fbpx
Annelie på årsmöte i Lerum!
1 mars, 2019 / Blogg

Årsmötestider och nya tag!

Det är årsmötestider för våra föreningar. Verksamhetsberättelser och årsredovisningar har skrivits, kallelser har skickats ut, valberedningar har jobbat, möteslokaler har bokats, föreläsare har tillfrågats och fika har fixats. En gång om året inbjuds föreningarnas alla medlemmar till detta forum, vilket ofta är en trevlig sammankomst där olika frågor dryftas. Som tidigare förenings- och distriktsaktiv har jag under årens lopp deltagit i ett stort antal årsmöten. Att i min nuvarande roll som förbundsordförande bli tillfrågad om att komma till årsmöten runt om i landet är ett privilegium. Små som stora stämmor blir det, och det är så roligt och givande att få träffas.

Jag skulle säga att det främst är två områden som jag får frågor om när jag är ute bland föreningarna: hur vi kan stärka och vidareutveckla vår rörelse, samt hur vi kan jobba för att implementera Agenda 2030 i samhället. Vad gäller den första fråga så håller vi i detta nu på att kartlägga hur vår rörelse mår för att arbeta fram en medlemsstrategi. Även om föreningslivet står inför utmaningar gläds jag under mina besök när jag  ser att så många lyckats rekrytera nya krafter. Att sprida ordet, sätta upp affischer, lägga ut tidningen Världshorisont och medlemsfoldrar på bibliotek, vårdcentraler, skolor, universitet och olika mötesplatser visar vi att vi finns – och just det är en utav nycklarna till att visa upp vår verksamhet. En annan insats kan vara att haka på arbetet med Agenda 2030 som nu görs ute i våra kommuner och landsting. Kolla gärna in Glokala Sverige för tips och idéer!

Det gemensamma engagemanget för att göra världen bättre ger mig hopp – vad vore världen utan civilsamhället? En stor eloge till er alla som bidrar, och välkomna till er som inte ännu är med!

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer