fbpx
File Photo- Toronto, Canada - Gas emissions at a manufacturing complex in Toronto, Canada. Photo Credit:Kibae Park/Sipa Press
7 november, 2017 / Blogg

COP 23 och klimatförändringarna – du kan göra skillnad!

Klimatförändringarna hör till vår tids största hot mot hållbar utveckling. Minskad klimatpåverkan är avgörande i arbetet med de globala målen och genomförandet av Parisavtalet som slöts för två år sedan. Det som den förre FN-chefen Ban Ki-moon sa då, ”There is no plan B because there is no planet B”, gäller även i dag. Många indikatorer pekar på att omställningen till hållbar utveckling går för långsamt.

I veckan hålls #COP23, klimatmötet där världens länder möts för att förhandla hur Parisavtalet ska genomföras. Flera orosmoln seglar upp på himlen. USA har sagt att de ska lämna klimatavtalet, även om det kan ta många år. Nyligen kom en rapport beställd av Vita Huset som åter fastslog att mänsklig aktivitet har stor påverkan på klimatförändringarna.

Det är lätt att känna klimatångest men det finns hopp. Förnybara energikällor går starkt framåt och solenergi har till och med blivit billigare än fossila bränslen som kol. Flera klimatsmarta städer och stater i USA är drivande i omställningen till grön el och elbilar.

Det finns också mycket du kan göra. Här kan du ta del av FN:s tips om hur du kan leva mer klimatsmart!

På FN-förbundet är vi ledande i arbetet med Agenda 2030 och de globala målen. Vill du göra skillnad kan du bli medlem och bidra till förverkligandet av de globala målen. Ditt engagemang är viktigt!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer