Mål 15 av de globala målen handlar om ekosystem och biologisk mångfald. Foto: Unsplash/Patrik Carlberg
5 juni, 2020 / Blogg

Biologisk mångfald i fokus på världsmiljödagen

Varje morgon vid femtiden vaknar jag av att koltrasten sjunger och när jag går och lägger mig vid elvatiden har sången knappt tystnat. Skogen är en barnkammare. Flugor och bin surrar, fjärilar fladdrar och granskotten lyser ljusgröna.

Världsmiljödagen instiftades under FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. I år är temat biologisk mångfald. Nyligen, på den biologiska mångfaldens dag den 22 maj, släpptes en rapport från FN:s miljöprogram, UNEP, om hur världens skogar har det. Rapporten slår fast att den biologiska mångfaldens framtid hänger samman med skogens framtid och hur vi hanterar den. Cirka 60 000 trädsorter, 80 procent av amfibierna, 75 procent av fåglarna och 68 procent av världens däggdjur bor i skogen som utgör ungefär 30 procent av den globala landytan. I Sverige består landytan till 70 procent av skog och många arter som lever i våra skogar är hotade.

Det femtonde av de 17 globala målen för hållbar utveckling handlar om ekosystem och biologisk mångfald. Målet hänger nära samman med flera andra mål i Agenda 2030. Naturen ger oss mat, renar vatten och luft och pollinerar våra grödor. FN beslutade 1992 om konventionen om biologisk mångfald och Sverige ratificerade den året därpå. En strategisk plan antogs år 2010 och FN utropade 2010-talet till den biologiska mångfaldens decennium.

Planen skulle ha ersatts med en ny vid ett toppmöte i Kun Ming i Kina i oktober i år men mötet har skjutits fram på grund av coronapandemin. Det decennium vi nu är inne i har av FN:s generalsekreterare António Guterres utropats till handlingens decennium, ”decade of action”, för genomförandet av Agenda 2030.

Under senare år har allt fler rapporter larmat om att många arter hotas av utrotning på grund av människans olika verksamheter. Vi smutsar ner vårt vatten mer än naturen klarar av och vi låter en tredjedel av all mat ruttna eller förgås på vägen till våra bord eller i våra kylskåp. Klimatpåverkande utsläpp förändrar livsförutsättningarna.

Vi är många som under de senaste månaderna har varit mer ute i naturen som följd av coronapandemin. Vilken natur vi kommer att leva i framöver bestäms i stor utsträckning av hur vi klarar att behålla den ekologiska balansen. När världen börjar återhämta sig från pandemin har vi möjlighet att ta bättre hänsyn till den biologiska mångfalden i naturen och återskapa en bättre tillvaro för människor, djur och hela planeten.

Malin Åberg Aas
Senior rådgivare för hållbar utveckling

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer