fbpx
Felicia och Kitayapat håller i mål 8 och 2
19 december, 2023 / Ambassadörernas blogg

Rapport från Youth summit for young people and the future på Island


Under första helgen i november deltog vi tillsammans med sex andra ungdomsambassadörer för Svenska FN-förbundet i Youth summit for young people and the future: Education for Sustainable Development som hölls på Island. Organisatör för konferensen var Samés, en isländsk ungdomsorganisation. Syftet med konferensen var att tillsammans med 50 andra ungdomar från Norden diskutera och utveckla arbetet för utbildning om hållbar utveckling.

Vi fick äran att ansvara för konferensens första workshop Advancing Children’s Education in Developing Contexts, där barn och ungdomars utbildningssituation i Mali, Thailand, Afghanistan och Syrien utgjorde basen för diskussionerna. Syftet med vår workshop var att nå fram till kreativa och praktiska lösningar för hur tillgången till kvalitetsutbildning kan säkras i enlighet med FN:s globala mål förhållbar utveckling.

Avslutningsvis fick vi äran att presentera resultatet av konferensen för Islands utbildningsminister som kommer att föra vidare idéerna till det nordiska utbildningsdepartementet! Det är ett kvitto på att ungas engagemang tas på allvar och möjliggör en bättre framtid.

Att få engagera sig tillsammans med ungdomar som är lika passionerade som vi när det kommer till de globala målen, trygga samhällen och civilt engagemang har varit otroligt givande. Vi upplever att hållbar utveckling inte ges det utrymme i klassrummen som behövs, vilket motiverade oss att delta i konferensen då det skulle ge oss verktyg och kunskap att ta med hem och förvärva.

Islandsresan var mycket mer än bara föreläsningar och workshops. Vi fick möjligheten att uppleva Islands fantastiska natur, ett tidigt julpyntat Reykjavik och självklart flera dopp i de varma källorna. På kvällarna var vi på jakt efter att få uppfylla en annan livslång dröm, nämligen att se norrsken – men där hade vi dessvärre lite mindre tur.

Med detta vill vi rikta ett stort tack till Samfés och Svenska FN-förbundet för möjligheten att medverka i detta forum. Resan var ett enastående sätt att avsluta vår tid som ambassadörer på och vi är säkra på att vi talar för alla ungdomsambassadörer när vi säger att det har varit ett fantastiskt år med oförglömliga upplevelser, ny kunskap och som inte minst har gett oss vänner för livet. Nu är det dags för oss att lämna över stafettpinnen till nästa års ambassadörer.

Varmt tack för oss!

Felicia Andersson och Kitaypat Chanpitak

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer