Koll & kommentar
Varbergs FN-förening använder sig av demonstrations- och föreningsfriheten som i Sverige skyddas i grundlagen. Foto: Claes Grunditz
15 september, 2020 / Blogg

Hot mot demokratin i coronapandemins spår

På internationella dagen för demokrati är det nödvändigt att påminna om vikten av demokrati och dess betydelse för att uppnå fredliga och inkluderande samhällen där respekt för mänskliga fri- och rättigheter står i centrum. Just nu förstärks hotet mot demokratin av den pågående coronapandemin.

Demokrati är både en samhällelig process och ett mål. Respekt för mänskliga fri- och rättigheter, fria och rättvisa val med allmän rösträtt och en fungerande rättsstat är väsentliga i en demokrati. På samma sätt garanterar demokrati skydd för och förverkligande av mänskliga rättigheter genom att möjliggöra representation och deltagande av grupper och individer i olika samhällsprocesser, ett rättssystem där alla människor är lika inför lagen och fungerande och transparenta nationella styrande organ. Det slås fast i flera internationella människorättsdokument, bland andra FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter samt i FN:s löpande granskningsarbete.

Enligt Civicus, en internationell organisation som granskar det demokratiska utrymmet i 196 länder, lever endast tre procent av världens befolkning i länder där mötes-, förenings-, åsikts- och yttrandefriheten respekteras till fullo. Censur, fängslande av demonstranter, trakasserier, restriktiva lagar och hot utgör de främsta människorättskränkningarna, enligt organisationen. Den pågående coronapandemin används som politiskt verktyg av flera av världens ledare för att införa nya begränsningar och för att rättfärdiga människorättskränkningar med omsorg om folkhälsan som argument.

Inskränkningarna rör bland annat rätten till fri information, motstånd mot journalister och andra aktivister samt införandet av nya befogenheter för att behålla greppet om makten. Människorättskränkningar och strypandet av demokratin riskerar att hamna i skuggan när den globala pandemin står i fokus för det internationella samfundet. I ljuset av detta har FN:s generalsekreterare António Guterres uppmärksammat vikten av demokrati för att säkerställa människors tillgång till fri information, deltagande i beslutsfattande och ansvarsutkrävande i arbetet mot pandemin.

Det dystra demokratitillståndet har dock inte hindrat civilsamhällesorganisationer, informella rörelser och människorättsförsvarare från att fortsätta att kräva social och politisk förändring. Detta är tydligt i länder där människor har nekats rättigheten att välja styre, där regelbundna val hållits men inte varit fria, transparenta eller rättvisa, och i stater där ledare signalerat att man inte kommer att släppa sitt grepp om makten. Sudan, Hongkong, Algeriet, Puerto Rico, Etiopien och Belarus är några exempel.

Människors krav på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter behöver tydligt stöd av det internationella samfundet. I detta arbete har FN och dess medlemsstater en betydande roll, både när det gäller att höja rösten och utkräva ansvar i de fall människorättskränkningar begås och som stödjare för demokratiförsvarare.

Ellie Al-Kahwati
Människorättsrådgivare hos Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer