fbpx
Mål 15 av de globala målen handlar om ekosystem och biologisk mångfald. Foto: Unsplash/Patrik Carlberg
5 juni, 2020 / Blogg

Biologisk mångfald i fokus på världsmiljödagen

Varje morgon vid femtiden vaknar jag av att koltrasten sjunger och när jag går och lägger mig vid elvatiden har sången knappt tystnat. Skogen är en barnkammare. Flugor och bin surrar, fjärilar fladdrar och granskotten lyser ljusgröna.

Världsmiljödagen instiftades under FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. I år är temat biologisk mångfald. Nyligen, på den biologiska mångfaldens dag den 22 maj, släpptes en rapport från FN:s miljöprogram, UNEP, om hur världens skogar har det. Rapporten slår fast att den biologiska mångfaldens framtid hänger samman med skogens framtid och hur vi hanterar den. Cirka 60 000 trädsorter, 80 procent av amfibierna, 75 procent av fåglarna och 68 procent av världens däggdjur bor i skogen som utgör ungefär 30 procent av den globala landytan. I Sverige består landytan till 70 procent av skog och många arter som lever i våra skogar är hotade.

Det femtonde av de 17 globala målen för hållbar utveckling handlar om ekosystem och biologisk mångfald. Målet hänger nära samman med flera andra mål i Agenda 2030. Naturen ger oss mat, renar vatten och luft och pollinerar våra grödor. FN beslutade 1992 om konventionen om biologisk mångfald och Sverige ratificerade den året därpå. En strategisk plan antogs år 2010 och FN utropade 2010-talet till den biologiska mångfaldens decennium.

Planen skulle ha ersatts med en ny vid ett toppmöte i Kun Ming i Kina i oktober i år men mötet har skjutits fram på grund av coronapandemin. Det decennium vi nu är inne i har av FN:s generalsekreterare António Guterres utropats till handlingens decennium, ”decade of action”, för genomförandet av Agenda 2030.

Under senare år har allt fler rapporter larmat om att många arter hotas av utrotning på grund av människans olika verksamheter. Vi smutsar ner vårt vatten mer än naturen klarar av och vi låter en tredjedel av all mat ruttna eller förgås på vägen till våra bord eller i våra kylskåp. Klimatpåverkande utsläpp förändrar livsförutsättningarna.

Vi är många som under de senaste månaderna har varit mer ute i naturen som följd av coronapandemin. Vilken natur vi kommer att leva i framöver bestäms i stor utsträckning av hur vi klarar att behålla den ekologiska balansen. När världen börjar återhämta sig från pandemin har vi möjlighet att ta bättre hänsyn till den biologiska mångfalden i naturen och återskapa en bättre tillvaro för människor, djur och hela planeten.

Malin Åberg Aas
Senior rådgivare för hållbar utveckling

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer