fbpx
Koll & kommentar
7 september, 2018 / Blogg

Din tystnad blir deras vapen

För fyra år sedan var det val i Sverige. Då var 7,3 miljoner människor röstberättigade och ungefär 86 procent av dessa deltog i röstningen. När jag först tittade på siffran tyckte jag att det lät väldigt högt. Det är ju bara 14 procent från full pott, inte sant? Det var först när jag räknade antalet människor som jag fick en klump i magen. Över en miljon människor med rösträtt deltog inte i valet 2014. Låt det smälta in. Det är som att hela Göteborg, Malmö och Lund skulle strunta i att gå till vallokalen.

I år är det val igen, och jag är förstagångsväljare. Det är en exalterande känsla att äntligen få göra sin röst hörd och påverka politiken. Jag vill leva i ett samhälle där vi bygger broar, inte murar. Jag vill leva i ett samhälle där vi står upp för de mänskliga fri- och rättigheterna, inte begränsar dem. Jag vill leva i ett samhälle där vi bevarar den enda beboeliga planeten vi har i stället för att förstöra den.

Därför får vi inte vara tysta nu. Vi måste lära av historien. Och inför valet på söndag känner jag mig hoppfull. Jag har aldrig sett så många människor, unga som äldre, som engagerar sig så helhjärtat och står upp för det som de tycker är rätt. Så många människor som väljer kärlek framför hat. Så många människor som vägrar stå tysta när populistiska röster höjs. Vi är fler och vi är starkare när vi står tillsammans.

På söndag är det val. Låt ingen annan utnyttja din tystnad.

Elias Aspudd
Ungdomssekreterare för Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer