fbpx
19 november, 2018 / Blogg

Givande utbildningsresa till FN:s högkvarter

Det är en speciell känsla att vara på plats i New York, se FN-skrapan och att insupa atmosfären av en plats där historiens vingslag möter framtiden. Många viktiga beslut har tagits här, och många tas här nu. Det är speciellt att se alla flaggorna. Att se Dag Hammarskjölds namn på gator och byggnader. Att se Raoul Wallenbergs monument. Sus och dus, människor från hela världen, gula taxibilar, rykande golvbrunnar i gatorna, folk i full fart som springer med sina engångskaffemuggar. Här är livligt.

Den 4-9 november fick en härlig grupp på 14 individer möjlighet att uppleva detta och lite till. Det var första gången som Svenska FN-förbundet arrangerade en resa för representanter för riksorganisationer som är medlemmar i förbundet. Det gjordes inom ramen för det säkerhetsrådsprojekt vi driver fram till årsskiftet. Deltagarna kom från CISW Sweden, FIAN, Frälsningsarmén, IKFF, Kurdiska Riksförbundet, KFUM, Kristdemokratiska Kvinnoförbundet, Kvinnor för Fred, Lärarförbundet, My Right, RFSU, Scouterna, Svenska Lottakåren och Unga Örnar.

Det var en mycket trevlig och intresserad grupp som tog tillfället i akt och ställde många frågor. FN-förbundets handläggare Oskar Sjöstedt hade gjort ett finfint jobb och ordnat allt det praktiska. Vi besökte en rad FN-organ och civilsamhällesorganisationer vilket gav oss en god bild av FN-systemet och kunskap om relationerna mellan civilsamhället och FN och hur dessa samverkar.

Jag leker med tanken på hur bra det skulle vara om alla fick chansen att inse och förstå hur mycket bra denna unika världsorganisation faktiskt åstadkommer. Det vore fantastiskt!

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer