7 september, 2018 / Blogg

Din tystnad blir deras vapen

För fyra år sedan var det val i Sverige. Då var 7,3 miljoner människor röstberättigade och ungefär 86 procent av dessa deltog i röstningen. När jag först tittade på siffran tyckte jag att det lät väldigt högt. Det är ju bara 14 procent från full pott, inte sant? Det var först när jag räknade antalet människor som jag fick en klump i magen. Över en miljon människor med rösträtt deltog inte i valet 2014. Låt det smälta in. Det är som att hela Göteborg, Malmö och Lund skulle strunta i att gå till vallokalen.

I år är det val igen, och jag är förstagångsväljare. Det är en exalterande känsla att äntligen få göra sin röst hörd och påverka politiken. Jag vill leva i ett samhälle där vi bygger broar, inte murar. Jag vill leva i ett samhälle där vi står upp för de mänskliga fri- och rättigheterna, inte begränsar dem. Jag vill leva i ett samhälle där vi bevarar den enda beboeliga planeten vi har i stället för att förstöra den.

Därför får vi inte vara tysta nu. Vi måste lära av historien. Och inför valet på söndag känner jag mig hoppfull. Jag har aldrig sett så många människor, unga som äldre, som engagerar sig så helhjärtat och står upp för det som de tycker är rätt. Så många människor som väljer kärlek framför hat. Så många människor som vägrar stå tysta när populistiska röster höjs. Vi är fler och vi är starkare när vi står tillsammans.

På söndag är det val. Låt ingen annan utnyttja din tystnad.

Elias Aspudd
Ungdomssekreterare för Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer