fbpx
9 oktober, 2018 / Blogg

FN:s nya klimatrapport: Även du kan påverka!

Det är lätt att känna sig uppgiven efter att ha läst den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Ändå finns det hopp och konkreta åtgärder – men de kräver ledarskap. I väntan på det kan du och jag dra vårt strå till stacken.

IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) konstaterar att snabba och omfattande samhällsförändringar krävs om den globala uppvärmningen ska stanna vid 1,5 grader. En grads global uppvärmning leder redan i dag till extremväder, höjda havsnivåer och krympande havsis, enligt rapportförfattarna. Små ö-nationer, torra regioner och de minst utvecklade länderna riskerar att drabbas värre än andra. Värmeböljor kan leda till att fler dör av sjukdomar som malaria och dengue-feber. Risken att ökad uppvärmning kommer att påverka människors hälsa negativt är lägre vid 1,5 grader än vid 2 grader.

Enligt svenska SOM-institutets senaste mätning är svenskarna just nu mest oroade över klimathotet. Jag gillar Världsnaturfonden WWF:s tips om de fem B:na som kan göra alla lite klimatsmartare:

  • Bilen: åk mindre bil, res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket.
  • Biffen: minska din köttkonsumtion och öka kraftigt intaget av gröna proteiner.
  • Bostaden: välj förnybar el som solceller och energieffektivisera ditt hem.
  • Börsen: se över ditt sparande och investera klimatsmart.
  • Butiken: konsumera klokare och använd cirkulära och digitala tjänster.

Allt det här är bra för både dig och planeten. På nätet finns en mängd tester där du kan undersöka just din klimatpåverkan. Kolla in till exempel Klimatkalkylatorn!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer