fbpx
Annelie på årsmöte i Lerum!
1 mars, 2019 / Blogg

Årsmötestider och nya tag!

Det är årsmötestider för våra föreningar. Verksamhetsberättelser och årsredovisningar har skrivits, kallelser har skickats ut, valberedningar har jobbat, möteslokaler har bokats, föreläsare har tillfrågats och fika har fixats. En gång om året inbjuds föreningarnas alla medlemmar till detta forum, vilket ofta är en trevlig sammankomst där olika frågor dryftas. Som tidigare förenings- och distriktsaktiv har jag under årens lopp deltagit i ett stort antal årsmöten. Att i min nuvarande roll som förbundsordförande bli tillfrågad om att komma till årsmöten runt om i landet är ett privilegium. Små som stora stämmor blir det, och det är så roligt och givande att få träffas.

Jag skulle säga att det främst är två områden som jag får frågor om när jag är ute bland föreningarna: hur vi kan stärka och vidareutveckla vår rörelse, samt hur vi kan jobba för att implementera Agenda 2030 i samhället. Vad gäller den första fråga så håller vi i detta nu på att kartlägga hur vår rörelse mår för att arbeta fram en medlemsstrategi. Även om föreningslivet står inför utmaningar gläds jag under mina besök när jag  ser att så många lyckats rekrytera nya krafter. Att sprida ordet, sätta upp affischer, lägga ut tidningen Världshorisont och medlemsfoldrar på bibliotek, vårdcentraler, skolor, universitet och olika mötesplatser visar vi att vi finns – och just det är en utav nycklarna till att visa upp vår verksamhet. En annan insats kan vara att haka på arbetet med Agenda 2030 som nu görs ute i våra kommuner och landsting. Kolla gärna in Glokala Sverige för tips och idéer!

Det gemensamma engagemanget för att göra världen bättre ger mig hopp – vad vore världen utan civilsamhället? En stor eloge till er alla som bidrar, och välkomna till er som inte ännu är med!

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

28 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer