fbpx
7 september, 2018 / Blogg

Din tystnad blir deras vapen

För fyra år sedan var det val i Sverige. Då var 7,3 miljoner människor röstberättigade och ungefär 86 procent av dessa deltog i röstningen. När jag först tittade på siffran tyckte jag att det lät väldigt högt. Det är ju bara 14 procent från full pott, inte sant? Det var först när jag räknade antalet människor som jag fick en klump i magen. Över en miljon människor med rösträtt deltog inte i valet 2014. Låt det smälta in. Det är som att hela Göteborg, Malmö och Lund skulle strunta i att gå till vallokalen.

I år är det val igen, och jag är förstagångsväljare. Det är en exalterande känsla att äntligen få göra sin röst hörd och påverka politiken. Jag vill leva i ett samhälle där vi bygger broar, inte murar. Jag vill leva i ett samhälle där vi står upp för de mänskliga fri- och rättigheterna, inte begränsar dem. Jag vill leva i ett samhälle där vi bevarar den enda beboeliga planeten vi har i stället för att förstöra den.

Därför får vi inte vara tysta nu. Vi måste lära av historien. Och inför valet på söndag känner jag mig hoppfull. Jag har aldrig sett så många människor, unga som äldre, som engagerar sig så helhjärtat och står upp för det som de tycker är rätt. Så många människor som väljer kärlek framför hat. Så många människor som vägrar stå tysta när populistiska röster höjs. Vi är fler och vi är starkare när vi står tillsammans.

På söndag är det val. Låt ingen annan utnyttja din tystnad.

Elias Aspudd
Ungdomssekreterare för Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer