FN:s säkerhetsråd krävde i ett beslut den 27 juni att huthirebellerna i Jemen omedelbart upphör med alla attacker mot handelsfartyg i Röda havet. Säkerhetsrådets resolution 2739 antogs med tolv röster för och ingen emot. Tre länder – Algeriet, Kina och Ryssland – la ned sin röst. Resolutionen betonar efterlevnaden av vapenembargot mot huthiledare, fördömer attacker mot sjöfart i Röda havet och kräver att besättningen på handelsfartyget Galaxy Leader friges. Rådet begär månatliga rapporter från generalsekreteraren om krisen i Röda havet fram till januari nästa år.
Säkerhetsrådet har också beslutat att förlänga mandatet för FN:s militära observatörsstyrka på Golanhöjderna, Undof, till den 31 december 2024. Undof etablerades 1974 för att övervaka separationen mellan syriska och israeliska styrkor på Golanhöjderna.
De shiamuslimska huthirebellerna, som agerar med stöd från Iran, inledde sina attacker i slutet av förra året, enligt uppgift i solidaritet med palestinierna i Gaza. Huthierna är också stridande part i inbördeskriget i Jemen som har pågått sedan 2015.
Läs hela på news.un.orgHuthirebellernas återkommande attacker mot fartyg i Röda havet har blivit en gemensam internationell angelägenhet, inte minst eftersom attackerna har riktats mot handelsfartyg med civil besättning. De är därför att betrakta som krigsbrott, vilket såväl FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk som människorättsorganisationen Human Rights Watch har påpekat.
FN:s säkerhetsrådet har också tidigare fördömt huthiernas attacker dels mot handelsfartyg i Röda havet, dels mot oljedepåer som kontrolleras av regeringen i Jemen. Unctad, FN:s organisation för handel och utveckling, har varnat för att attackerna påverkar världshandeln.
I en konfliktfylld värld där motsättningar mellan länder försvårar FN-arbetet är det tillfredsställande att konstatera att säkerhetsrådet också kan nå enighet i viktiga frågor. Det gäller inte minst i Mellanöstern där rådet länge har haft svårt att hitta en gemensam linje i konflikten mellan Hamas och Israel.
28 mars, 2025 / Pressmeddelanden
I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.
Läs mer28 mars, 2025 / Nyheter
Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!
27 mars, 2025 / Nyheter
Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.
Läs mer27 mars, 2025 / Nyheter
Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.
Läs mer12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer