fbpx
9 oktober, 2018 / Blogg

FN:s nya klimatrapport: Även du kan påverka!

Det är lätt att känna sig uppgiven efter att ha läst den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Ändå finns det hopp och konkreta åtgärder – men de kräver ledarskap. I väntan på det kan du och jag dra vårt strå till stacken.

IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) konstaterar att snabba och omfattande samhällsförändringar krävs om den globala uppvärmningen ska stanna vid 1,5 grader. En grads global uppvärmning leder redan i dag till extremväder, höjda havsnivåer och krympande havsis, enligt rapportförfattarna. Små ö-nationer, torra regioner och de minst utvecklade länderna riskerar att drabbas värre än andra. Värmeböljor kan leda till att fler dör av sjukdomar som malaria och dengue-feber. Risken att ökad uppvärmning kommer att påverka människors hälsa negativt är lägre vid 1,5 grader än vid 2 grader.

Enligt svenska SOM-institutets senaste mätning är svenskarna just nu mest oroade över klimathotet. Jag gillar Världsnaturfonden WWF:s tips om de fem B:na som kan göra alla lite klimatsmartare:

  • Bilen: åk mindre bil, res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket.
  • Biffen: minska din köttkonsumtion och öka kraftigt intaget av gröna proteiner.
  • Bostaden: välj förnybar el som solceller och energieffektivisera ditt hem.
  • Börsen: se över ditt sparande och investera klimatsmart.
  • Butiken: konsumera klokare och använd cirkulära och digitala tjänster.

Allt det här är bra för både dig och planeten. På nätet finns en mängd tester där du kan undersöka just din klimatpåverkan. Kolla in till exempel Klimatkalkylatorn!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer