9 oktober, 2018 / Blogg

FN:s nya klimatrapport: Även du kan påverka!

Det är lätt att känna sig uppgiven efter att ha läst den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Ändå finns det hopp och konkreta åtgärder – men de kräver ledarskap. I väntan på det kan du och jag dra vårt strå till stacken.

IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) konstaterar att snabba och omfattande samhällsförändringar krävs om den globala uppvärmningen ska stanna vid 1,5 grader. En grads global uppvärmning leder redan i dag till extremväder, höjda havsnivåer och krympande havsis, enligt rapportförfattarna. Små ö-nationer, torra regioner och de minst utvecklade länderna riskerar att drabbas värre än andra. Värmeböljor kan leda till att fler dör av sjukdomar som malaria och dengue-feber. Risken att ökad uppvärmning kommer att påverka människors hälsa negativt är lägre vid 1,5 grader än vid 2 grader.

Enligt svenska SOM-institutets senaste mätning är svenskarna just nu mest oroade över klimathotet. Jag gillar Världsnaturfonden WWF:s tips om de fem B:na som kan göra alla lite klimatsmartare:

  • Bilen: åk mindre bil, res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket.
  • Biffen: minska din köttkonsumtion och öka kraftigt intaget av gröna proteiner.
  • Bostaden: välj förnybar el som solceller och energieffektivisera ditt hem.
  • Börsen: se över ditt sparande och investera klimatsmart.
  • Butiken: konsumera klokare och använd cirkulära och digitala tjänster.

Allt det här är bra för både dig och planeten. På nätet finns en mängd tester där du kan undersöka just din klimatpåverkan. Kolla in till exempel Klimatkalkylatorn!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Krigsförbrytelser i Ukraina: Omfattande samarbete för att skipa rättvisa

29 september, 2022 / Världshorisont

Medan kriget rasar i Ukraina har arbetet med att skipa rättvisa redan börjat. Hittills har över 20 000 anmälningar om misstänkta övergrepp kommit in. Även Internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett förundersökningar i landet.

Läs mer

Sverige avstår nedrustningstal i FN

26 september, 2022 / Nyheter

Måndagen den 26 september, på kvällen svensk tid, högtidlighålls i New York FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Sverige har ofta hållit anföranden på dessa högnivåmöten, men i år erfar Svenska FN-förbundet att Sverige väljer att avstå från att tala.

Läs mer

Misslyckat NPT-möte och fortsatt stillestånd i kärnvapenfrågan

26 september, 2022 / Världshorisont

Under sommaren har två viktiga kärnvapenkonferenser ägt rum. Sveriges agerande i sammanhanget är fortsatt en besvikelse, menar FN-förbundet.

Läs mer

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer