fbpx
16 juni, 2014 / Pressmeddelanden

Mer måste göras mot rasism i Sverige

Svenska FN-förbundet lämnar nu med stöd av 32 andra organisationer en rapport inför förhöret med Sveriges regering i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

FN gör nu för andra gången en samlad bedömning av läget för de mänskliga rättigheterna i Sverige inom ramen för den så kallade UPR-processen (Universal Periodic Review). Med anledning av att regeringen lämnar sin rapport i oktober och kallas till förhör i januari-februari 2015 lämnar Svenska FN-förbundet en parallellrapport till FN-rådet för mänskliga rättigheter i Genève. Ytterligare 32 organisationer står bakom rapporten.

I sin rapport understryker FN-förbundet och samarbetsorganisationerna behovet av en oberoende nationell MR-institution som kan tolka Sveriges åtaganden enligt internationella konventioner, ge stöd åt kommunernas antidiskrimineringsarbete och övervaka myndigheternas efterlevnad av olika MR-bestämmelser. FN har erbjudit Sverige sitt stöd för att etablera en MR-institution. Sådana finns redan finns i en tredjedel av världens länder och i 17 EU-länder.

Antalet rapporterade hatbrott är konstant högt, konstaterar organisationerna i rapporten – omkring 5 900 år 2008 och 5 500 2012. 72 procent av hatbrotten 2012 hade främlingsfientligt eller rasistiskt motiv. Det näst vanligaste motivet under senare år är sexuell läggning. Bara 6 procent av anmälda hatbrott leder till åtal. I motsats till andra länder är inte funktionshinder eller könsidentitet grund för hatbrott i Sverige, påpekar rapporten som också efterlyser ökad kunskap om hatbrottsfrågor i hela rättsväsendet.

Organisationerna efterlyser tydligare åtgärder mot etnisk diskriminering. I rapporten nämns den kritik som riktats mot den så kallade inre utlänningskontrollen samt Skånepolisens register över romer. Ett särskilt problem gäller diskriminering på arbetsmarknaden som drabbar personer med utländsk bakgrund. Samma möjlighet att tillämpa positiv särbehandling på grund av kön bör övervägas för etnisk tillhörighet, skriver organisationerna. Dessutom bör, på frivillig basis, jämlikhetsdata som uppgift om etnicitet kunna samlas in för att motverka diskriminering på etnisk grund. Motsvarande system finns i flera länder.

Organisationerna oroas av det ökande stödet för rasistiska och populistiska partier i svensk politik.

– I Sverige, liksom i övriga EU, stärker nationalistiska och främlingsfientliga partier sin ställning. Regeringar och etablerade partier har ett ansvar att motverka dessa strömningar, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Händelser som våldshandlingarna i Kärrtorp och attacker mot skolor måste motverkas. Organisationerna vill därför ha skärpt lagstiftning mot rasistiska handlingar inklusive propaganda på internet.

Rapporten till FN-rådet behandlar också rättigheter för Sveriges urfolk och minoriteter liksom våld mot kvinnor, barns rättigheter, rätten till hälsa, tortyrförbudet och funktionshindrades rättigheter.

I samband med att Svenska FN-förbundet lämnar sin rapport till MR-rådet på fredagen riktar man också kritik mot den arbetsordning som innebär att Sveriges regering lämnar sin skrivelse till rådet först i höst.

– Det är olyckligt att frivilligorganisationerna avkrävs sina rapporter utan att ha sett regeringarnas skrivelser. Det är rimligt att vi kan förhålla oss till vad regeringarna säger enligt den princip som gäller för granskningen i de enskilda FN-kommittéerna. Arbetsordningen är uppenbart anpassad för att gynna regeringarna, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer