File Photo- Toronto, Canada - Gas emissions at a manufacturing complex in Toronto, Canada. Photo Credit:Kibae Park/Sipa Press
7 november, 2017 / Blogg

COP 23 och klimatförändringarna – du kan göra skillnad!

Klimatförändringarna hör till vår tids största hot mot hållbar utveckling. Minskad klimatpåverkan är avgörande i arbetet med de globala målen och genomförandet av Parisavtalet som slöts för två år sedan. Det som den förre FN-chefen Ban Ki-moon sa då, ”There is no plan B because there is no planet B”, gäller även i dag. Många indikatorer pekar på att omställningen till hållbar utveckling går för långsamt.

I veckan hålls #COP23, klimatmötet där världens länder möts för att förhandla hur Parisavtalet ska genomföras. Flera orosmoln seglar upp på himlen. USA har sagt att de ska lämna klimatavtalet, även om det kan ta många år. Nyligen kom en rapport beställd av Vita Huset som åter fastslog att mänsklig aktivitet har stor påverkan på klimatförändringarna.

Det är lätt att känna klimatångest men det finns hopp. Förnybara energikällor går starkt framåt och solenergi har till och med blivit billigare än fossila bränslen som kol. Flera klimatsmarta städer och stater i USA är drivande i omställningen till grön el och elbilar.

Det finns också mycket du kan göra. Här kan du ta del av FN:s tips om hur du kan leva mer klimatsmart!

På FN-förbundet är vi ledande i arbetet med Agenda 2030 och de globala målen. Vill du göra skillnad kan du bli medlem och bidra till förverkligandet av de globala målen. Ditt engagemang är viktigt!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer