fbpx
Foto: Svenska Röda Korset.
24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Ulrika Modéer, som 2018-2024 var assisterande generalsekreterare för Förenta Nationerna samt chef för UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete, tilldelas på torsdagen Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän 2024. Förbundsordförande Sanna Wolk överlämnar priset vid förbundets seminarium på FN-dagen som startar kl 10.00 i Stockholms konserthus.

Motiveringen lyder:

”Ulrika Modéer har varit mycket synlig i FN-debatten såväl i Sverige som på den internationella arenan. Hon är en stark röst för FN-arbetet och hon understryker vikten av samarbete för att lösa de utmaningar som vår jord och mänskligheten står inför. Ulrika har också varit en återkommande och väl sedd gäst i den svenska FN-rörelsen och hon är en förebild för många.”

Utmärkelsen Årets FN-vän instiftades 2005 och ska gå till en person eller organisation i Sverige som har verkat till stöd för FN och FN-tanken. Modéer, som i augusti tillträdde tjänsten som generalsekreterare för Svenska Röda Korset, är den tjugonde FN-vännen i ordningen.

Till Årets FN-supporter har Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening, utsetts. Motiveringen lyder:

”Jan Lindelöf jobbar oförtröttligt med att synliggöra FN-arbetet i Kristianstad med omnejd. Han är också en aktiv deltagare i FN-förbundets seminarier, nätverk och kongresser. Jan har varit involverad i sin lokala FN-förening sedan 90-talet och är dess ordförande sedan 2013. Han är en ledande kraft i ”Framtidsveckan för hållbar omställning” som är kopplad till Agenda 2030 och i år hålls för elfte gången. Kristianstads FN-förening håller regelbundet manifestationer för Ukraina och har, tillsammans med Röda Korset och Rädda Barnen, öppnat en mötesplats för ukrainska flyktingar. Även andra FN-frågor uppmärksammas löpande. Med sina insiktsfulla inlägg i debatten och sitt stora kontaktnät är Jan en stor tillgång i den svenska FN-rörelsen.”

Utmärkelsen Årets FN-supporter instiftades 2008 och ska gå till en person i en FN-förening, FN-distrikt, FN-skola eller ansluten riksorganisation som arbetat innovativt och tillfört nytänkande arbetsmetoder för att synliggöra den lokala FN-rörelsen.

Svenska FN-förbundets seminarium på FN-dagen gästas av bland andra Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard. Dessutom blir det musikunderhållning och samtal om höstens FN-toppmöten om framtiden och om klimatet. Mer information och program finns på www.fn.se/fndagen2024.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer