Marita Jansson under en lektion på Voxnadalens gymnasium. Foto: Marita Jansson
24 januari, 2019 / Blogg

Från FN till flossa

Jag har just påbörjat min trettiofemte termin som lärare. Tänk vad tiden rusar fram! Och precis som vanligt efter ett jullov tänker jag att det kommer kännas ovant att träffa klassen igen. Vi börjar skolan igen en torsdag och så fort lektionen är igång känns allt precis som vanligt. Det känns så kul att få träffa eleverna i ”min” klass och komma igång med undervisningen. Denna första dag på terminen ska vi jobba med normer och jämställdhet, vilket så småningom ska leda till en litteraturvetenskaplig analys ur ett feministiskt perspektiv.

Vi inleder med olika frågeställningar som gäller jämställdhet mellan män och kvinnor. Övningen blir mycket intressant och ofta utbrister eleverna förvånat att de inte trodde att ojämlikheten var så stor! Jämställdhet är ett viktigt och bra exempel på där undervisning kan vara en ögonöppnare. Det känns viktigt att få ungdomarna att se att allt hänger ihop. FN:s 17 globala mål sätter verkligen fingret på alla de områden som skolan måste rusta eleverna för. Dessutom stämmer de bra överens med skolans övergripande mål om demokrati, hållbar utveckling, jämställdhet, och så vidare. I de globala målen finns så mycket vi som lärare kan hämta inspiration och information ifrån, och det gör jag ofta till mina lektioner.

Att undervisa är inte bara roligt utan också viktigt. Med tanke på vad kommande generationer måste tackla vill jag ge mina elever en bra grund att stå på. Speciellt i dessa tider då vi dagligen möts av rubriker om klimatkris, migration, krig och svält, men även rubriker som utropar att vi måste se ut på visst sätt, äta si eller så eller förverkliga oss själva genom att resa hit eller dit. Det är då skolan kan vara en sorts motvikt där vi kan förmedla fakta, diskutera och vara källkritiska mot all information vi omges av. Kanske kan det hjälpa till att mota bort några av våra fördomar.

Jag kan lugnt säga att jag verkligen gillar mitt jobb som lärare. Under de tio år då vår skola varit certifierad FN-skola har jag dessutom jobbat med skolans FN-elevförening. Att prata om FN-relaterade frågor tillsammans med eleverna tycker jag är jättespännande. Så idag på den internationella utbildningsdagen vill jag slå ett extra slag för alla Sveriges FN-skolor och alla engagerade elever och lärare som dessa skolor är fulla av!

Tillsammans med mina elever lär jag mig alltid något nytt. Varje dag faktiskt. Om nya tekniska grejor, nya appar, nya ord och nya danser. Som att flossa – hur gör man det?! Nu vet jag! Man lär så länge man lever och man lär så länge man har elever!

Marita Jansson
Lärare på Voxnadalens gymnasium och Årets FN-lärare 2018

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer