Koll & kommentar
Mål 15 av de globala målen handlar om ekosystem och biologisk mångfald. Foto: Unsplash/Patrik Carlberg
5 juni, 2020 / Blogg

Biologisk mångfald i fokus på världsmiljödagen

Varje morgon vid femtiden vaknar jag av att koltrasten sjunger och när jag går och lägger mig vid elvatiden har sången knappt tystnat. Skogen är en barnkammare. Flugor och bin surrar, fjärilar fladdrar och granskotten lyser ljusgröna.

Världsmiljödagen instiftades under FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. I år är temat biologisk mångfald. Nyligen, på den biologiska mångfaldens dag den 22 maj, släpptes en rapport från FN:s miljöprogram, UNEP, om hur världens skogar har det. Rapporten slår fast att den biologiska mångfaldens framtid hänger samman med skogens framtid och hur vi hanterar den. Cirka 60 000 trädsorter, 80 procent av amfibierna, 75 procent av fåglarna och 68 procent av världens däggdjur bor i skogen som utgör ungefär 30 procent av den globala landytan. I Sverige består landytan till 70 procent av skog och många arter som lever i våra skogar är hotade.

Det femtonde av de 17 globala målen för hållbar utveckling handlar om ekosystem och biologisk mångfald. Målet hänger nära samman med flera andra mål i Agenda 2030. Naturen ger oss mat, renar vatten och luft och pollinerar våra grödor. FN beslutade 1992 om konventionen om biologisk mångfald och Sverige ratificerade den året därpå. En strategisk plan antogs år 2010 och FN utropade 2010-talet till den biologiska mångfaldens decennium.

Planen skulle ha ersatts med en ny vid ett toppmöte i Kun Ming i Kina i oktober i år men mötet har skjutits fram på grund av coronapandemin. Det decennium vi nu är inne i har av FN:s generalsekreterare António Guterres utropats till handlingens decennium, ”decade of action”, för genomförandet av Agenda 2030.

Under senare år har allt fler rapporter larmat om att många arter hotas av utrotning på grund av människans olika verksamheter. Vi smutsar ner vårt vatten mer än naturen klarar av och vi låter en tredjedel av all mat ruttna eller förgås på vägen till våra bord eller i våra kylskåp. Klimatpåverkande utsläpp förändrar livsförutsättningarna.

Vi är många som under de senaste månaderna har varit mer ute i naturen som följd av coronapandemin. Vilken natur vi kommer att leva i framöver bestäms i stor utsträckning av hur vi klarar att behålla den ekologiska balansen. När världen börjar återhämta sig från pandemin har vi möjlighet att ta bättre hänsyn till den biologiska mångfalden i naturen och återskapa en bättre tillvaro för människor, djur och hela planeten.

Malin Åberg Aas
Senior rådgivare för hållbar utveckling

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer