fbpx
24 oktober, 2022 / Debattartiklar

Orolig värld kräver aktiv FN-politik

Aktivt svenskt FN-engagemang stärker säkerheten och tryggheten för alla som lever i Sverige, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för den lokala FN-rörelsen i hela landet.

Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson (M) tillträder i en tid av internationell oro. Kriget i Ukraina påverkar säkerheten för alla som bor i vårt land. Pandemin får stora konsekvenser för de mest utsatta men också för människor i rika länder. Den globala uppvärmningen orsakar rekordvärme, skogsbränder och översvämningar.

Svenska FN-förbundet tillfrågade inför valet samtliga riksdagspartier om deras syn på FN och på biståndet. Att FN ska vara en stark organisation är en utbredd uppfattning liksom hållningen att FN bör reformeras för att möta framtidens krav. Svaren är glädjande. FN-arbetet är beroende av medlemmarnas politiska och ekonomiska stöd. Aktivt svenskt FN-engagemang – inklusive bidrag till det långsiktiga bistånd som kanaliseras genom FN – stärker säkerheten och tryggheten även för oss som lever i Sverige.

Rysslands invasion av grannlandet Ukraina har i FN fördömts av en stor majoritet av världens länder. Ännu tydligare fördömdes Rysslands annektering av fyra ryskockuperade områden nyligen. Att trycket på Ryssland upprätthålls signalerar att andra auktoritära regimer – Kina, Nordkorea – ska avhålla sig från att följa Putins exempel. Globala normer, som försvar för folkrätten och FN-stadgan, sätts i FN som är unikt även som mötesplats och aktör.

Sverige har under drygt sju decennier som FN-medlem drivit de frihetliga och demokratiska värden som också är grunden för bland annat EU-samarbetet. Också dessa universella värden behöver försvaras mot bakgrund av att demokrati och mänskliga rättigheter är på tillbakagång även i västvärlden.

Över 100 000 svenskar har haft uppdrag i FN – från insatser i det fredsfrämjande och humanitära arbetet till generalsekreterarämbetet. Som medlem i FN:s säkerhetsråd har Sverige verkat för konfliktförebyggande, jämställdhet, humanitära frågor och kontakter med civilsamhället. Allt detta har gett Sverige inflytande i världsorganisationen.

Svenska FN-förbundet och våra lokalföreningar i hela landet bidrar genom FN-information, utbildning och insatser för demokrati i Östeuropa och flickors rättigheter i Afrika till kunskap och engagemang i FN-frågorna. Vi samlar enskilda, organisationer, skolor och företag som vill att Sverige ska vara en stark internationell röst även i fortsättningen.

När omvärlden flyttar in i våra vardagsrum behöver Sverige tala klarspråk om massförstörelsevapen, jämställdhet och i kampen mellan demokratier och diktaturer. Vi ser fram emot att fortsätta dialogen med våra folkvalda i kommuner och riksdag – och med Sveriges nya regering. Ett starkt FN och en stark svensk röst i FN krävs mer än någonsin för att hantera utmaningarna i vår omvärld och värna vår och andras fred och frihet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer