Annelie Börjesson deltog i högnivåmötet 2019 om Agenda 2030 i FN-högkvarteret i New York.
22 juli, 2019 / Blogg

Hoppfullt högnivåmöte och tysta käppar i hjulet

Jag är precis hemkommen från FN:s högnivåmöte (HLPF) om hållbar utveckling i New York. Det är en stor konferens där världens länder samlas för att diskutera arbetet med Agenda 2030. Det har varit intensiva dagar med möten, sidoarrangemang i form av paneldiskussioner och seminarier, samt presentationer av nationella rapporter (så kallade voluntary national review, VNR). I år rapporterade 47 länder och de globala målen som stod i fokus denna gång var mål 4, 8, 10, 13, 16 och 17. Sverige rapporterade inte i år. Varje land hade en kvart på sig att presentera sitt arbete med målen, sedan fick övriga länder samt större intressentgrupper så som civilsamhällesorganisationer ställa frågor. Länderna fick orimligt lite tid på sig att besvara frågorna.

Jag vill ta tillfället i akt att berömma civilsamhällets insatser – det var främst vår grupp som vågade ställa de besvärliga och obekväma frågorna och ge en mer nyanserad bild av verkligheten. Alla länders rapporter såg väldigt olika ut – det var allt från säljande reklamfilmsvarianter för att locka turister till monotona muntliga presentationer. Det fanns ingen gemensam mall eller struktur, vilket rapporteringen skulle vinna på. Tyvärr var det inte många länder som tog upp vad de faktiskt behövde arbeta med.

Trots det lämnar jag HLPF med hopp och en bättre känsla för världens framtid än vad jag hade när jag åkte dit. Allt fler inser allvaret och vill åstadkomma något. Spännande är att Helsingfors, som en av få städer, lämnat in en rapport om hur de lokalt implementerar agendan. Det är ett bra initiativ som jag hoppas sprider sig då det lokala arbetet är så betydelsefullt. Sammanfattningsvis har jag den senaste veckan fått en rejäl dos av Agenda 2030.

Tyvärr var mina intryck i New York inte bara positiva och sista kvällen såg jag något som berörde mig mycket. När jag gick från FN till hotellet hade en man tagit en överdos i en park. Några var där och försökte få liv i honom. Kort därefter passerade en bil, rutan på passagerarsidan var nedvevad och halvt ut genom fönstret hängde ännu en kraftigt drogpåverkad man. Dessa händelser gjorde mig väldigt illa berörd och tankarna for iväg. Det är så många i vår värld som är fast i olika typer av missbruk, och såväl den som missbrukar som människorna i dess omgivning påverkas så oerhört negativt. Pengar behövs för att finansiera, pengar som kunde gå till mat och utbildning till familjen. Många mördas och far illa i knarkindustrin, och i hemmet är våld ofta förekommande. Det talas om en opiodepidemi i USA, och i alla länder finns olika typer av missbruk som har en förödande effekt på både individer och hela samhällen. Alkohol och droger är i allra högsta grad ett hinder för att uppnå målen i Agenda 2030 men detta lyfts förvånansvärt lite. Detta var något jag även funderade över när jag var i Almedalen i början av juli och bland annat diskuterade frågan med den så kallade Blå band-rörelsen.

Uttrycket ”Leave no one behind” – ingen ska lämnas utanför – används mycket i arbetet med agendan. Jag tror att missbruk behöver lyftas långt mer i arbetet med Agenda 2030. Missbruk är en tyst käpp i hjulet. Vi skulle behöva en överdos av kunskap, insikt och handlingskraft om Agenda 2030-hjulet ska kunna rulla bättre.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer