fbpx
18 februari, 2014 /

Nordkorearapport måste få följder

FN-rapporten om brott mot mänskligheten i Nordkorea måste leda till agerande i säkerhetsrådet, säger Svenska FN-förbundet.

En FN-kommission under ledning av den pensionerade australiske domaren Michael Kirby presenterade på måndagen en rapport med vittnesmål om grova brott mot mänskligheten i det slutna Nordkorea. Det rör sig om bland annat fängslanden, avrättningar, tortyr, våldtäkter, försvinnanden och tvångsförflyttningar. Övergreppen har pågått under lång tid. De beskrivs som systematiska och utbredda och de saknar enligt kommissionen motsvarighet i vår tid.

– Rapporten visar styrkan i FN:s människorättsarbete. Säkerhetsrådet måste nu ta fasta på kommissionens rekommendationer och överlämna materialet till Internationella brottmålsdomstolen för utredning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Kommissionen, som har arbetat på uppdrag av FN-rådet för mänskliga rättigheter, pekar på en närmast total avsaknad av yttrande- och religionsfrihet i Nordkorea. Att brotten har kunnat fortgå beror på den straffrihet som råder, enligt författarna. Rapporten innehåller ett brev som kommissionen har skickat till Nordkoreas president Kim Jong-un och i vilket kommissionens medlemmar rekommenderar att situationen i landet blir en fråga för ICC.

– Kina har en nyckelroll i det fortsatta arbetet. Övriga medlemmar i säkerhetsrådet, frivilligorganisationer och media bör sätta press på Kina att agera konstruktivt så att alla till buds stående medel används för att ställa ansvariga i Nordkorea till svars, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer