fbpx
16 augusti, 2024 /

Nya FN-uttalanden om Gazakriget

Efter nya attacker mot civila mål i kriget mellan Hamas och Israel upprepar flera FN-företrädare sitt krav på eldupphör. Också kraven på frigivning av gisslan och humanitärt tillträde hördes åter i början av veckan när säkerhetsrådet samlades för att ta del av den senaste händelseutvecklingen. Bland talarna märktes FN:s politiska chef Rosemary DiCarlo och Lisa Doughten från FN:s samordningskontor för humanitär hjälp, OCHA.

FN:s generalsekreterare António Guterres, som under hela kriget har uppmanat till återhållsamhet, kritiserade den gångna helgen Israels attack mot en skola i Gaza City som krävde över hundra dödsoffer. FN-chefen uttryckte också bestörtning över att säkerhetsrådets resolution 2735 om eldupphör i tre steg inte har förverkligats.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk fördömde nyligen den israeliske finansministern Bezalel Smotrichs utspel om att svälta två miljoner palestinier till döds. FN har också, i likhet med EU och USA, kritiserat en israelisk demonstration vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem som samlade ett par tusen personer under ledning av säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir.

Ytterligare FN-kritik under veckan riktar sig mot nya evakueringsorder, attacker mot palestinier på den ockuperade Västbanken och det stora antalet dödade civila i kriget.

Läs hela på news.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Till följd av kriget mellan Hamas och Israel ökar spänningarna i Mellanöstern, vilket också påtalades vid säkerhetsrådets möte på tisdagen. Återkommande attacker och provokationer från parterna i Gazakriget och från regeringar och militanta grupper i regionen har fått en rad aktörer att, i likhet med FN:s representanter, mana till återhållsamhet.

FN:s politiska och humanitära arbete behöver mer stöd från medlemsländerna. Framför allt måste omvärlden öka ansträngningarna för att få ett slut på våldsanvändningen. Situationen försvåras av att konflikten eldas på av falangister på båda sidorna i konflikten. Det leder bland annat till svårigheter att få parterna att samlas till förhandlingar.

Vid sidan av den politiska, diplomatiska och militära utvecklingen pågår ett intensivt arbete i de internationella domstolarna för att utreda misstänkta krigsbrott. Internationella domstolen har i en pågående rättegång uppmanat Israel att försäkra sig om att dess militära styrkor förebygger folkmordshandlingar. I detta ligger också att omvärlden är skyldig att inte medverka till sådana handlingar.

Internationella brottmålsdomstolens chefsåklagare Karim Khan har efterlyst arresteringsorder mot personer i Hamas ledning och i den israeliska regeringen. ICC har sedan krigsstarten samlat vittnesmål och bevis som kan användas som stöd i utredningar om misstänkta krigsbrott. Även FN:s kontor för mänskliga rättigheter samlar bevismaterial.

 

Senaste nytt

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer