fbpx
19 november, 2018 / Blogg

Givande utbildningsresa till FN:s högkvarter

Det är en speciell känsla att vara på plats i New York, se FN-skrapan och att insupa atmosfären av en plats där historiens vingslag möter framtiden. Många viktiga beslut har tagits här, och många tas här nu. Det är speciellt att se alla flaggorna. Att se Dag Hammarskjölds namn på gator och byggnader. Att se Raoul Wallenbergs monument. Sus och dus, människor från hela världen, gula taxibilar, rykande golvbrunnar i gatorna, folk i full fart som springer med sina engångskaffemuggar. Här är livligt.

Den 4-9 november fick en härlig grupp på 14 individer möjlighet att uppleva detta och lite till. Det var första gången som Svenska FN-förbundet arrangerade en resa för representanter för riksorganisationer som är medlemmar i förbundet. Det gjordes inom ramen för det säkerhetsrådsprojekt vi driver fram till årsskiftet. Deltagarna kom från CISW Sweden, FIAN, Frälsningsarmén, IKFF, Kurdiska Riksförbundet, KFUM, Kristdemokratiska Kvinnoförbundet, Kvinnor för Fred, Lärarförbundet, My Right, RFSU, Scouterna, Svenska Lottakåren och Unga Örnar.

Det var en mycket trevlig och intresserad grupp som tog tillfället i akt och ställde många frågor. FN-förbundets handläggare Oskar Sjöstedt hade gjort ett finfint jobb och ordnat allt det praktiska. Vi besökte en rad FN-organ och civilsamhällesorganisationer vilket gav oss en god bild av FN-systemet och kunskap om relationerna mellan civilsamhället och FN och hur dessa samverkar.

Jag leker med tanken på hur bra det skulle vara om alla fick chansen att inse och förstå hur mycket bra denna unika världsorganisation faktiskt åstadkommer. Det vore fantastiskt!

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer