Koll & kommentar
Annelie Börjesson deltog i högnivåmötet 2019 om Agenda 2030 i FN-högkvarteret i New York.
19 september, 2023 / Blogg

De globala målen är vår kompass

Vi måste agera mer och vi måste agera fortare, skriver Annelie Börjesson inför FN:s högnivåvecka som startar i New York.

Nu startar FN:s generalförsamling och samtidigt hålls flera toppmöten i FN-högkvarteret i New York. På dagordningen står frågor som de globala målen, klimatet och utvecklingsfinansiering. Högnivåmötet om de globala målen rivstartade med antagandet av en politisk deklaration om behovet att skynda på arbetet med hållbarhetsfrågorna.

Sverige representeras i New York av en stark delegation där såväl statsminister Ulf Kristersson som utrikesminister Tobias Billström och utrikeshandels- och biståndsminister Johan Forsell ingår. De två sistnämnda samlade nyligen det svenska civilsamhället för att informera om de svenska prioriteringarna inför FN-veckan.

Billström konstaterande att världsläget är sällsynt utmanande och jag tror att alla som befann sig i rummet höll med. Huvudskälet är Rysslands olagliga och oprovocerade anfallskrig mot Ukraina. FN:s generalförsamling har fördömt invasionen i sex resolutioner. Sverige ska verka för fortsatt ansvarsutkrävande och starkt och långsiktigt stöd till Ukraina, enligt Billström som varnade för att Ryssland försöker skapa sprickor och polarisering i världssamfundet. Att motverka falska ryska narrativ är en uttalad uppgift för Sverige, sa utrikesministern.

Biståndsminister Forssell talade uttryckligen om Agenda 2030 och de globala målen, vilket regeringen sällan gör. Han uttalade också en förhoppning om att under SDG-toppmötet få en klar bild av var vi befinner oss. Jag tänker att vi redan vet tillräckligt för att konstatera det vi vet sedan länge: vi måste agera mer och vi måste agera fortare. Forssell pekade på utmaningen att mobilisera tillräckligt med resurser och investeringar. Biståndsministern framhöll som så många gånger förr att handel krävs för att länder ska kunna lämna fattigdom. Han underströk också att Sverige fortsatt ska vara en stark röst för mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och jämställdhet.

Andra diskussioner under högnivåveckan rör klimatförändringarna, global hälsa samt AI. Under veckan håller också Sverige enskilda möten med ledare från muslimska länder.

Utrikesminister Billström betonade att det finns höga förväntningar på transparens och effektivitet, samtidigt som Sverige månar om den regelbaserade världsordningen och multilateralismen. ”Sverige är en kritisk men konstruktiv vän till FN”, sammanfattade bistånds- och utrikeshandelsminister Forssell regeringens hållning.

Denna syn på FN måste gå hand i hand med genuint engagemang och politiskt stöd. Utmaningarna för världsorganisationen är många och stora, men en kompass finns i form av de globala målen. Jag hoppas att vår regering inser detta och agerar därefter.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer