröstade blir vissa imponerade av det svenska röstningssystemet. Andra konstaterar att ett liknande system inte skulle fungera i dagens Georgien då det demokratiska systemet är ungt och många har låg tilltro till institutionerna. På grund av detta är röstningsproceduren i Georgien förhållandevis komplicerad. Den georgiska befolkningen har bara möjlighet att rösta i den stad där de är registrerade, vilket skapar problem för hundratusentals personer som bor och arbetar på annan ort. Många har inte möjlighet att åka till staden där de är registrerade enbart för att rösta. Det omständliga systemet kan göra att folk inte prioriterar att rösta, särskilt om de inte anser sig ha en förtroendeingivande kandidat som representerar deras intressen. Vid det senaste presidentvalet år 2013 röstade knappt hälften av alla röstberättigade. Mycket pekar på att valdeltagandet kommer att bli lågt även i år.

Med tanke på den politiska situationen i Georgien är UNAG:s projekt Fostering Inclusive Democracy fortsatt viktigt. Fokus ligger på att främja en inkluderande demokrati, ett starkare civilsamhälle och ett ökat politiskt engagemang hos ungdomar. Projektet ger unga georgier möjlighet att delta i bland annat seminarier, utbildningar och läger. De kan även söka stipendium för att driva egna projekt om frågor de själva brinner för. På så sätt arbetar UNAG för långsiktig och hållbar politisk förändring genom att engagera den yngre generationen.

På kortare sikt är det som sagt snart val. Visserligen innebär förändringarna i konstitutionen ett maktskifte som minskar presidentens betydelse ytterligare, men det ska ändå bli spännande att följa valet på plats!

Emelie Wendesten och Anna Foucard
Internationella praktikanter i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer