fbpx
9 oktober, 2018 / Blogg

FN:s nya klimatrapport: Även du kan påverka!

Det är lätt att känna sig uppgiven efter att ha läst den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Ändå finns det hopp och konkreta åtgärder – men de kräver ledarskap. I väntan på det kan du och jag dra vårt strå till stacken.

IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) konstaterar att snabba och omfattande samhällsförändringar krävs om den globala uppvärmningen ska stanna vid 1,5 grader. En grads global uppvärmning leder redan i dag till extremväder, höjda havsnivåer och krympande havsis, enligt rapportförfattarna. Små ö-nationer, torra regioner och de minst utvecklade länderna riskerar att drabbas värre än andra. Värmeböljor kan leda till att fler dör av sjukdomar som malaria och dengue-feber. Risken att ökad uppvärmning kommer att påverka människors hälsa negativt är lägre vid 1,5 grader än vid 2 grader.

Enligt svenska SOM-institutets senaste mätning är svenskarna just nu mest oroade över klimathotet. Jag gillar Världsnaturfonden WWF:s tips om de fem B:na som kan göra alla lite klimatsmartare:

  • Bilen: åk mindre bil, res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket.
  • Biffen: minska din köttkonsumtion och öka kraftigt intaget av gröna proteiner.
  • Bostaden: välj förnybar el som solceller och energieffektivisera ditt hem.
  • Börsen: se över ditt sparande och investera klimatsmart.
  • Butiken: konsumera klokare och använd cirkulära och digitala tjänster.

Allt det här är bra för både dig och planeten. På nätet finns en mängd tester där du kan undersöka just din klimatpåverkan. Kolla in till exempel Klimatkalkylatorn!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Större framsteg när jämställdhet kopplas till klimatanpassning 

11 januari, 2023 / Världshorisont

Liberia är ett av många länder där den tidigare svenska regeringens feministiska utrikespolitik omvandlats till konkreta projekt. Martin Demmelmaier, medlem i FN-förbundet, var i våras i landet i tre månader och utförde fältstudier för både ett examensarbete och för Sveriges ambassad. Projektet undersökte hur feministisk utrikespolitik kan samverka med klimatresilient utveckling och resulterade i konkreta förslag för ambassadens arbete. 

Läs mer

Vi måste få besked om biståndspolitiken

10 januari, 2023 / Debattartiklar

Regeringen måste inleda en dialog med civilsamhället om hur vi tillsammans ska verka för effektivt, långsiktigt och transparent bistånd, skriver sjutton organisation i Svenska Dagbladet.

Läs mer

Gott nytt 1998!

28 december, 2022 / Blogg

Årsskifte och nyårsfestande stundar, men för oss fredsvänner måste 2022 sägas ha varit ett riktigt dåligt år. Jag tänker förstås på Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina, men också på många

Läs mer

Dags skrota BNP? Nya mått för välstånd behövs 

27 december, 2022 / Världshorisont

Miljö- och klimatkris parallellt med ökande fattigdom och social oro gör att BNP som mått på välstånd har spelat ut sin roll, menar många. Världshorisont har tittat närmare på några nya sätt att mäta.

Läs mer

FN och en världsordning i krig och fred

22 december, 2022 / Blogg

Kriget i Ukraina är det yttersta uttrycket för nödvändigheten att hålla fast vid den regelbaserade världsordningen, skriver Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, i en betraktelse över det gångna året.

Läs mer

6 700 namn mot Rysslands krig

21 december, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet lämnade på onsdagen en lista med över 6 700 namn mot kriget i Ukraina till Rysslands ambassad i Stockholm. Demonstrationerna utanför ambassaden har pågått hela året och återupptas den 11 januari.

Läs mer

Iran utesluts ur FN:s kvinnokommission

15 december, 2022 / Nyheter

FN:s ekonomiska och sociala råd Ecosoc har beslutat att dra in Irans medlemskap i FN:s kvinnokommission.

Läs mer

FN-förbundets internationella program: Unga driver förändring 

14 december, 2022 / Världshorisont

Genom samarbete med FN-förbund runt om i världen bidrar Svenska FN-förbundet till demokratisk utveckling globalt. Systerförbunden i Armenien, Georgien och Tanzania satsar på unga som förändringsaktörer i sina länder. 

Läs mer

Hallå där, Cecilia Ruthström-Ruin!  

13 december, 2022 / Världshorisont

Cecilia Ruthström-Ruin, ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer svarar på Världshorisonts frågor.

Läs mer