fbpx
16 oktober, 2014 /

Fattigdom och hunger kan utrotas

Det är möjligt att utrota extrem fattigdom och hunger till 2030, skriver Aleksander Gabelic tillsammans med unga kampanj- och millenniemålsambassadörer inför FN-dagarna mot fattigdom och hunger den 16 och 17 oktober.

Levnadsvillkoren i världen har blivit bättre. Andelen människor som lever i extrem fattigdom, det vill säga på mindre än åtta kronor per dag, har halverats sedan 1990. Det innebär att 700 miljoner färre människor lever i extrem fattigdom jämfört med för 24 år sedan. Situationen för de drygt en miljard människor som ännu inte kunnat ta sig ur fattigdomen har däremot inte blivit bättre.

Sedan 1990 har andelen människor som hungrar minskat från 24 till 14 procent. Det innebär att omkring 840 miljoner människor, en av åtta invånare på jorden, fortfarande går hungriga till sängs varje kväll trots att det finns kunskap och förutsättningar att utrota fattigdom och hunger – och trots att maten skulle räcka till alla.

FN:s nya utvecklingsmål syftar till att utvecklingen i världen ska vara socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Större hänsyn måste tas till länder som inte har uppnått ett enda millenniemål, framför allt länder som är eller har befunnit sig i konflikt. I slutet av förra året var drygt 50 miljoner människor på flykt undan förföljelse, konflikt, våld och massiva kränkningar av mänskliga rättigheter. Varje dag tvingas omkring 32 000 människor fly sina hem för att söka skydd.

Vid Världsbankens årsmöte i Washington nyligen diskuterades hur de 40 procent med lägst inkomst i varje land ska kunna ta sig ur sin fattigdom. Välståndet måste fördelas jämnare och Världsbankens mål är att minska andelen extremt fattiga till tre procent 2030.

En annan aktuell fråga var hur världen ska stoppa ebolaepidemin som undergräver utvecklingen i Västafrika. Inför mötet avsatte Sveriges regering ytterligare 105 miljoner kronor i humanitärt stöd mot epidemin. Stödet går till FN-organ som UNICEF, WHO och WFP. Sveriges sammanlagda insatser mot ebola uppgår därmed till omkring 145 miljoner kronor.

Sveriges nya biståndsminister Isabella Lövin diskuterade klimatfrågor vid Världsbanksmötet och betonade bland annat jämställdhet. Världsbanken är med fyra miljarder kronor i bidrag Sveriges enskilt största multilaterala samarbetspartner och måste samordna sitt arbete med FN:s nya globala utvecklingsagenda, post 2015.

Svenska FN-förbundet driver projektet Skolmat i samarbete med FN:s världslivsmedelsprogram för att minska hunger och fattigdom bland barn i områden där behoven är som störst. Utbildning är nyckeln till utveckling och genom att erbjuda barn gratis skolmat ökar deras möjligheter att gå i skolan och ta sig ur fattigdom.

Det är möjligt att utrota extrem fattigdom och hunger i världen till 2030 under förutsättning att världens stats- och regeringschefer prioriterar målet. Denna historiska chans får inte gå om intet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer