Dag Hammarskjöld Foto: UN Photo/JO.
25 december, 2023 / Ambassadörernas blogg

Diplomaten och poeten Dag Hammarskjöld

Med filmen om Dag Hammarskjöld som har premiär i dagarna vill jag ta tillfället i akt och berätta om den i mina ögon fantastiska diplomaten och poeten Dag Hammarskjöld.

Jag visste inte mycket om Dag Hammarskjöld förrän jag engagerade mig inom FN, men han har kommit att bli en av mina största förebilder. Som den Uppsalabo jag är, precis som Dag Hammarskjöld, vill jag inkorporera hans anda i mitt eget arbete, så väl i mina studier inom fred och utveckling, som inom min lokala FN-förening. Där vill jag, precis som Dag Hammarskjöld gjorde; lyfta mänskliga rättigheter och försöka göra en så stor inverkan på min omgivning som jag bara kan.

Jag kommer fortfarande ihåg det första FN-dags firandet jag deltog på under 2022. Jag hade just haft mitt första uppstartsmöte med andra engagerade ungdomar för att få i gång en ungdomssektion av Uppsalas FN-förening. Jag kom in i biblioteksaulan och fick en bok tilldelad mig. “Vägmärken” hette den. Det är Dag Hammarskjölds diktbok. Jag läste hela boken samma kväll, och då visste jag att det här var något jag ville ägna mitt liv åt. Att åstadkomma förändring. Dag Hammarskjölds mod, godhet och engagemang inspirerar mig att sträva efter mer, göra mer och förändra världen till något bättre.

Just det gjorde Dag Hammarskjöld, han förändrade och förbättrade världen.

Att säga att Hammarskjöld haft en påverkan på den internationella politiken och FN är en underdrift, han har snarare helt förändrat dess riktning. Hammarskjöld var den som drev FN:s rätt att sända fredsbevarande styrkor till konflikter runt om i världen, ett mandat som lever kvar än idag och har räddat en ofantlig mängd civila människors liv.

Genom möten i Genève skapade han förutsättningar för att diskutera nedrustning av kärnvapen, ett ämne som än idag är ett angeläget ämne, men som under 50-talet var ännu svårare att diskutera för stormakterna.

Allt det han åstadkom har gjort att vi som lever och verkar i dag inom den samhällspolitiska sfären kan ha diskussioner om kärnvapen, göra mer effektfulla arbetsinsatser för fred, och ha meningsfulla och
förändrande konversationer om mänskliga rättigheter.

I år är det 62 år sedan Dag Hammarskjöld begravdes här i Uppsala. Fastän det gått så lång tid sedan hans död är det fortfarande inte helt klarlagt vad som hände den kvällen i nuvarande Zambias djungel, men det som lever kvar efter honom är den påverkan på vår värld som han åstadkom, både genom sitt arbete med fredsbevarande trupper, sitt fokus på mänskliga rättigheter och genom sin godhet. Dag Hammarskjöld ville det bästa för alla på vår jord, och kämpade för att uppnå en rättvis och jämställd värld ända fram till sitt sista ögonblick.

Just den godhet Dag Hammarskjöld förmedlade till världen är något som jag tycker att han definierat så vackert: ”Godhet är något så enkelt: att alltid finnas för andra, att aldrig söka sig själv.” Citatet är hämtat från ”Vägmärken” och har följt mig under denna tid, ända sedan mitt första FN-dagsfirande i biblioteket.

Det vill jag gärna förmedla till er alla, att godhet verkligen är något så enkelt.

Linnea Hildorsson

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer