fbpx
28 maj, 2021 / Ambassadörernas blogg

Vi måste prata om mens!

Du sitter i klassrummet och känner hur det börjar värka i ländryggen. Du har varken binda eller tampong så vid lektionens slut tittar du ner på stolen, inga röda fläckar som tur är. Närmsta toalett ligger nära, du springer in och viker papper som du lägger i trosan i hopp om att du inte blöder igenom. Varje steg du tar oroar du dig för att prasslet ska höras.

Att inte behöva oroa sig för tillgång till sanitetsprodukter, rent vatten och tvål, och att få hjälp med besvär kopplade till mensen är ett privilegium inte alla har idag. Fem miljoner svenskar är kvinnor enligt SCB, trots detta är mens fortfarande ett känsligt ämne att tala. Många kvinnor bemöts fortfarande av skepsis i vården när de söker hjälp för mensvärk och besvär kopplade till kvinnohälsa. Varför?

Historiskt sett har männen varit norm inom den medicinska vetenskapen vilket resulterat i bristfällig hälso- och sjukvård för kvinnor, inte enbart när det kommer till reproduktiv hälsa. Inte förrän på senare tid har kvinnors hälsa fått högre prioritet. Förlossningsskador och mensvärk är exempel på problematik som funnits länge men som nu uppmärksammas inom den medicinska- samt forskarvärlden. Att vi går i en riktning som är en förutsättning för en jämlik sjukvård är självfallet glädjande men borde vara en självklarhet. Enligt de globala målens mål 5 ska jämställdhet vara uppnått till år 2030 men än har vi långt att gå.

Men vad kan du och jag göra? Vi kan hjälpas åt i normaliseringsprocessen!

  1. Ifrågasätt när du hör stereotypa förolämpningar om mens.
    ”Har du mens eller?’’ är ett uttryck som inte bara förnedrar utan även förminska kvinnors utrymme och rätt att säga ifrån, samtidigt som kvinnors åsikter och argumentation tas oseriöst.
  2. Prata med era barn/tonåringar om mens för att minska tabu! Det är viktigt med en välinformerad sexualundervisning i skolan och där mensen bör vara en självklar del. Men det är även viktigt att prata om mens hemma, för att normalisera en naturlig del av många individers liv.
  3. Ta ansvar som arbetsgivare! En av åtgärderna är att integrera ett mensperspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet, vilka behov finns för menstruerande individer? Ett exempel på detta är IF-metalls initiativ ‘’Mens och arbetsmiljö’’ där 5 åtgärder för ett MENSkligare arbetsliv lanserades.

Gabriella Ek Hällzon
Ung ambassadör för de globala målen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer